Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τον φρικτό αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.

«Η εν ψυχρώ εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, στο Ιράκ, αποτελεί μία αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, την οποία ο πολιτισμένος κόσμος αδυνατεί να συλλάβει και να ανεχθεί.

»Οι δράστες αυτής της ειδεχθούς δολοφονίας δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Μόνη απάντηση στην τρομοκρατία του παράλογου καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει το ISIS σε μέρος του Ιράκ μπορεί να είναι η ομόφωνη καταδίκη τέτοιων ενεργειών από το σύνολο των λαών και των κυβερνήσεων και η συνεννόηση όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων,προκειμένου να διαμορφώσουν μία ενιαία στάση απέναντι στην απειλή των εξτρεμιστών τρομοκρατών.

»Το καθεστώς του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου έχει διαμορφώσει στην περιοχή που ελέγχει μία ανυπόφορη κατάσταση τρόμου για όλους όσους δεν ταιριάζουν ή δεν ταυτίζονται με την άλογη ιδεολογική τους άποψη.

»Κύρια θύματα της τρομοκρατίας τους είναι οι κοινότητες των Χριστιανών και των Γιεζιντί, οι οποίες διώκονται απλά και μόνο εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ιρακινού πληθυσμού, το οποίο αναγκάζεται να υποστεί, για ακόμα μία φόρα, το φόβο, τη βία, την αβεβαιότητα και την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

»Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στο λαό του Ιράκ και ελπίζουμε ότι η κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας θα πάψει και θα αποκατασταθεί η ειρηνική συμβίωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εθνοτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων της χώρας».

Από τους Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου Τζέιμς Ράιτ Φόλεϊ, εκδόθηκε η ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

«Τα αποτρόπαια εγκλήματα στις περιοχές όπου δρουν οι τρομοκράτες της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» («ISIS/ISIL») συγκλονίζουν την ανθρωπότητα.

»Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «ISIS/ISIL» δεν είναι ένας κίνδυνος που προέρχεται από το Ισλάμ αλλά αποτελεί ακραία εκδοχή του που δολοφονεί κατά κύριο λόγο άλλους

μουσουλμάνους που δεν υιοθετούν τις ακραίες δολοφονικές τους πρακτικές και χριστιανικούς πληθυσμούς του Ιράκ και όλου του Λεβάντε.

»Το μήνυμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζέιμς Ράιτ Φόλεϊ πρέπει να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις:

»Καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Συνεννόηση, Ειρήνη, Δημοκρατία και Σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υποστήριξη όλων όσων ανθίστανται στις θηριωδίες των αδίστακτων δολοφόνων είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, όπως είναι υποχρέωση και η στήριξη των θρησκευτικών μειονοτήτων των οποίων θίγονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών οφείλουν να συνεχίσουν εντατικά τις πρωτοβουλίες τους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

»Συμπαραστεκόμαστε στους λαούς που υφίστανται συνθήκες ακραίας βίας και εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τα θύματα των συρράξεων.

»Καλούμε τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης να προστατέψουν με ευέλικτο τρόπο όσους πολίτες προέρχονται από τις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο της τρομοκρατικής οργάνωσης «ISIS/ISIL» και κινδυνεύουν με απέλαση από τη χώρα μας για τυπικούς λόγους.

»Άμεσα πρέπει να δοθεί εντολή για αναστολή της εκτέλεσης των αποφάσεων επιστροφής προληπτικά ακόμη και για τις χώρες που δεν έχουν βρεθεί ακόμη στο μάτι του κυκλώνα αλλά δεν βρίσκονται μακριά από αυτό. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν όλα τα πολιτισμένα κράτη.

»Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συμβάλλουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων πολιτών τρίτων χωρών που διαβιούν στη χώρα μας αλλά και στην από κοινού αντιμετώπιση με αυτούς της ενδεχόμενης επέκτασης της δράσης των εξτρεμιστών της ISIS/ISIL σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό έδαφος».