Τελική απάντηση στο δίλημμα «Πρόεδρος ή κάλπες» δίνει το μεσημέρι η εθνική αντιπροσωπεία, μέσα σε ένα σκηνικό άγριας πόλωσης –το οποίο σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής προεξοφλούν ότι θα χαρακτηρίζει και την επόμενη ημέρα, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα επιλέξει σήμερα η Βουλή.

Το αδιέξοδο οδηγεί σε άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών –με την κυβέρνηση να προκρίνει την 25η Ιανουαρίου.

Οπως τόνιζαν χθες το βράδυ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μόνον εάν δεν είναι εφικτή η διενέργειά τους στο συντομότερο δυνατό διάστημα η ημέρα της κρίσης μπορεί να μετατεθεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Η εκλογική ημερομηνία θα αποφασισθεί λίγο μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή και θα κριθεί από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να στηθούν κάλπες την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου φανερώνει εν πολλοίς ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν μειωθεί οι προσδοκίες για αλλαγή πλεύσης από μια ικανή ομάδα βουλευτών που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών.

Το κλίμα αυτό μετέφερε και ο Αντώνης Σαμαράς με την ύστατη παρέμβασή του (μέσω της ΝΕΡΙΤ) για μια συναινετική πορεία που αποτέλεσε ουσιαστικά και την αφετηρία μιας σκληρής προεκλογικής περιόδου. Αρκετοί σε όλο το πολιτικό φάσμα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πλαίσιο της αντιπαράθεσης, καθώς εκτιμούν ότι στον άξονα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για μια πορεία προς τις κάλπες με σπασμένα φρένα.

Πρώτο δείγμα για τον προεκλογικό σχεδιασμό τους αναμένεται να δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί αμέσως μετά την καταμέτρηση της σημερινής ψηφοφορίας. Η επιβεβαίωση της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδηγεί άμεσα σε σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής να εκδοθεί και θυροκολληθεί εντός της ημέρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποδεχθεί ότι το «κλειδί» της προεδρικής εκλογής βρίσκεται στον χώρο της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ –εξού και οι ευθείες βολές του Πρωθυπουργού, αλλά και τα πικρόχολα σχόλια που εκπορεύονται από στενούς συνεργάτες του. «Ενα κόμμα που καταγράφεται κάτω από το 1% και ένα άλλο που είναι αμφίβολο εάν θα διασωθεί στις κάλπες έχουν ρυθμιστικό ρόλο για την πορεία της χώρας. Ακόμη και την τελευταία στιγμή οι βουλευτές τους θα πρέπει να αναλογιστούν την εθνική ευθύνη που έχουν αναλάβει…» σχολίαζε χθες το βράδυ κεντρικό στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Αντίστοιχο μήνυμα εξέπεμψε προχθές και ο κ. Σαμαράς, κλιμακώνοντας παράλληλα και τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο προβάλλει πλέον ως πολιτικό δίδυμο με τον Πάνο Καμμένο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια στρατηγική επιλογή που θα ξεδιπλωθεί κατά την προεκλογική περίοδο, εφόσον η διάλυση της Βουλής καταστεί σήμερα αναπόφευκτη. «Οσοι αρνηθούν και στην τρίτη ψηφοφορία την εκλογή Προέδρου σημαίνει ότι συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου. Δηλαδή με τον πολιτικό εκβιασμό.

Αποδέχονται συνειδητά πως η χώρα μπορεί να μπει σε μία καινούργια περιπέτεια. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν…» ήταν η πρωθυπουργική προειδοποίηση.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική διέξοδος κατά τη σημερινή ψηφοφορία, ενώ συζητήσεις εντός και εκτός ΝΔ προκάλεσαν οι αναφορές του για το ενδεχόμενο να επιδιώξει η Χρυσή Αυγή να εμφανιστεί ως ρυθμιστής της προεδρικής εκλογής. Μπροστά σε μια προβοκατόρικη κίνηση, τόνισε ότι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα έπρεπε να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα –αντιστρέφοντας το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που οι χρυσαυγίτες θελήσουν να ευτελίσουν την προεδρική εκλογή υπερψηφίζοντας τον κ. Δήμα, εκείνος θα ψηφίσει «παρών».
«Μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή προστίθεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Δεν είχε κανένας πρόβλημα με αυτό που συνέβαινε, με αυτό που συμβαίνει; Αλλά έχουν πρόβλημα με εκείνο που θα συνέβαινε αν η Χρυσή Αυγή ψήφιζε αντίθετα απ’ ό,τι ψηφίζει; Ας ψηφίσουν λοιπόν όλοι Σταύρο Δήμα, ώστε να βάλουμε τη Χρυσή Αυγή στο περιθώριο ό,τι κι αν κάνουν» ανέφερε.

Η επιχείρηση προσέγγισης βουλευτών για μια ανατροπή σκηνικού στη Βουλή είχε χθες ατονήσει, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονταν άπαντες σε κατάσταση συναγερμού για τη ναυτική περιπέτεια στην Αδριατική.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ανεύρεση δώδεκα βουλευτών που θα μπορούσαν να προστεθούν στους 168 της δεύτερης ψηφοφορίας, κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν ότι αποτελούσε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που μόνον εάν καταγραφούν μεγάλες εκπλήξεις στη Βουλή είχε πιθανότητες επιτυχίας.