Δραματική τροπή έλαβε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε στη μία το πρωί της Κυριακής για να συνεχιστεί ξανά στις 12 το μεσημέρι.

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν θυελλώδες και ανέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον διχασμό της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα καθώς για πρώτη φορά στο τραπέζι της συζήτησης υποστηρίχτηκε τόσο σθεναρά, από ορισμένες χώρες, η απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ από άλλες χώρες απαιτήθηκε η λήψη περισσότερων μέτρων. Επιπλέον αμφισβητήθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση νομοσχεδίων όπως για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσήλθε στο Eurogroup με σχέδιο για πενταετή απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα FAZ, φέρνοντας στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο του υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, αποκάλυψε πως και ο ίδιος προσήλθε στη συνεδρίαση με εντολή από την κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί το Grexit, για λόγους πολιτικής σταθερότητας της χώρας του.

Απέναντι στο μπλοκ των χωρών που συντάχτηκαν με την σκληρή γραμμή της Γερμανίας, η ελληνική πρόταση βρήκε ισχυρούς συμμάχους σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, είχε επιδοθεί από το πρωί του Σαββάτου σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους συναδέλφους του από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται υπό την επιρροή της Γερμανίας με σκοπό να τους πείσει να αλλάξουν στάση ώστε να υπάρξει συμφωνία επί των ελληνικών προτάσεων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος πλέον που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένο της πίεσης του χρόνου αλλά και της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα της Κυριακής που πρέπει να έχει στα χέρια της για να λάβει αποφάσεις το ανακοινωθέν του Eurogroup είναι η αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ο οποίος σύμφωναμε την οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore», σκοπεύει να διαμηνύσειστην Ανγκελα Μέρκελ, «σταματήστε να ταπεινώνετε την Ελλάδα».

Όπως εξάλλου μετέδωσαν ιταλοί απεσταλμένοι από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της Ρώμης συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας άμεσης λύσης η οποία να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατόν στην χρηματοοικονομική ομαλότητα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων. «Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη»

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να εξασφαλίσει την αποδοχή των προτάσεων της έχοντας την υποστήριξη κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας αλλά έχοντας απέναντί της την άκαμπτη στάση της Γερμανίας αλλά και την εμμονή της Φινλανδίας η οποία διεμήνυσε σε κάθε επίπεδο πως αρνείται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της Ελλάδας για λόγους πολιτικής σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, σημαντικός αριθμός υπουργών Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης – που ταυτίζονται με την γραμμή της Γερμανίας – ζήτησε από την ελληνική πλευρά περισσότερες εγγυήσεις αναφορικά με την αποφασιστικότητά της Αθήνας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει, σε αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα καθώς και στη λήψη περισσότερων μέτρων.

Εγγραφο-σοκ από το Βερολίνο

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας φαινόταν από τις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου να απομακρύνεται αφού η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς προσέκρουσε στην σκληρή αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος, όπως ανέφερε δημοσίευμα της FAZ – που επικαλείτο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών – άσκησε πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Η πληροφορία αυτή όμως, για τη διακίνηση εγγράφου στο Eurogroup από τη γερμανική πλευρά που αφορούσε σε αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και η οποία προκάλεσε ψυχρολουσία στην Αθήνα, διαψεύστηκε από κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, και μετά το σάλο που προκλήθηκε και στο Βερολίνο, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν πως στο Eurogroup «έπεσε»πρόταση για ένα προσωρινό Grexit αλλά επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε διπλωμάτης στην εφημερίδα Der Tagesspiegel. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις, σημειώνει η εφημερίδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε γερμανικά ΜΜΕ ότι το συγκεκριμμένο έγγραφο είναι σε γνώση της Ανγκελα Μέρκελ

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του ανέφερε ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».

Επικοινωνία Τσακαλώτου – Τσίπρα

Στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη για να παρακαθήσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης σε δείπνο, και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, για να τον ενημερώσει αναφορικά με τις εγγυήσεις που ζητούν από την Ελλάδα υπουργοί Οικονομικών, ώστε να συμφωνήσουν για το πακέτο στήριξης που συνολικά εκτιμάται από πηγές της ευρωζώνης ότι μπορεί να ανέλθει στα 80 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, φάνηκε πως για πρώτη φορά οι ελληνικές θέσεις αντιμετωπίστηκαν θετικά από μερίδα υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και αυτό εν μέρει οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες και στις παρασκηνιακές προσπάθειες που έκανε νωρίτερα το Σάββατο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προσέγγισε συναδέλφους του από χώρες αρνητικά διακείμενες προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Γεγονός είναι, πως οι υπουργοί Οικονομικών χωρών που συντάσσονται με την σκληρή γραμμή της Γερμανίας, ζήτησαν περισσότερα μέτρα – όπως η Φινλανδία – ή περισσότερες εγγυήσεις για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα όσα αναφέρει στην πρότασή της, επικαλούμενοι «έλλειψη εμπιστοσύνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με το καταστατικό του ESM η απόφαση μπορεί να ληφθεί με τη συναίνεση του 85% των συμμετεχόντων κεφαλαίων. Πρακτικά δηλαδή η άρνηση της Φινλανδίας μπορεί να αποδειχθεί επουσιώδης

Σύμφωνα τώρα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο πάντως λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι τέτοια απαίτηση, η γερμανική πλευρά, ζητά να βγει για πέντε χρόνια η Ελλάδα από την ευρωζώνη και στο διάστημα αυτό να βοηθηθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις με την παροχή τεχνικής, αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Eurogroup, υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν προβληματισμό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρότασή της μετά μάλιστα και από την διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή.

Πολλοί εξ αυτών μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δείξει η κυβέρνηση δείγματα γραφής, προχωρώντας άμεσα στην ψήφιση μέτρων όπως το ασφαλιστικό.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 2.30 το μεσημέρι. Εκεί βρισκόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος εξερχόμενος λίγο πριν τις 8 το βράδυ από το Μαξίμου δήλωσε πως «όλα καλά θα πάνε»

Πιέσεις από Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Βερολίνο φέρεται να προκρίνει τις εξής λύσεις: είτε σαφή βελτίωση των μεταρρυθμίσεων, είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ (ανθρωπιστική κρίση).

Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η FAZ, σημειώνεται: «Οι ελληνικές προτάσεις αγνοούν σημαντικές κεντρικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έρθει η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Το υπουργείο προτείνει δύο διαφορετικούς δρόμους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρώτη, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα βγει προσωρινά από την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και θα λάβει τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Αντίδραση του SPD στο επίμαχο έγγραφο

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να «πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο»» έγραψε το βράδυ του Σαββάτου στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας τη διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:

«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».

Γνωστό στο SPD ήταν η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μια ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με ανάρτησή του στο Facebook. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί όμως μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική.

«Η SPD συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες για αυτό προϋποθέσεις. Αυτός είναι και ο κοινός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης. Και για αυτό γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το SPD δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κοινή και συντονισμένη δράση με την Γαλλία. Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βεβαίως γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει να εξεταστεί χωρίς προκαταλήψεις και η κάθε πιθανή πρόταση. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε όμως να υλοποιηθεί μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική», γράφει ο κ. Γκάμπριελ.

Συναντήσεις Τσακαλώτου

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθώντας να διαμορφώσει πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα της αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει την πρότασή της, έχοντας την στήριξη προς αυτό και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής Βουλής.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, εμμένοντας για μία ακόμη φορά στη σκληρή του στάση φρόντισε να δηλώσει τη μη ικανοποίησή του για την ελληνική πρόταση, και να κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και για χρηματοδοτικά κενά.

«Θα έχουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, έχουμε κενά χρηματοδοτικά. Οι Ελληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Δεν βλέπω πως θα φτάσουμε εύκολα σε ένα αποτέλεσμα. Αντίθετα με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Τώρα μιλάμε για ένα νέο τριετές πρόγραμμα. Πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που δεν επαρκούν. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα, σύμφωνα με τις συνθήκες. Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς. Και οι αριθμοί είναι πολύ κακοί», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.

Τη φράση «we are not there yet» (δεν έχουμε ακόμα καταλήξει, θέλουμε ακόμα δουλειά) χρησιμοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν ξέρουμε εάν η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει όσα ανακοινώνει. Αυτό είναι το θεμελιώδες σήμερα. Πρέπει να ακούσουμε τους θεσμούς και τους υπουργούς για να δούμε τι παρεμβάσεις απαιτούνται» συνέχισε.

Υπάρχει το πρόβλημα της εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι επαρκές».

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος,αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα

Η Γαλλία πιέζει για συμφωνία

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.

Ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο γάλλος υπουργός επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πως και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη,ανέφερε,δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης.Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

Ο κ. Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε,νωρίτερα,συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης,ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» είπε.

O Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ο επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αυστριακός υπουργός Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ανέφερε προσερχόμενος: «Είναι φυσικά πρόοδος, αλλά αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μεταρυθμίσεων».

«Η Βουλή πρέπει να υιοθετήσει άμεσα μέτρα» είπε.

O επίτροπος Ντομπρόβσκις διαπίστωσε ότι «σαφώς κάνουμε πρόοδο, η πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό πάνω στην πρόταση πριν το δημοψήφισμα».

«Βλέπουμε προθυμία από την ελληνική πλευρά. Φυσικά υπάρχουν ακόμη ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα θα συζητήσουμε επί εντολής για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα του ESM».

«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες, χρειαζόμαστε ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν.