Σε μια αποκάλυψη προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοσταθμό Real για τις αρετές της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, με αφορμή στο φλέγον ζήτημα της πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οι αλλαγές στην αγορά του γάλακτος, μια δηλαδή άλλη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – καθώς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κοινοτική υποχρέωση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος είπε – και του ΟΟΣΑ, απέτυχαν και δεν έφεραν τις μειώσεις των τιμών που η κυβέρνηση υποσχόταν όταν το θέμα συζητείτο, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η ρύθμιση που τελικά ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Βουλή, «έτσι όπως ψηφίστηκε ήταν γνωστό ότι θα αποτύγχανε» και υποστήριξε ότι το γνώριζε και ο ίδιος ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Θα θυμάστε εκείνη τη μέρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο. Τότε καθόμουν στα υπουργικά έδρανα καθώς ως υπουργός Υγείας είχα πολλά άρθρα στο πολυνομοσχέδιο. Και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης μου είπε ότι έτσι όπως περνά τελικά η ρύθμιση για το γάλα δεν θα έφερνε αποτελέσματα, καθώς δεν ήταν αυτό που ζητούσε ο ΟΟΣΑ» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρώην υπουργός Υγείας είπε ότι είναι άδικο να λέγεται ότι απέτυχε η ρύθμιση του ΟΟΣΑ για το γάλα γιατί δεν ήταν αυτή που ψηφίστηκε, εξαιτίας των αντιδράσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ . Αναγνώρισε ουσιαστικά ότι η Βουλή – υπό το βάρος αυτών των πιέσεων – ψήφισε μια κρίσιμη για την εκταμίευση της δόσης ρύθμιση χωρίς να υπάρξει όφελος για τον πολίτη – αφού οι τιμές δεν μειώθηκε – αλλά χωρίς να υπάρξει και ακριβής υιοθέτηση των όσων επιθυμούσαν οι δανειστές.

Αναφερόμενος στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» ο Αδ. Γεωργιάδης είπε:

«Μέχρι στιγμής δεν κάνουμε καθόλου κουβέντα επί της ουσίας και κάνουμε κουβέντα μόνο για το αν είναι κοινωνικό αγαθό το ρεύμα ή όχι.

» Αφού συμφωνούμε επί της αρχής για το ότι πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός και να ανοίξει η αγορά ενέργειας έχει νόημα να συζητάμε για τις παραμέτρους. Πουλάμε το 30% της εταιρείας, πρέπει να πάρουμε το 30% της αξίας. Της αξίας της αυτή την περίοδο.

» Για να μπορέσει η ΔΕΗ να τακτοποιήσει τον τεράστιο δανεισμό που έχει, έχει τρεις επιλογές. Να πάνε οι μετοχοι να βάλουν λεφτά. Προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση. 2ος τρόπος, να πουλήσεις ένα κομμάτι της εταιρείας. Αυτό που λέμε τώρα με την μικρή ΔΕΗ και 3ος να φορτώσεις το κόστος της αναδιάρθρωσης στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

» Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια εταιρία που η τεχνολογική της κατάσταση την καθιστά μη ανταγωνιστική. Η ΔΕΗ είναι ούτως η άλλως, ήμικρατικη. Έχει κρατική διοίκηση. Δεν θέλω να έχει κρατικό έλεγχο η ΔΕΗ. Εγώ θέλω να έχει ιδιωτικό έλεγχο η ΔΕΗ.

» Πάμε να συνδυάσουμε δύο πράγματα. Κάνουμε ταυτόχρονοα δύο πράγματα, και την προσπάθεια τόνωσης του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα, είναι τόσο μεγάλη η ΔΕΗ και τόσο κυρίαρχη που δεν υπάρχει χώρος να έρθει νέος επενδυτής. Η γόνιμη συζήτηση θα ήταν, αυτό που κάνουμε τώρα, ως προς τους όρους είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε;

» Εμείς πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο επιχειρήσεων προσφέρει καλύτερες τιμές και αναγκάζει τις εταιρίες να σέβονται περισσότερο τον πελάτη τους».