Τα σκόρπια κομμάτια ενός παζλ φορτωμένου με σημαντικά κεφάλαια της αρχαίας ιστορίας, εκείνου των αρχαιοτήτων στη μαρίνα Ζέας, έχει θέσει ως στόχο να ενώσει το υπουργείο Πολιτισμού. Διάσπαρτοι μάρτυρες του κύριου πολεμικού ναυστάθμου των Αθηναίων που δημιουργήθηκε μετά τη Μάχη του Μαραθώνα, όταν ο Θεμιστοκλής αποφάσισε την ενίσχυση της ναυτικής δύναμης της Αθήνας, τόσο τα τμήματα του Κονώνειου Τείχους όσο και των αρχαίων νεοσοίκων που έχουν εντοπιστεί και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πρόκειται να αποκατασταθούν και να αναδειχθούν σύμφωνα με μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πέντε σημεία είναι εκείνα που σύμφωνα με τη μελέτη εντοπίζονται οι αρχαιότητες και θα επιχειρηθεί να ενοποιηθούν ώστε οι επισκέπτες να αποκτήσουν μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των αρχαιοτήτων. Πρόκειται για το αναψυκτήριο Πισίνα, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το κτίριο παραπλεύρως του μουσείου, την περιοχή εξόδου από τη μαρίνα και τον ανατολικό πύργο εισόδου του αρχαίου λιμανιού με τους νεωσοίκους. Η ενοποίηση αυτών των σημείων θα συντελεστεί μέσω της διαμόρφωσης ενός αρχαιολογικού περιπάτου ακολουθώντας σειρά αρχιτεκτονικών στοιχείων τα οποία αποκαθιστούν τη σύνδεση των οδών Ακτής Μουτσοπούλου και Ακτής Θεμιστοκλέους με το κάτω διάζωμα της μαρίνας, όπως μια ξύλινη ράμπα που επιτρέπει στον περιπατητή να κατέβει στη στάθμη της θάλασσας και να δει τα ευρήματα από κοντά στην περιοχή εξόδου από τη μαρίνα αλλά και γέφυρα και πεζόδρομο προς τον στεγασμένο χώρο πίσω από το αναψυκτήριο Πισίνα. Ο περίπατος θα συνεχίζεται με την αναδιαμόρφωση της κλίμακας στο νότιο άκρο τής υπό συζήτηση περιοχής προς τη θάλασσα ώστε να αποκατασταθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στη δυτική παρειά του όρμου της Φρεαττύδος.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στην ανατολική πλευρά του λιμανιού με τη διαμόρφωση δύο κλιμάκων οι οποίες θα συνδέουν τον περιμετρικό πεζόδρομο της Ακτής Μουτσοπούλου με τον πεζόδρομο της μαρίνας και θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να περπατήσει από τους νεωσοίκους έως τον ανατολικό πύργο του λιμανιού, έναν από τους 22 πύργους που σώζονται ώς τις μέρες μας σε ακανόνιστες μεταξύ τους αποστάσεις από τους 55 που ήταν αρχικά επί του οχυρωματικού περιβόλου που είχε ως στόχο την προστασία των τριών φυσικών λιμανιών της Αθήνας: της Μουνιχίας, της Ζέας και του Κανθάρου. Τα τείχη, συνολικού μήκους περίπου 13 χλμ., υψώνονται σε απόσταση έως 10 μ. από την ακτογραμμή και το πλάτος τους ανέρχεται 3,6 μ.

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι όχι μόνο η ενοποίηση των αρχαιοτήτων, αλλά και σύνδεσή τους με τον ιστό της πόλης. Μιας πόλης που έως τώρα έχει ακούσει πολλές υποσχέσεις για ανάδειξη των αρχαιολογικών της χώρων και της πολιτιστικής της κληρονομιάς –με κορυφαίο σχέδιο την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά –χωρίς ωστόσο να υλοποιούνται.