Πολιτικές διαστάσεις έλαβε η υπόθεση της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών των Ρομά στο Χαλάνδρι, μια επιχείρηση που προκάλεσε εντάσεις και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική.

Με αφορμή την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών των Ρομά στο Χαλάνδρι οι Τομείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απομάκρυνση των Ρομά από το χώρο που αυθαίρετα έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια είναι μια νόμιμη πράξη εφόσον δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μετεγκατάστασή τους.

» Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί. Διαφαίνεται ότι ο χώρος που προορίζεται για την διαμονή τους δεν καλύπτει τις ανάγκες των Ρομά για ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των Ρομά σε κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες καθώς και των παιδιών σε εκπαιδευτικές μονάδες.

»Εστω και την ύστατη ώρα τα αρμόδια όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να δώσουν βιώσιμη λύση με ρεαλισμό και σεβασμό στα δικαιώματα των Ρομά, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων και ιδιοκτητών γης της περιοχής».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα κλιμάκιο του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο συμμετείχε η βουλευτής Μάνια Παπαδημητρίου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Μάνια Μπαρσέφσκι, πήρε μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Ρομά, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και εκπρόσωπος της ΚΕΕΡΦΑ. Η αντιπροσωπεία ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, επισημαίνοντας στον Μ. Αγγελάκα ότι, πέραν της πλήρους ακαταλληλότητας της περιοχής που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, εκκρεμεί η εκδίκαση ενώπιον του ΣτΕ αίτησης ακύρωσης της απόφασης για τη μετεγκατάσταση που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μ. Αγγελάκας διατύπωσε τη «συμβιβαστική» πρόταση για άμεση κατεδάφιση 12 κατοικιών, που όπως ισχυρίστηκε δεν κατοικούνται, ώστε να εκπεμφθεί το μήνυμα της «νομιμότητας» και να αναλάβει να επιλύσει σύντομα το πρόβλημα η νέα δημοτική Αρχή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε πωςμια τέτοια πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μια «στρατιωτικού τύπου» αστυνομική επιχείρηση για την κατεδάφιση των κτισμάτων, όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα, διατηρώντας την τριπλή ομηρία σε βάρος των Ρομά, των κατοίκων της περιοχής και των ιδιοκτητών των οικοπέδων, αλλά, αντίθετα, οξύνει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις, μετακυλώντας στη νέα δημοτική Αρχή την ευθύνη για ένα κοινωνικό ζήτημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί από μόνη την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συνδρομή και ενέργειες εκ μέρους φορέων της κρατικής διοίκησης.

«Καλούμε την κρατική διοίκηση να αναστείλει την απόφαση κατεδάφισης των κτισμάτων στον καταυλισμό των Ρομά, που μόνο συγκρούσεις και περιττή άσκηση βίας μπορεί να προκαλέσει. Καλούμε επίσης τις κυβερνητικές αρχές να συνεργαστούν με τον Δήμο Χαλανδρίου για την εξεύρεση λύσης που θα καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των Ρομά, στο πνεύμα της σύστασης του ΟΗΕ που επιτάσσει την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη μετεγκατάστασή τους, έξω από λογικές αποκλεισμού και γκετοποίησης» ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.