«Οι συνάδελφοί μας του σωματείου “ΑΣΜΑ” ζητούν την εφαρμογή στην ΑΕΠΙ, με πολιτική παρέμβαση, κρατικού επιτρόπου που θα την εξυγιάνει, καταργώντας τη διοίκηση των μετόχων ιδιοκτητών.

Καμία αντίρρηση, να καταργηθεί η διοίκηση αυτή – έχει ούτως ή άλλως αποδειχθεί φαύλη και αποτυχημένη.

Αν όμως οι υπαίτιοι των μεγάλων οικονομικών ελλειμμάτων της ΑΕΠΙ – εννοώ τους ιδιοκτήτες μετόχους της – δεν επιστρέψουν τα τεράστια ποσά που λείπουν από το ταμείο ποιος θα βάλει αυτά τα χρήματα ώστε να συντελεστεί η πολυπόθητη εξυγίανση;».

Ο προβληματισμός του Γιώργου Ανδρέου, όπως τον εξέφρασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη μουσική σκηνή Σφίγγα, δεν απαντήθηκε.

Δεν ήταν ο μοναδικός που ακούστηκε από τους εκπροσώπους του σωματείου των 125 συνθετών και στιχουργών «Το Μέτρον» οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση με τις θέσεις που έχει πάρει το σωματείο «Ασμα 450+».

Στο τέλος αυτής της συνάθροισης διατυπώθηκε από τους Νότη Μαυρουδή και τον Νίκο Πορτοκάλογλου η πρόταση προς το νεοσύστατο σωματείο «Ασμα 450+» να εκκινήσουν τις διαδικασίες διαλόγου, αφού, όπως ακούστηκε μέσα στην αίθουσα, είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν.

Οπως τόνισε ο Πορτοκάλογλου «τώρα που φτάσαμε στη λύση του προσωρινού επιτρόπου (προσέξτε, η πέτρα του σκανδάλου, ο λόγος που διασπαστήκαμε, δηλαδή ο οριστικός – τραπεζικός επίτροπος, έχει ήδη φύγει από το τραπέζι) έχουμε μια πίστωση χρόνου.

Το συμπέρασμα που έχω βγάλει μέχρι στιγμής από τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών είναι πως ο επίτροπος όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά τελικά θα νομιμοποιήσει τους ιδιοκτήτες και θα τους καταστήσει ισχυρότερους από ό,τι τώρα που προτείνουν συνθηκολόγηση και σταδιακή αποχώρηση.

Και το χειρότερο: σε όλες τις προσεχείς εξελίξεις μεταξύ επιτρόπου και ΑΕΠΙ εμείς θα είμαστε απόντες! Γιατί αυτή η πρόταση πλειοψήφησε στη γενική μας συνέλευση!».

Αμεση αποχώρηση των μετόχων από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ ζήτησε με την εισήγησή του ο Μανώλης Φάμελλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είμαστε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των μετόχων από τη διοίκηση. Κανείς δεν συζητά όμως για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα βρεθεί επενδυτής ή θα καταπέσει δικαστικά ο προσωρινός ή ο μελλοντικός επίτροπος που θα πάψει τη διοίκηση.

Οι μέτοχοι τότε θα επιστρέψουν ισχυροποιημένοι και δριμύτεροι. Επίσης δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του επιτρόπου, που άλλωστε τον πρότεινε το σωματείο μας, φτάνει να τον εισηγείται το Εποπτικό Συμβούλιο των Δημιουργών και να αποφασίζει για την εφαρμογή του σχετικό δικαστήριο.

Ετσι αποφεύγουμε την αυθαίρετη επιβολή του από τον όποιο υπουργό στο μέλλον. Εχουμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο ευσταθεί νομικά ο θεσμός αυτός και καταλαβαίνουμε και τους άλλους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, των οποίων η αυτοτέλεια απειλείται με τον κίνδυνο να τους επιβληθεί αντίστοιχα επίτροπος στο μέλλον. Και ο επίτροπος όμως, τονίζουμε, δεν μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα γιατί:

1) δεν μπορεί να εξασφαλίσει ρευστότητα (κρατική χρηματοδότηση),

2) ακόμα και στην περίπτωση που εξυγιάνει την εταιρεία, μετά το τέλος της θητείας του, η διοίκηση θα επιστραφεί στους μετόχους.

Συνολικά πιστεύουμε πως τα δύο παραπάνω ερωτήματα – φετίχ είναι τα λάθος ερωτήματα. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να λυθεί το πρόβλημα οριστικά και μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος ήταν στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου –μίλησαν επίσης ο Στάθης Δρογώσης και ο πρόεδρος του ΣΩΜΣΕ (Σωματείο Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας) Γιώργος Θεοφάνους –, τόνισε ότι «για μας όσο αδιαπραγμάτευτο θέμα είναι η άμεση απόδοση ευθυνών σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κρίση στην ΑΕΠΙ, δηλαδή στους βασικούς μετόχους, δηλαδή στην οικογένεια Ξανθόπουλου, άλλο τόσο βασικό είναι η συνέχεια είσπραξης και απόδοσης των δικαιωμάτων χωρίς διακοπή.

Οι φωνές που ακούγονται για τη δημιουργία νέου φορέα εδώ και τώρα είναι ανιστόρητες και παράφωνες.

Το παράδειγμα της ΕΜΣΕ είναι καταλυτικό. (…) Παρά τη σαφή βούληση της τότε πολιτείας, η ιστορία της ΕΜΣΕ δεν περπάτησε γιατί οι δυσκολίες να φτιάξεις έναν εισπρακτικό μηχανισμό πανελλαδικής εμβέλειας με εκατοντάδες εργαζομένους αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό ήταν και είναι τεράστιες».

«Η επιμονή για την τοποθέτηση Εποπτικού αυτή τη στιγμή είναι άσκοπη γιατί, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Εποπτικό δεν θα υπάρξει ούτε με τροπολογία, οπότε περιμένουμε την ψήφιση» εξήγησε ο Ηλίας Φιλίππου, ο οποίος εξέθεσε τον προβληματισμό του για το πώς θα διασφαλιστούν οι δημιουργοί στην περίπτωση που υπάρξει επενδυτής στην ΑΕΠΙ και φυσικά πάρει μετοχές.

Σαφής απάντηση δεν δόθηκε όπως είναι φυσικό διότι αυτό το κομμάτι είναι θολό.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα της οικογένειας Ξανθόπουλου εναντίον της επιτρόπου και εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Εκκληση προς όλες τις πλευρές έκανε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο οποίος τόνισε:

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες προσωπικές εμπάθειες και να αποκλείσουμε διάφορους εμβόλιμους που έχουν ήδη ρίξει αρκετό λάδι στη φωτιά, διαβάλλοντας συναδέλφους και σπέρνοντας διχόνοια για να εξυπηρετήσουν δικά τους σκοτεινά συμφέροντα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν επίμονα και μονότονα το κάλεσμα σε αυτή τη συνάντηση δημιουργών και εμπειρογνωμόνων περιμένοντας μια κίνηση ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά.Για να χαράξουμε όλοι μαζί το κοινό μας μέλλον και να σώσουμε την αγαπημένη μας τέχνη».