Ισως όταν ακούμε την λέξη τσίρκο μας έρχεται στο μυαλό ένα θέαμα με λιοντάρια, ελέφαντες και άλλα ζώα. Πλέον το σύγχρονο τσίρκο κάθε άλλο παρά αυτό είναι, αφού βάσει νομοθεσίας τα ζώα έχουν απαγορευτεί.

«Στην Ελλάδα έχει μείνει πολύς κόσμος σε αυτό, ενώ παγκοσμίως αυτό που λέμε σύγχρονο τσίρκο γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθηση» εξηγεί ο Μανώλης Καρυωτάκης, σκηνοθέτης, ηθοποιός και η ψυχή της ομάδας του τσίρκου Cachivache και σεναριογράφος της παράστασης “Το όνειρο της Μόλυ”. «Στην Ευρώπη και στην Αμερική γίνονται πολλές παραστάσεις, υπάρχουν σχολές και βγαίνουν συνέχεια καινούργιοι καλλιτέχνες. Εδώ είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Υπάρχουν κάποιες ομάδες, αλλά είναι λίγες και οι καλλιτέχνες πάλι δεν είμαστε πάρα πολλοί».

Το τσίρκο Cachivache ιδρύθηκε το 2011, έχει εμφανιστεί σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ανοιχτά και κλειστά θέατρα, στο δρόμο, σε πάρκα και πλατείες.

«Οι περισσότεροι από εμάς ξεκίνησαν κάνοντας θέατρο και μουσική δρόμου» συνεχίζει ο Καρυωτάκης. «Έχουμε παίξει σε πάρα πολλά μέρη, πραγματικά σε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ομάδα είναι παντός καιρού. Την άνοιξη σε μια παράσταση που κάναμε στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός έτυχε και μας είδε η παραγωγή Σοφή Κουκουβάγια, με την οποία συνεργαζόμαστε τώρα, και έτσι έγινε η πρόταση και καταλήξαμε στο Παλλάς».

Η υπόθεση του έργου. Η Μόλυ είναι ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο. Εκεί ο κακός διευθυντής την τιμωρεί και εκείνη αποφασίζει να το σκάσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Το πρώτο βράδυ που θα περάσει μόνη της, θα δει ένα όνειρο. Ένα ολόκληρο τσίρκο, με ζογκλέρ, ακροβάτες, κορίτσια λάστιχο, κλόουν και μια τρελή μπάντα, την παίρνει μαζί του. Ο παλιάτσος που τη συντροφεύει της δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης για να καταφέρει το όνειρό της. «Εχει τα νούμερα του τσίρκου, ακροβατικά, ζογκλερικά, τα κωμικά νούμερα, το θεατρικό στοιχείο που είναι η ιστορία η οποία είναι ο άξονας της παράστασης και μέσα από αυτή την ιστορία βγαίνουν όλα τα νούμερα του τσίρκου και έχει ζωντανή μουσική, η οποία υποστηρίζει και δένει όλο αυτό».

Οι αντιδράσεις του κοινού. «Μικροί και μεγάλοι ενθουσιάζονται με τα νούμερα του τσίρκου, ταυτίζονται με την ηρωίδα που είναι ένα μικρό κοριτσάκι και έχω δει ότι και οι μεγάλοι μπαίνουν πολύ μέσα στην παράσταση, τους αγγίζει, συγκινούνται και το χιούμορ είναι κάτι που φτάνει σε αυτούς. Τα αστεία που γίνονται πιάνουν και τους μεγάλους και τους μικρούς. Με έναν τρόπο η παράσταση ξαναβάζει τους μεγάλους στην παιδικότητα και γίνονται παιδιά και αυτοί».

Το μέλλον του τσίρκου στην Ελλάδα. «Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και εδώ ένα μπαμ και θα γνωρίσει μια μεγαλύτερη άνθιση. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε την δυνατότητα να απευθυνθούμε στις μάζες, αλλά με αυτή την παράσταση που κάνουμε τώρα, μπορούμε να απευθυνθούμε στο ευρύτερο κοινό. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να προωθηθεί το λεγόμενο σύγχρονο τσίρκο στην Ελλάδα. Αν γινόταν να ανοίξει μια σχολή τσίρκο, τότε θα το προωθούσε περισσότερο. Μένει να βρεθούν κάποιοι που θα αναλάβουν αυτό το εγχείρημα και θα το στηρίξουν».

Ταυτότητα της παράστασης

«Το όνειρο της Μόλυ»

Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-3213.100)

Σάββατο στις 15.00, Κυριακή στις 11.30

Σενάριο: Μανώλης Καρυωτάκης

Σκηνοθεσία: Μανώλης Καρυωτάκης – Esther Andre Gonzalez

Σύνθεση: η μπάντα του τσίρκο Cachivache

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Στεφανίδης

Στίχοι: Μανώλης Καρυωτάκης – Ερμιόνη Δόβα

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Μακαρούνη

Σκηνικά: Χρήστος Κωνσταντέλος

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Άγγελος Αργυρόπουλος, Ερμιόνη Δόβα, Μανώλης Καρυωτάκης, Βαγγέλης Κρητικός, Σπύρος Μάστορας, Αγγελική Μερεντίτη, Δημήτρης Μπακόπουλος, Νίκος Μπακόπουλος, Alvaro Ramirez Marquez, Μιχάλης Στεφανίδης, Αντωνία Σωτηροπούλου, Πολυχρόνης Τόμπορης, Χρύσα Τραϊκοπούλου.