Πριν από έναν περίπου χρόνο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδινε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Το συγκεκριμένο αδίκημα κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας από διαφορετικούς δικαστικούς λειτουργούς έφερε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, και τους μισούς βουλευτές της Χρυσής Αυγής είτε να έχουν περάσει για λίγο καιρό ή να εξακολουθούν βρίσκονται ακόμα στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Εντεκα μήνες μετά το τέλος της δικαστικής έρευνας, που διενήργησαν οι εφέτες – ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου με τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, μία νέα νομοθετική πρόταση απειλεί να τινάξει στον αέρα το νομικό υπόβαθρο της σοβαρής αυτής ποινικής υπόθεσης.

Ο λόγος; Δεν είναι άλλος από την πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα που έρχεται να αλλάξει άρδην το σκηνικό για την τιμωρία των κατηγορουμένων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτό γιατί θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την τιμωρία τους τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους. Προαπαιτούμενο, δηλαδή, που δεν υπάρχει στη δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τα νέα δεδομένα που έγιναν γνωστά προ ημερών προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία σε δικαστές, αλλά και σε νομικούς, καθώς η ενδεχόμενη υλοποίηση της πρότασης αυτής θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εκκρεμή υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, σημειώνοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι προτάσεις αυτές δεν σημαίνει ότι αυτοδικαίως θα υιοθετηθούν από τον αρμόδιο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται να τις ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η επίμαχη πρόταση να μείνει μόνο στα χαρτιά και να μην μπορέσει τελικά να αποκτήσει υπόσταση.

Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, αν η προτεινόμενη ρύθμιση προχωρήσει; «Αν η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής περάσει και συμπεριληφθεί μία τέτοια διάταξη στο τελικό κείμενο του νέου Ποινικού Κώδικα, τότε δεν μπορεί παρά να εφαρμοστεί και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο όμως θα ισοδυναμούσε με συγχωροχάρτι για τους εμπλεκόμενους βουλευτές και μέλη της οργάνωσης» λένε χαρακτηριστικά ανώτερες δικαστικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια πιθανή νομοθετική μεταβολή. «Μία τέτοια διάταξη θα οδηγούσε σε ουσιαστική αθώωση τους κατηγορούμενους» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ. Η επίμαχη διάταξη, όπως προτείνεται, φέρνει σημαντικές αλλαγές στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης εισάγοντας για πρώτη φορά μία νέα συνισταμένη για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος και συγκεκριμένα τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 187 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, που αποτελεί και τη βάση δεδομένων για τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί εις βάρος των χρυσαυγιτών βουλευτών, με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα άτομα και επιδιώκει τη διάπραξη συγκεκριμένων κακουργηματικών πράξεων.

Ο νομοθέτης δεν είχε θέσει καμία άλλη προϋπόθεση ή άλλη δικονομική δικλίδα ασφαλείας για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, με την πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής εισάγεται ως αναγκαίος όρος για τη θεμελίωση του αδικήματος ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους.

«Οποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους, τιμωρείται με κάθειρξη ώς δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής».

Επιπλέον, προτείνεται όποιος οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε χρόνια.

ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ. Η εφαρμογή όμως ενός τέτοιου ποινικού μοντέλου αυτομάτως μετατρέπει το κακούργημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πλημμέλημα. Και σε μία τέτοια –επί του παρόντος αποκλειστικά και μόνο θεωρητική –περίπτωση όλοι όσοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές του Κορυδαλλού μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να αποφυλακιστούν καθώς θα έχει εκλείψει η κακουργηματική διάσταση της κατηγορίας που τους έφερε αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.