Δύο συντελεστές για τον ΦΠΑ και επάνοδο της εστίασης στον υψηλό συντελεστή, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλαγές στα μέτρα για τη φορολογία των επιχειρήσεων σε σχέση με αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά προτείνουν στο νέο κείμενο που κατέθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι δανειστές της χώρας, ενώ θέτουν ξανά ζήτημα συντάξεων.

Για «παράλογες απαιτήσεις» κάνουν ήδη λόγο έλληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα. Η νέα πρόταση των δανειστών απορρίπτεται ήδη από την κυβέρνηση.

Οι νέες απαιτήσει των δανειστών περιλαμβάνονται σε πεντασέλιδο έγγραφο που έχει αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Απ αυτό προκύπτουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

Συγκεκριμένα οι θεσμοί αντιπροτείνουν:

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

–Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Σβήνουν και γράφουν πάνω στην τελευταία ελληνική πρόταση οι δανειστές απορρίπτοντας μέτρα και ζητώντας άλλα που θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η αποκάλυψη της Wall Street Journal

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει πεντασέλιδο έγγραφο, που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, στο οποίο περιγράφονται τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί.

Τα σημεία-κλειδιά της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα, στο πεντασέλιδο έγγραφο με παρατηρήσεις των θεσμών οι δανειστές επιμένουν σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έως το επόμενο έτος, τη στιγμή που η ίδια εφημερίδα μετέδιδε χθες πως το ΔΝΤ αντιτίθεται στην εξοικονόμηση πόρων από την επιβολή νέων φόρων και αυξημένων εισφορών, κι όχι από περικοπές.

Επιπλέον, οι εταίροι ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2017, τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων μεταξύ 2018 και 2020.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν στην είσπραξη 1,8 δισεκ. ευρώ το 2016 (1% του ΑΕΠ), έναντι 1,36 δισ. (0,74% του ΑΕΠ) που αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, οι πιστωτές ζητούν να περιοριστεί η αύξηση στο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 28% αντί για το 29% που έχει προτείνει η Αθήνα, δημιουργώντας ένα εισπρακτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους.