Με την παραδοχή του μνημονιακού «λάθους» από το ΔΝΤ να ρίχνει βαριά στη σκιά του ανοίγει σήμερα ο νέος κύκλος ελέγχου από τους εκπροσώπους της τρόικας.Η επιστροφή των δανειστών πιέζει, ουσιαστικά, τον κυβερνητικό συνασπισμό να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα «καυτά» θέματα, όπως είναι το σχέδιο των πρώτων 2.000 απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και η ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης, εξάλλου, θα τεθεί για πρώτη φορά επισήμως από την κυβέρνηση και το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% στο 13%).

Η «συνταγή» του Μνημονίου, η οποία προκαλεί έντονες τριβές μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στις συζητήσεις με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν, ότι ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα στηρίξει την προσπάθεια «επιδιόρθωσης» της δανειακής σύμβασης, μετά και την «εξομολόγηση» του ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, με τη σφοδρότερη έως τώρα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και την «κήρυξη πολέμου» στον νεοναζισμό με τον οποίο ταυτίζει τη Χρυσή Αυγή, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη το «σχέδιο μάχης» που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς τους κυβερνητικούς εταίρους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η τρικομματική συμμαχία θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται σε επιμέρους θέματα.

Με τα εύσημα που απένειμε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι εξετάζει κινήσεις που θα αμβλύνουν τις διαφωνίες στον τρικομματικό συνασπισμό και θα απορροφήσουν τις εντάσεις της τελευταίας περιόδου.

Στη βάση αυτή, κατά τη νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη είναι πιθανόν να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αν και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εξακολουθούν να υποδεικνύουν την πρόταση της ΝΔ ως «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

«Η συνεργασία των τριών κομμάτων δεν είναι μόνο πρωτοφανής για τη χώρα, είναι και σωτήρια… Αυτό που πετύχαμε είναι κοινή επιτυχία και την πιστωνόμαστε όλοι μας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχουν ασφαλώς και διαφωνίες ανάμεσά μας. Αλλά αυτές δεν εμπόδισαν να λειτουργήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε αυτά που πολύ λίγοι πίστευαν έναν χρόνο πριν… Τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαφορετική ιστορική διαδρομή. Ομως δίνουμε έμπρακτα, καθημερινά, μηνύματα εθνικής ενότητας…».

«ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ». Από το κομματικό βήμα, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι στον νέο πολιτικό χάρτη οι μεγάλοι αντίπαλοί του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή και πως η ΝΔ αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική στον ενδιάμεσο χώρο και είναι σχεδόν αποκλειστικός εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Το σήμα που εξέπεμψε, μάλιστα, είναι ότι αυτό το τμήμα της κοινωνίας κινείται προς την Κεντροδεξιά –εξού και η απόφαση της ΝΔ να επενδύσει στο σύνθημα «Ασφάλεια για τον Πολίτη – Οραμα για το Εθνος».

Στην πραγματικότητα, όπως αναγνώριζαν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς κήρυξε πόλεμο σε όλα τα επίπεδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όχι μόνον δεν συμπεριέλαβε στις δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, αλλά κατήγγειλε ευθέως ότι με τη στάση του ενισχύει τον νεοναζισμό.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη χώρα των παιδιών μας να συντριβεί στις μυλόπετρες του μίσους και της σύγκρουσης των δύο άκρων και των δύο ακραίων…», ανέφερε και κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι με «δηλητηριώδη λαϊκισμό» επενδύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας και «πασχίζει να διώξει επενδυτές».

«Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως και να μισούν αυτόν τον τόπο! Τα ‘χουν χάσει εντελώς; Δεν ξέρω…», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια προχώρησε στην πιο σκληρή έως σήμερα προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να γίνει μια φανταχτερή καταστροφή. Ζητάει τον θρόνο της εξουσίας, βρίζοντας τον τόπο του. Θα έχει από τον ελληνικό λαό αυτοκρατορική απομόνωση»!

Αποκορύφωμα της επίθεσης Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το κατηγορώ για την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής: «Οταν θέση του είναι πως πρέπει να νομιμοποιήσουμε όλους τους λαθρομετανάστες, δεν προσφέρει υπηρεσίες στους νεοναζί;» ανέφερε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με τις απόψεις του τον κατηγορεί ως «φασίστα». Ενώ ξέρει σε ποιους προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες…».

Ταυτόχρονα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς κήρυξε πόλεμο και στους θιασώτες του ναζισμού, αποφεύγοντας αναφορά στη Χρυσή Αυγή.

Κι αυτό, όπως έλεγαν οι ίδιοι συνεργάτες του, επειδή θεωρεί πως το κόμμα Μιχαλολιάκου δεν εκφράζει την ελληνική κοινωνία και καταγράφει άνοδο αποκλειστικά και μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ. Ο επαναπατρισμός των «εγκλωβισμένων» στη Χρυσή Αυγή, που προέρχονται κατά βάση από τις γαλάζιες δεξαμενές, αποτελεί κεντρικό στόχο της ΝΔ.

Το έντονο συντηρητικό στίγμα, εξάλλου, που εξέπεμπε η χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά έχει αποδέκτες αυτό το ακροατήριο και προδιαγράφει και τη στόχευση του επικείμενου Συνεδρίου του κόμματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός «ενταφίασε» εκ νέου χθες το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, ενώ εξήρε τον (παρόντα στην εκδήλωση) Κώστα Καραμανλή, που «δικαιώθηκε πλήρως», όπως είπε, για το στρατηγικό άνοιγμα στην Κίνα και τη συμφωνία με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.