«Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα δεν έχει έναν τυπικά θεσμικό χαρακτήρα. Ερχεται να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της κ. Σαμαρά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

«Θεσμικό χαρακτήρα είχε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας του κ. Γκάουκ ο οποίος ζήτησε να δει, ως όφειλε βέβαια, θεσμικά την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που υπενθύμισε πως η γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλησε να τον συναντήσει.

«Θα της έλεγα όμως αν είχα την ευκαιρία και την τιμή να την δω, ότι η παρουσία της θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός και αυτός θα έχει τον τελικό λόγο. Και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυρία Μέρκελ και η πολιτική της έχει την αντίρρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

» Θα της εξηγούσα βέβαια ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για την κοινωνία. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες αυτό το μαρτυρούν και θα της έλεγα να προετοιμάζεται.

»Να προετοιμάζεται γιατί πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί πραγματικά, ουσιαστικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μαζί της.

»Ταυτόχρονα θα έβρισκα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να πω ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες χρέους μοναχά από την πλευρά του ελληνικού λαού, υπάρχει και ένα ιστορικό ανεκπλήρωτο χρέος από την πλευρά την δική της προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

»Αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις το οποίο φυσικά και η δική μας η κυβέρνηση θα το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για ιστορικούς και ηθικούς λόγους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στόχος του προγράμματος λιτότητας ήταν η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Υπενθύμισε ότι βγήκαμε από τις αγορές με χρέος 120% του ΑΕΠ και τώρα επιστρέφουμε με 175% του ΑΕΠ και περίπου ίδιο επιτόκιο. «Η θεραπεία ήταν χειρότερη από την ασθένεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά από τη γερμανική τηλεόραση ΖDF ανέφερε ότι στόχος δεν ήταν να βγούμε από την κρίση, αλλά η εφαρμογή των μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανεργία έχει φτάσει στο 30% και στους νέους στο 60%.

«Αυτό δεν είναι success story» είπε και συμπλήρωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή απέτυχε και το χρέος δεν είναι βιώσιμο.