Οι δύο τάσεις που επικρατούν στο ψάρι είναι η ελληνική µε σχάρα και τηγάνι και το µοδάτο γιαπωνέζικο σούσι. Οταν ένα εστιατόριο τα έχει και τα δύο, µπορεί να ανέβει ένα σκαλί εάν τα παντρέψει. Αυτό έκαναν οι δύο εξαιρετικοί µάγειροι στο εστιατόριο Ιθάκη (Απόλλωνος 28, Βουλιαγµένη, τηλ. 210-8963.747).

Στο καλύτερο σηµείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας οι σεφ Σπύρος Ασιµής και Αντώνης Κουρκούτας άνοιξαν τα δηµιουργικά φτερά τους και έβαλαν σε ένα πιάτο ελληνικά και ιαπωνικά υλικά σε συνδυασµούς µε απόλυτη αρµονία. Το δυνατό χαρτί στο εστιατόριο είναι πλέον το µενού και όχι το πολυτελές ντεκ µε τα τραπέζια που βλέπουν στον κολπίσκο του Αστέρα και στην ανοικτή θάλασσα. Στο µενού υπάρχουν φρέσκα ψάρια, αστακός, λευκό και κόκκινο κρέας σε σπάνιες κοπές και σούσι. Πιάτα που µπορεί να βρεις και αλλού σε χαµηλότερες τιµές, αλλά δίχως θέα. Αυτό όµως που κάνει το εστιατόριο να αξίζει την επίσκεψη και την επιστροφή είναι το νέο fusion µενού.

Λάτρεψα το τατάκι τόνου µε ταραµά wasabi και την ταπιόκα ponzu, µικρά ξινά µπαλάκια που πρόσθεταν γεύση και υφή στο ψάρι. Το µαγικό κράκερ ταπιόκα που άλλαζε τελείως την αίσθηση για το πώς µπορεί να συνοδευτεί ένα ταρτάρ µαγιάτικου σε συνδυασµό µε µία κρέµα χρένου. Τα γλυκά ήταν καλά, αλλά λίγο άνισα σε σχέση µε το πολύ ανεβασµένο µενού. Εκτός από την απέραντη Bomb Alaska που λατρεύω και δεν είχα δει ποτέ σε ελληνικό µενού. Μια φλεγόµενη µπάλα από ιταλική µαρέγκα η οποία στο κέντρο έχει παγωτό, κρεµέ σοκολάτας και στη βάση γκοφρέτα πραλίνας. Τιµή 60-70 ευρώ το άτοµο χωρίς ποτό.

Για να καθίσει κάποιος στα τραπέζια του νέου «prive» χώρου του εστιατορίου Patio (Λητούς 11, Βουλιαγµένη, τηλ. 210-8929.000) θα πρέπει να περάσει από την πισίνα του ξενοδοχείου The Margi. Και αν έχει πάει στο Miami, θα του θυµίσει αρκετά το ξενοδοχείο Delano. Ξαπλώστρες µέσα στο νερό, ελιές µέσα στην πισίνα, χαλαρά χρώµατα, πινελιές art deco και καταπληκτικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Το µενού του Patio επιµελείται και εκτελεί ο Παναγιώτης Γιακαλής.

Αναδομημένη και ελληνοποιημένη αστακομακαρονάδα. Αστακός με φρέσκια πάστα γεμιστή με καπνιστή μελιτζάνα και κολοκύθι από τον σεφ Παναγιώτη Γιακαλή στο εστιατόριο Patio

Ο σεφ που ανέβασε στα ύψη το έτερο εστιατόριο του ξενοδοχείου, το Malabar, κάνει ένα δηµιουργικό fine dinning άλµα µε προϊόντα από την ιδιωτική τους φάρµα. Ενα µενού που ξεχωρίζει για τη φινέτσα και τη γεύση του µε επιλογές από το α λα καρτ, ένα degu µε επτά στάδια στα 58 ευρώ και ένα µε οκτώ στάδια στα 78 ευρώ. Τα δύο πιάτα µε τα οποία «κόλλησα» ήταν ο αστακός µε χειροποίητα ζυµαρικά γεµιστά µε καπνιστή µελιτζάνα και κολοκύθι, και το αρνί µε πουρέ από αρακά και την καταπληκτική τερίνα πατάτας µε δεντρολίβανο.