Σκάρτα δυο ώρες κράτησε η συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου, ωστόσο ο χρόνος δεν αποδείχτηκε αρκετός ώστε να επέλθει εσωκομματική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε την λύση «scripta manent» –θα στείλει επιστολή στον κ. Βενιζέλο όπου θα καταθέτει διεξοδικά τις προτάσεις του «για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος», προϊδεάζοντας μέσω συνεργατών του ότι υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης στις οποίες ο κ. Παπανδρέου «παραμένει αμετακίνητος».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού. Αλλωστε ο πρωταρχικός του στόχος, να εκπέμψει δηλαδή το μήνυμα ότι δεν έχει επέλθει οριστική ρήξη με τον κ. Παπανδρέου, επετεύχθη. Τα φλας άστραψαν, οι χειραψίες καταγράφηκαν, αμφότεροι έδειξαν προθυμία να επικοινωνήσουν, κάτι διαφορετικό από την τελευταία εικόνα του Ζαππείου.

Η γραπτή κατάθεση των προτάσεων Παπανδρέου ενδεχομένως και να εξυπηρετεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον τα επιμέρους σημεία τους δοθούν στη δημοσιότητα, ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε –εάν το επιθυμεί –να προσαρμόσει τα επόμενα βήματα βάσει των παρατηρήσεων του Γ. Παπανδρέου για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο ευρύτερο σχήμα που θα διατηρεί την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να υποστηρίξει –λένε στη Χαριλάου Τρικούπη –ότι οι αξιώσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι υπερβολικές. Ομοίως οι γραπτές προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσαν να του δώσουν το πάτημα να ενταχθεί με μεγαλύτερη ευκολία στα πράσινα ψηφοδέλτια.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Θεωρητικά στο χθεσινό ραντεβού των κ.κ. Βενιζέλου – Παπανδρέου δεν συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής του δευτέρου στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης. Ωστόσο, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στοιχηματίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κατεβεί με τη Δημοκρατική Παράταξη, «αλλιώς δεν θα δεχόταν καν να συναντηθεί με τον Βενιζέλο».

Γενικώς η πλευρά Βενιζέλου διατήρησε ψύχραιμη στάση μετά το ραντεβού: το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε στον πειρασμό να σχολιάσει το ενημερωτικό σημείωμα της πλευράς Παπανδρέου: «Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του τόσο με επιλογές που έχουν γίνει όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μία διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για το μέλλον του Κινήματος». Η τελευταία πρόταση μάλιστα είναι ενδεικτική και της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ ήταν πιο μετριοπαθές. Και εμπεριείχε –όχι τυχαία –αναγνώριση της συμβολής του ΠΑΣΟΚ και της διακυβέρνησης Παπανδρέου. «Η αλλαγή σελίδας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τις δύσκολες επιλογές του 2010 και τις πρόσθετες κινήσεις του 2011-2012. Από την άποψη αυτή όσοι χειρίστηκαν κρίσιμες πτυχές και στιγμές της τελευταίας πενταετίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας που ανέλαβε αρχικά μόνο του το ΠΑΣΟΚ», τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που φέρει τη σφραγίδα της ηγεσίας.

Σήμερα η συνάντηση με Σημίτη

Στον Βαγγέλη Βενιζέλο απένειμαν εύσημα οι συμμετέχοντες στη Δημοκρατική Παράταξη για την πρωτοβουλία του να καλέσει σε διάλογο τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη

(η συνάντηση με τον κ. Σημίτη πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή).