Μια μικρή εκκλησία της κατεχόμενης μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου βρίσκεται στο επίκεντρο του Πάσχα στην Κύπρο. Η τέλεση απόψε της ακολουθίας και της περιφοράς του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού έχει λάβει συμβολικές διαστάσεις καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ακολουθία θα παρακολουθήσουν πολλοί ξένοι πρεσβευτές, μεταξύ των οποίων και αυτοί των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και πολλές πολιτικές προσωπικότητες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Θα είναι εκεί και οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Μαυρογιάννης και Οζερσάι. Διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα (περιλαμβανομένου του CNN) έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για απευθείας μεταδόσεις, εκτός των κυπριακών τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, θα συμμετάσχουν περί τις 5.000 άτομα και η τέλεση της ακολουθίας έχει εξελιχθεί σε ένα είδος μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προήλθε από τα κάτω.

Η πρωτοβουλία για τον αποψινό Επιτάφιο γεννήθηκε κατά τις επαφές του τουρκοκύπριου δημάρχου κ. Κιουράλπ και του ελληνοκύπριου ομολόγου του. Ο τελευταίος σε δηλώσεις του είπε ότι θέλουν να στείλουν ένα «μήνυμα συμφιλίωσης» μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η συζήτηση σε διαπραγματευτικό επίπεδο για την επιστροφή της Αμμοχώστου συνέβαλε στην αναζήτηση τρόπων επαναπροσέγγισης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων της πόλης. Το πρώτο βήμα είχε γίνει προ καιρού όταν συμφωνήθηκε να λειτουργήσει για πρώτη φορά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού ύστερα από 58 χρόνια. Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι δημοτικοί άρχοντες κάνουν ακόμα πολλά σχέδια με την προσδοκία της ανοικοδόμησης της πόλης τους και την επιστροφή των ελληνοκύπριων κατοίκων της. Ενα από αυτά τα σχέδια είναι να εντάξουν τη μεσαιωνική πόλη, όπου βρίσκεται και ο Πύργος του Οθέλλου, υπό την προστασία της UNESCO.

Η ακολουθία του Επιταφίου έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον σε όλη την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις πόλεις έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία για να μεταφέρουν Αμμοχωστιανούς, και όχι μόνο, από νωρίς το μεσημέρι σήμερα στην κατεχόμενη πόλη.

Η εκκλησία είχε κτιστεί ως ναός των Νεστοριανών περί τα μέσα του 14ου αιώνα από πλούσιους εμπόρους. Μετά το 1571 παρέμεινε έρημη για πολλά χρόνια ή χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος, ακόμη και ως στάβλος. Κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής στην Κύπρο μετετράπη σε ορθόδοξο ναό που έγινε γνωστός ως Αγιος Γεώργιος Εξορινός. Από το 1957, οπότε οι έλληνες κάτοικοι της Αμμοχώστου εκδιώχθηκαν από την εντός των τειχών πόλη, η εκκλησία παρέμεινε έρημη και πάλι. Λίγες τοιχογραφίες σώθηκαν, από όσες κοσμούσαν το εσωτερικό της. Ανάγλυφες παραστάσεις αποτελούσαν επίσης μέρος του διακόσμου της. Σήμερα θα ξαναζωντανέψει!