Ποινικά ελεγχόμενοι είναι από χθες οι πέντε δήμαρχοι, οι οποίοι έκλεισαν την πόρτα στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης αποφεύγοντας τη διενέργεια ελέγχου για όσους υπαλλήλους τους υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι και μονιμοποιήθηκαν μετά το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το 2004.

Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη (φωτογραφία) ήταν μονόδρομος ύστερα από τη διαβίβαση των σχετικών φακέλων εκ μέρους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορούν τους Δήμους Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πάτρας και Λάρισας.

Για τον λόγο αυτόν η εισαγγελική παραγγελία έχει τέσσερις βασικούς παραλήπτες που είναι οι προϊστάμενοι των Εισαγγελιών Εφετών Αθηνών, Πειραιά, Πατρών και Λάρισας, οι οποίοι έχουν την τοπική αρμοδιότητα να διενεργήσουν την ποινική προκαταρκτική εξέταση.

Δι’ αυτής της οδού ουσιαστικά οι πέντε δήμαρχοι των συγκεκριμένων περιοχών ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον ποινικών ευθυνών για αδικήματα όπως αυτά της απείθειας ή της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, για τους συγκεκριμένους δήμους έχουν εκδοθεί εκθέσεις άρνησης ελέγχου και παροχής στοιχείων και δικαιολογητικών στους εντεταλμένους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Η διενέργεια της έρευνας θα ανατεθεί σε κατά τόπους αντεισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι σε εκτέλεση της παραγγελίας που έδωσε η κ. Κουτζαμάνη οφείλουν να διακριβώσουν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έχουν διαπραχθεί με βάση τις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΑΡΤΥΡΕΣ. Στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν να καταθέσουν διάφοροι μάρτυρες ενώ τελευταίοι την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου θα περάσουν οι δήμαρχοι, οι οποίοι θα δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τη στάση τους αυτή που ελέγχεται πλέον από τις δικαστικές Αρχές.

Για καθεμία από τις έρευνες που θα ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες Αρχές θα ενημερώνεται η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.