Αποφάσεις για το ελληνικό χρέος το συντομότερο επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι τυχόν καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειστών μπορεί να καθηλώσουν την κυβέρνηση και να ναρκοθετήσουν τον σχεδιασμό για έξοδο της χώρας μας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος για μια πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας θα προτάξουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το επόμενο έτος.

Το αρνητικό φορτίο που έχει σωρρευθεί στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επιβεβαιώνουν τις τελευταίες ημέρες όλες οι αντιδράσεις που καταγράφονται από το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους. Η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν εκβιαζόμαστε ούτε εκβιάζουμε» («Εθνος της Κυριακής»), ήρθε να ενισχύσει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε με τεχνοκρατικό ρεαλισμό τη διελκυστίνδα με την τρόικα, αλλά αυτήν τη φορά έφτασε να προειδοποιήσει ότι «δεν θα δεχθούμε απόψεις που υποτιμούν τις προσπάθειές μας».

Αντίστοιχα μηνύματα εξέπεμψε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε ότι το κυβερνητικό «όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα αποτελέσει «έως το τέλος την εθνική διαπραγματευτική γραμμή». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε δε, ότι «είναι προσβλητικό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την ευρωζώνη συνολικά, το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους…».

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι για τις εκκρεμότητες με την τρόικα (διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αμυντικές βιομηχανίες κ.ά.) θα βρεθεί κι αυτήν τη φορά μια μέση λύση, ακόμη κι αν καταγράφεται σκλήρυνση της στάσης των δανειστών. Η στάση αυτή αποδίδεται εν πολλοίς και στο ότι φτάνει στο τέλος της η αξιολόγηση στο πλαίσιο του Μνημονίου. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός από το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή, ακόμη χειρότερα, το φθινόπωρο του 2014, επειδή το Βερολίνο και οι υπόλοιπες πρωτεύουσες της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν μια οριστική λύση πριν τις ευρωεκλογές.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό και να δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στο εσωτερικό πεδίο. «Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο», είναι το μήνυμα που έχει ήδη μεταφέρει ο κ. Σαμαράς σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και αναμένεται να το επαναλάβει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Την ανάγκη να ληφθούν το συντομότερο αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους είχε μεταφέρει και στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι κάθε καθυστέρηση –είτε λόγω της διχογνωμίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο είτε λόγω του ευρωπαϊκού τακτικισμού –δημιουργεί μεγάλα αναχώματα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι μια οριστική λύση για το χρέος θα επιταχύνει την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, θα αυξήσει την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα και θα βάλει σε νέα τροχιά το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ταξίδι – εξπρές σε Ιταλία και Μάλτα για τη λαθρομετανάστευση

Την ανάγκη να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις για το ελληνικό χρέος αναμένεται να προβάλει ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είναι επίσης υπέρμαχος μιας ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στροφής και των καθαρών λύσεων στο ζήτημα του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.

Κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά πάντως, μέσα από το σημερινό ταξίδι – εξπρές σε Ιταλία και Μάλτα, είναι να διαμορφωθεί μια κοινή ατζέντα των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.Αφορμή για την πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού στάθηκε η διπλή τραγωδία που οδήγησε σε εκατόμβη θυμάτων στη Λαμπεντούζα αλλά και η αρνητική διάθεση των βορειοευρωπαϊκών κρατών για την άμεση λήψη μέτρων.