Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, για την πρόταση της Ελλάδας για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και ταυτόχρονα αναδιάρθρωση του χρέους. Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από tanea.gr

21.05: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup.

21.02: Πρωθυπουργός Μάλτας: Η Ελλάδα πρόθυμη να αναστείλει το δημοψήφισμα αν επιτευχθεί συμφωνία

20.54: Στην Ελλάδα συμβαίνουν «σημαντικά γεγονότα» για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι και δεν ταιριάζουν με τα άρθρα που έχετε γράψει, είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

20.40: H μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία της Ελλάδας, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Σήμερα, η πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δεν έγινε. Όμως, αυτό δεν ισοδυναμεί με άμεση χρεοκοπία» είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για καθυστέρηση της πληρωμής.

20.30: «Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε το απόγευμα προτάσεις που εξετάζονται αυτή την ώρα» είπε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

20.15: «Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά. Πρέπει να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι πολύ οδυνηρό για τον ελληνικό λαό (σ.σ. η κρίση), και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

19.55: Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι η Γερμανία δεν θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. «Προτού γίνει το δημοψήφισμα, όπως έχει προγραμματιστεί, δεν θα διαπραγματευθούμε για οτιδήποτε νέο», είπε η Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις την Τρίτη, υπονοώντας ότι είναι πλέον πολύ αργά για να τις εξετάσει.

19.20: Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default) υποβάθμισε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

19.18: «Δεν υπάρχει περίπτωση» οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεσμεύσουν πόρους προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώσει απόψε τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

18.58: «Θα ήταν καλύτερο να ακυρωθεί το δημοψήφισμα» δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Επισήμανε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για τη νέα πρόταση που κατατέθηκε, θα ξεκινήσουν μόνο αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής.

18.40: Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν μπορεί να ακυρωθεί το δημοψήφισμα».

18.25: Σε εξέλιξη είναι σύσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην καγκελαρία.

18.20: Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπου έχει σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα.

18.15: Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως έγινε γνωστό από ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

18.10: Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε το απόγευμα της Τρίτης σε γερμανούς βουλευτές – σύμφωνα με το Reuters – ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συζητήσει τη νέα πρόταση της Αθήνας πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.