Η δυνατή μουσική μπορεί να κρύψει ή να εξαλείψει σε κάποιες περιπτώσεις τον πόνο και την ένταση.

Και ήρεμες μελωδίες στα σούπερ μάρκετ αυξάνουν τις πωλήσεις, κατέληξαν έρευνες του Ηλία Σακαλάκ
Η μουσική δεν υπάρχει συμπληρωματικά στη ζωή μας, αλλά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, είτε ροκ είτε κλασική είτε παραδοσιακή και ποπ. Υπό αυτό το πρίσμα ο Ηλίας Σακαλάκ, βιολοντσελίστας- μέλος της Καμεράτας Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής- ξέφυγε λίγο από τις παρτιτούρες και μέσα από το βιβλίο «Μουσικές βιταμίνες» παρουσιάζει με απλή γραφή πώς η μουσική, ανεξαρτήτως είδους, επιδρά στη ζωή, τα συναισθήματα, την υγεία, τις δραστηριότητές μας. Έγραψε τις «Μουσικές βιταμίνες» όχι με δασκαλίστικη διάθεση, αλλά με πρόθεση να κεντρίσει την περιέργειά μας αποσαφηνίζοντας- για να μην παρεξηγηθεί- ότι «δεν είμαι «ειδικός»». Επίσης αποσαφηνίζει πως, αν και η κλασική μουσική είναι παραγκωνισμένη από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το βιβλίο δεν δίνει βάρος στο συγκεκριμένο είδος.

ΙΝFΟ

Οι «Μουσικές βιταμίνες» του Ηλία Σακαλάκ (Εκδόσεις Fagotto) παρουσιάζονται απόψε στις 18.00, στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (τηλ. 210-

3258.445).

Ο συγγραφέας στις περίπου 310 σελίδες (χωρίς τη βιβλιογραφία) του βιβλίου έχει συμπεριλάβει πάμπολλα πορίσματα επιστημονικών ερευνών και πειραμάτων με σκοπό να δείξει ότι η μουσική έχει εφαρμογές στην ιατρική, ειδικότερα στην ψυχολογία. «Αποδεδειγμένα η μουσική μπορεί να συμβάλει, αναλόγως, στην αύξηση ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για παράδειγμα στον αθλητισμό χρησιμοποιείται η μουσική ευρέως και έχει διαπιστωθεί πως αυξάνει την αντοχή από τη μία και από την άλλη επιβραδύνει την εμφάνιση της κόπωσης. Επίσης, κατόπιν έρευνας, αναισθησιολόγος νοσοκομείου της Ατλάντας χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα μουσικής με σκοπό μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους νοσηλείας πρόωρων βρεφών. Διαπιστώθηκε πως, χάρη στη μουσική, το κρανίο πρόωρων διαμορφωνόταν γρηγορότερα συγκριτικά με άλλα που δεν είχαν στις θερμοκοιτίδες τους αντίστοιχη ηχητική εγκατάσταση».

Αλλά και με διαπιστώσεις και παρατηρήσεις, ο τσελίστας επιθυμεί να συστήσει κατευθύνσεις για να μην είμαστε απλώς παθητικοί δέκτες μουσικής. «Ήθελα να δω κατά πόσον ο άνθρωπος μπορεί να αφομοιώσει και να ευχαριστηθεί τη μουσική. Άρχισα να βλέπω, να παρατηρώ τον κόσμο πώς ακούει, με ποιον τρόπο, τι τον ευχαριστεί και πόσο τον επηρεάζουν οι διαφορετικές μουσικές».

Μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Σακαλάκ σημειώνει ότι «οι μελωδίες που ακούγονται σε συγκεκριμένη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων πίτσας δεν είναι τυχαίες. Ο ρυθμός και η ένταση καθορίζουν πόσο γρήγορα ή αργά θα καταναλώσουμε το φαγητό μας, τη διάρκεια παραμονής μας. Μια φορά ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου εξηγούσε πως όταν κάποιο ζευγάρι ξέμενε ώς αργά, για να το αναγκάσει να φύγει, έκανε νεύμα στους μουσικούς που είχε κι εκείνοι με τη σειρά τους έπαιζαν ένα γρήγορο βαλσάκι. Είχε πάντα αποτέλεσμα».

Ενδεικτικό τού πόσο η μουσική επιδρά στις δραστηριότητές μας, ο συγγραφέας των «Μουσικών βιταμινών» αναφέρεται σε έρευνα επικεντρωμένη στο πόσο η μουσική που ακούγεται στα σούπερ μάρκετ συμβάλλει στο χρήμα και στον χρόνο που θα ξοδέψει ο καταναλωτής. «Μια απαλή μελωδία αποσκοπεί στο να παραμένει περισσότερο ο πελάτης στο κατάστημα και να αγοράζει πιο πολλά και πιο ακριβά. Και είναι τεκμηριωμένο ότι μπορεί να συνεισφέρει έως 3% στον ετήσιο τζίρο».

Το ξέρατε αυτό;


Η μουσική του Μότσαρτ, βάσει μελετών, είναι παγκοσμίως αποδεκτή, ακόμα και από μέλη αφρικανικών φυλών.

Το ροκ, υπό προϋποθέσεις, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη των φυτών. Άνθρωποι και ζώα ανταποκρίνονται σε μουσικά ερεθίσματα με μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος, την καρδιακή συστολή.

Η χαρά και ο θυμός σχετίζονται με τη δυνατή ένταση, ενώ η λύπη και ο φόβος με τη χαμηλή ένταση της μουσικής.

Όταν η μουσική «ντύνει» δραματικές εικόνες (π.χ. στο σινεμά) επιτείνοντας το αρνητικό συναίσθημα την δεχόμαστε θετικά, ως περιζήτητη εμπειρία, αποδεικνύουν έρευνες.

Η «μουσική βάθους» (background music) αυξάνει κατά 25% το αίσθημα της ευχαρίστησης στον χώρο εργασίας.

Η μουσική σε παιδιά δημοτικού σχολείου παίζει αποφασιστικό ρόλο στην κοινωνικοποίησή τους.