Το φθινόπωρο καταφθάνει, αλλά το πρόγραμμα των θερινών σινεμά διευρύνεται μέσα από περιφερειακά φεστιβάλ ή εκδηλώσεις μέσα στην Αθήνα. Το ραντεβού των Αισχυλείων με το σινεφίλ κοινό συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο με τον πολυβραβευμένο «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου (6/9), ενώ έως τις 19 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Ελευσίνας θα προβληθούν το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή και το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη.

Παράλληλα, το 6ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας, το οποίο ξεκίνησε μέσα στον Ιούνιο, συνεχίζει τις προβολές σε ορισμένα από τα «απρόσμενα» σημεία του αθηναϊκού κέντρου. Απόψε στις 21.30, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Shakespeare in the City», προβάλλεται το «Θέατρο του αίματος» (1973) του Ντάγκλας Χίκοξ στο Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12). Γκραν γκινιόλ τρόμος, ακαταμάχητο μαύρο χιούμορ και ένας σαρδόνιος Βίνσεντ Πράις που δεν χορταίνεις να βλέπεις πρωτοστατούν σε αυτή την εκκεντρική παρωδία, όπου ένας ηθοποιός εκδικείται τους κριτικούς θεάτρου που τον απαξίωσαν έχοντας ως εγχειρίδιο φόνου τα έργα του Σαίξπηρ. Την ερχόμενη Τετάρτη, εξάλλου, σειρά έχει το ανυπέρβλητο «Κάποτε στη Δύση» (1968) του Σέρτζιο Λεόνε (Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηριού 137, στις 21.30). Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Αθήνα συνεχίζεται στις 2 Σεπτεμβρίου με τους «Αταίριαστους» (1961) του Τζον Χιούστον (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 21.30), ενώ η μοναδική στάση εκτός Αθηνών γίνεται στην Αίγινα για το «Αμαντέους» του Μίλος Φόρμαν (30/8, Cine Anesis, στις 21.00).

Στον χάρτη των εναλλακτικών θερινών φέτος μπήκε και το «Park your Cinema» στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Ο κύκλος των υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών –που επιμελήθηκε ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης –συνεχίζεται με τη «Ληστεία α λα ιταλικά» του Πίτερ Κόλινσον (2/9), τη «Μονομαχία» (3/9) και το «Εξπρές του Σούγκαρλαντ» (4/9) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το «Χάρολντ και Μοντ» του Χαλ Ασμπι (9/9), το «Χάρβεϊ» (10/9) του Χένρι Κόστερ, το «Χαζόμουτρο» του Καρλ Ράινερ (11/9), τα «Νεανικά συνθήματα» του Τζορτζ Λούκας (17/9) και το «Quadrophenia» του Φρανκ Ρόνταμ (18/9).

Ταινίες που ανήκουν στη μυθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αγαπιούνται και παρακολουθούνται ξανά και ξανά προσφέρει και ο Δημοτικός Κινηματογράφος Μελίνα Μερκούρη της Λέσχης Ηλιούπολης κάθε Τετάρτη. Μεθαύριο προβάλλεται το «Ενα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα» του Τέρενς Ντέιβις (2015), ενώ σειρά έχουν το «Μαργαριταρένιο κουμπί» του Πατρίσιο Γκουζμάν (7/9) και το «Αλάτι της γης» των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο (14/9).

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με την ταινία «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους που θα παιχτεί σήμερα και αύριο στον 6ο όροφο του δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) συνεχίζει και το πρόγραμμα «Σινεμά με θέα». Ακολουθούν την Τετάρτη 31/8 & Πέμπτη 1/9 το «Μαργκερίτ» του Ξαβιέ Τζιανολί, τη Δευτέρα 5/9 & Τρίτη 6/9 «Η καινούργια φιλενάδα» του Φρανσουά Οζόν, την Τετάρτη 7/9 & Πέμπτη 8/9 «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, τη Δευτέρα 12/9 & Τρίτη 13/9 η «Ανωτέρα βία» του Ρούμπεν Εστλουντ και, τέλος, την Τετάρτη 14/9 & Πέμπτη 15/9 το «Party Girl» των Μαρί Αματσουκελί, Κλερ Μπερζέ, Σαμουέλ Τεΐς.