Σχέδιο που περιλαμβάνει μπαράζ προτάσεων νόμου, οι οποίες θα αποτυπώνουν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και θα αποτελέσουν τη βάση για τις πρώτες νομοθετικές πράξεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί η Κουμουνδούρου.

Παρότι τα κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν σίγουρη τη καταψήφιση αυτών των προτάσεων, εκτιμούν πως τέτοιου είδους ενέργειες καταδεικνύουν ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό.

Χθες υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι η πρώτη ενέργεια σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα λάβει η Κουμουνδούρου το αμέσως επόμενο διάστημα. Η δεύτερη κίνηση αναμένεται να γίνει σήμερα, με την κατάθεση πρότασης νόμου που θα αφορά την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκτιμούν πως παρά τα όποια κυβερνητικά τρικ η χώρα βαδίζει αμετάκλητα στον δρόμο των πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του –προτού γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –ζήτησε άμεσα εκλογές που θα του δώσουν ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του προγράμματος που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή έθεσε το δίλημμα «ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ. Η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν θα υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη το 20% του ετησίου εισοδήματος. Εφόσον ρυθμίζονται μαζί και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορεί να φτάσει μέχρι το 30%.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα για ταχεία Εξωδικαστική Διοικητική Επίλυση των Φορολογικών Διαφορών εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των υποχρεώσεών του. Παράλληλα, αναστέλλονται οι κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από την ημέρα υποβολής αίτησης ρύθμισης και για όσο καιρό διαρκεί αυτή.

Ταυτόχρονα, προβλέπει τη συγκρότηση Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με δικαστική εγγύηση και εκπροσώπηση των φορολογικών Αρχών και των επαγγελματικών τάξεων.

Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Απαγορεύει κατασχέσεις από τράπεζες για φορολογικές εκκρεμότητες, όπως και τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Τέλος, περιλαμβάνει ενδιάμεση ρύθμιση για την προστασία των μικροοφειλετών από τις τράπεζες για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, καταναλωτικά δάνεια, ώσπου να ολοκληρωθεί η νομική επεξεργασία της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Αναγκαίες παρεμβάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι οι προτάσεις δεν αποτελούν ένα πλήρες πλαίσιο φορολογικής, εργατικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά συνιστούν μια άμεση και αναγκαία παρέμβαση για την ανάσχεση της καταστροφικής πορείας της οικονομίας και της κοινωνίας.