Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού την δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας των συνταξιούχων στις τράπεζες, τα σενάρια για σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την επιστολή προς τους Θεσμούς με τις υποχωρήσεις Τσίπρα.

18.25Η ΕΚΤ θα εξετάσει την Δευτέρα το θέμα του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, είπε πηγή με γνώση του θέματος αναφέρει το Reuters.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ευρωζώνης και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα εξετάσει εάν θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα, θα αυξήσει ή θα μειώσει την χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών, μετά το δημοψήφισμα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 89 δισ. ευρώ μέσω του ELA.

17.00Την Κυριακή οι Έλληνες θα πουν ένα ηχηρό «ναι», λέει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών, ότι χάνει τα κονδύλια από το πακέτο Γιούνκερ και ότι κατασπατάλησε την αξιοπιστία της χώρας.

Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λέει στους πολίτες πώς θα τελειώσει η αγωνία τους, την ώρα «οι τράπεζες μένουν κλειστές, η οικονομία καταρρέει, ο λογαριασμός μεγαλώνει και η ανεργία εκτοξεύεται».

«Καλώ τον ελληνικό λαό να παραμείνει ήρεμος και πάνω απ’ όλα ενωμένος. Έχουμε περάσει πολλά δύσκολα. Θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά. Ενωμένοι και όρθιοι. Η υπευθυνότητα των πολιτών θα κερδίσει την ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης. Ναι στην Ελλάδα! Ναι στην Ευρώπη. Ναι στο αύριο των παιδιών μας» λέει ο Αντώνης Σαμαράς.

16.50Την Τρίτη 7 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αναμένεται να ενημερώσουν την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα.

16.30Υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το διακύβευμα της 5ης Ιουλίου είναι η παραμονή ή όχι, της χώρας στην Ευρωζώνη. «Το «ναι» ή «όχι» σημαίνει «ναι» ή «όχι» στο ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

16.00Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βέλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι τα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεμένα μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Ο Σταϊνμάγερ είπε ότι η ΕΕ «δεν θα μπορέσει να κινήσει τα πράγματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση» μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Σε δηλώσεις του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο γερμανός υπουργός είπε ότι ο ίδιος «δεν είναι πλέον ικανός να αποκρυπτογραφήσει τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι δεν είναι σίγουρος εάν και η ελληνική ηγεσία ξέρει πώς θα προχωρήσει μετά την Κυριακή.

15.10Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα έχουν «παγώσει» μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

13. 50. Διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

13.30«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κούρεμα των καταθέσεων» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει συμφωνία ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα», σύμφωνα με το Reuters.

12.15Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις έστειλε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως το «ναι» είναι εθνικός μονόδρομος.

11.45 Θέμα παραίτησής του τη Δευτέρα σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής η απόφαση των Ελλήνων είναι «ναι» στην πρόταση των δανειστών, έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

11.20 Διαφορετική άποψη από την επίσημη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διατυπώνουν δύο βουλευτές: Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι θα ψηφίσει «ανοιχτές τράπεζες», καθώς «δεν έχουμε εντολή για κούρεμα των καταθέσεων». Ο κ. Δαμαβολίτης τόνισε ότι ψηφίζει «ναι» στο ευρώ.

11.00Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισκέπτεται αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

9.35 Δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών ο Μάρτιν Σουλτς πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, σύμφωνα με δηλώσεις του στην Die Welt.

9:05 «Είναι πλέον σαφές ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν θέλουν απλά η ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει», επισημαίνει ο Βρετανός αρθρογράφος Seumas Milne του Guardian, υπογραμμίζοντας πως ο πραγματικός σκοπός τους είναι η αλλαγή καθεστώτος.

9:00 Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας πρέπει να μείνει και με «ναι» στο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.Σημείωσε ότι «και ο ίδιος αλλά και εμείς δεν θα τον αφήσουμε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού διανοείστε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού να λιποτακτήσει;».

8:30 Σενάρια για «σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας» προς την Ελλάδα. Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, πως αξιωματούχοι γερμανικών υπουργείων συζητούν για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο παροχής υποστήριξης προς την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας.

8.20Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης στέλνει ο Λευκός Οίκος με χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του, Τζος Έρνεστ, ο οποίος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για τις ελληνικές εξελίξεις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

8:10 Οι συνδικαλιστές του Μετρό ζητούν αλλαγή διοίκησης. Σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας, με κύριο αίτημα την αντικατάσταση του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Νίκου Παπαθανάση.

7:43 Βενιζέλος: «Πώς εγγυάται ο κ. Τσίπρας τις καταθέσεις; Με ποια λεφτά;». «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα τελείως τεχνητό, για να μην πω πλαστό ερώτημα» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ.Τονισε ότι «στην πραγματικότητα αυτό που ψηφίζουμε δεν είναι «ναι» ή «όχι» σε συγκεκριμένες προτάσεις της 26ης Ιουνίου. Ψηφίζουμε «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στο ευρώ, «ναι» στη σταθερότητα, «ναι» στην ασφάλεια, ή «όχι» σε όλα αυτά, επιλέγοντας το άγνωστο».

7:30 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εάν επιστρέψουμε στη δραχμή, τα χρέη θα διπλασιαστούν». Όπως ανέφερε «η φαντασίωση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με την πραγματικότητα».Επιπλέον σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι το «όχι» θα μας οδηγήσει στη δραχμή, ενώ εκτίμησε ότι εάν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, οι καταθέσεις θα κουρευτούν.

7:28 Δεύτερη ημέρα οι συνταξιούχοι έξω από τις τράπεζες για τα 120 ευρώ

7.10 Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.