Ενα νέο σημάδι ομαλοποίησης της αγοράς, αφού ξεκίνησαν οι πρώτες –μετά το 2012 –συναλλαγές επί των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, των περίφημων CDS. Οι επενδυτές έδιναν εδώ και αρκετό καιρό τιμές και αποδόσεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται ότι γίνονταν και αγοραπωλησίες των σύνθετων αυτών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το Depository Trust & Clearing Corp, τον οργανισμό που πραγματοποιεί την εκκαθάριση των συναλλαγών αυτών, οι πρώτες 74 συναλλαγές μετά το 2012 καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συναλλαγές αυτές καλύπτουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 123 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αμέσως προηγούμενες συναλλαγές είχαν εκκαθαριστεί τον Μάρτιο του 2012, λίγο πριν από το PSI, και αφορούσαν τίτλους αξίας 2,25 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του CDS πενταετούς διάρκειας κυμαίνεται στις 449 μονάδες βάσης, δηλαδή 4,49%, ενώ της Πορτογαλίας βρίσκεται στις 178 μονάδες βάσης. Στην κορύφωση της κρίσης το ελληνικό CDS είχε εκτιναχθεί στις 5.000 μονάδες βάσης, ήτοι 50%.