Το παιχνίδι της κόκκινης γραβάτας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας με έναν πρωθυπουργό «τυλιγμένο» σε κόκκινα, αυτοκρατορικά χρώματα να στέλνει αστραφτερά χαμόγελα στις κάμερες. Η γραβάτα που φόρεσε τελικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πάντα πολύ όμορφο αίθριο του Ζαππείου για την ιστορική συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος ήταν «ζωγραφισμένη» στους τόνους του emperor red. Αυτό το αυτοκρατορικό κόκκινο που λατρεύουν οι οίκοι Valentino και Dolce & Gabbana. Την πρώτη άλλωστε γραβάτα – δώρο στον Alexis είχε προσφέρει ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιμένει ότι «τα στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται», προτίμησε τελικά τη γραβάτα – δώρο του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου και όχι αυτή που του είχε «προσφέρει» ο Ζόραν Ζάεφ.

Προσωπικά όμως επιμένω… ιταλικά. Ισως επειδή τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία στην ιταλική μόδα. Ο Ματέο Ρέντσι πρόσεχε πάντα το ντύσιμό του όπως άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι στη γειτονική χώρα. Ο «εκκεντρικός» Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε επίσης ένας πολύ κομψός πρωθυπουργός. Εκείνος όμως ο οποίος άφησε εποχή με τις ενδυματολογικές του επιλογές ήταν ο Μάριο Μόντι…

Η διαμονή στο ιστορικό ξενοδοχείο

Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι περνούσε μπροστά από το concierge της Μεγάλης Βρεταννίας. Είχε φιλοξενηθεί στην ξενοδοχειακή μονάδα της Πλατείας Συντάγματος στη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στην Αθήνα. Κάποιος από τη συνοδεία του που έτυχε να γνωρίζω, έσπευσε να μας συστήσει. Μου έκανε εντύπωση το υπέρκομψο στυλ του ιταλού πολιτικού. Το καμηλό παλτό του ήταν το πλέον καλοραμμένο που έχω δει. Το κοστούμι από μέσα «φώναζε» ότι αποτελούσε χειροποίητο κομμάτι. Το κασκόλ του από πανάκριβο, αυθεντικό κασμίρι με την υπογραφή Loro Piana.

Λαμπερή σουίτα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία επέλεξε όμως και ο Sting. Ο άγγλος καλλιτέχνης, ένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής ο οποίος «πέταξε» ως γνωστόν στην Αθήνα για δύο εμφανίσεις στο Ηρώδειο δεν ακολουθεί… στυλιστικά τους υπέρκομψους ιταλούς πολιτικούς. Διαθέτει όμως ένα «ιδιαίτερο» στυλ μέσα στην απλότητά του. Πρόκειται για έναν συμπαθή, low profile άνθρωπο, ο οποίος συνομιλούσε με όλους αυτούς οι οποίοι τον πλησίαζαν στο roof garden του ξενοδοχείου. Ο διάσημος τραγουδιστής ανέβαινε συχνά στον όγδοο όροφο για να «πάρει» το πρωινό του ή κάποιο άλλο γεύμα, κυρίως όμως να απολαύσει τη «θέα» στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης…
Το Ελευθέριος Βενιζέλος, η Διεθνής Αμνηστία και το έργο της Βάρη

Η εντυπωσιακή ταπισερί με τίτλο «I love Greece» και την υπογραφή της διεθνούς φήμης εικαστικού Σοφίας Βάρη έχει τοποθετηθεί στο Athens International Airport. Το Ελευθέριος Βενιζέλος και η Διεθνής Αμνηστία μέσα από μια συγκινητική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου υποδέχθηκε την monumental tapestry της Βάρη, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ταπισερί σχεδιάστηκε και προσφέρθηκε ως δώρο στη Διεθνή Αμνηστία από τη σημαντική εικαστικό η οποία υποστηρίζει και συμμετέχει μαζί με άλλες προσωπικότητες στην παγκόσμια καμπάνια «I Welcome». Μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά για τους πρόσφυγες. Μια τεράστια διεθνής προσπάθεια Αλληλεγγύης για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους και στην οποία συμμετέχει ενεργά από τη δεκαετία του ’80 και ο Sting. Ο βρετανός τραγουδιστής ήταν όπως είναι φυσικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τον υποδέχτηκαν οι επικεφαλής του Athens International Airport όπως επίσης προσωπικότητες από τη Διεθνή Αμνηστία και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.