Το εθναρχικής προέλευσης «έξω πάμε καλά» βρίσκει κατά καιρούς εφαρμογή σε τομείς πέραν της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής. Αποτελεί μάλιστα σλόγκαν για τους κομίστες και σχεδιαστές ταινιών, οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη της 9ης τέχνης. Τον πρόσφατο κύκλο της εξωστρέφειας ανοίγει η ελληνική αποστολή της Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων (ΑΣΙΦΑ Ελλάς) που από σήμερα έως και τις 15 Ιουνίου δίνει το «παρών» στην Αγορά του Φεστιβάλ του Ανεσί, από τις σημαντικότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δράση #Greek Animation Rocks που ξεκίνησε πέρυσι, χάρη στην πρώτη παρουσία στο μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους στον κόσμο, κορυφώνεται τώρα στη Γαλλία. Το ελληνικό περίπτερο, που αγκαλιάζει επίσης τους κύπριους δημιουργούς αλλά και τους έλληνες της Διασποράς, θα είναι διπλάσιο σε μέγεθος για να φιλοξενήσει την προώθηση των πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν στο διεθνές κοινό. Εκεί, θα μοιράζεται ο κατάλογος για τα 70 χρόνια του ελληνικού animation, αλλά και ο νέος κατάλογος με στοιχεία επικοινωνίας για τους ανθρώπους του χώρου στην Ελλάδα (θα ενημερώνεται διαρκώς ηλεκτρονικά). Συμπληρωματικά, έχουν σχεδιαστεί στοχευμένες δράσεις με events για δημοσιογράφους, χρηματοδότες και παραγωγούς. «Στόχος μας είναι να εξαγάγουμε το ελληνικό ταλέντο, να ανακόψουμε το παθητικό brain drain και να κάνουμε εξαγωγή ελληνικής δημιουργικότητας. Είναι σημαντική η παρουσία μας στο Ανεσί αφού πρόκειται για το σημαντικότερο φεστιβάλ animation στον κόσμο και πρέπει οι ελληνικές ταινίες να βρίσκονται στο μπουκέτο που παρουσιάζουμε. Εξάγουμε το ελληνικό προϊόν για να προσελκύσουμε παραγωγές στην Ελλάδα, δεδομένου ότι εδώ το μπάτζετ της δημιουργίας animation μπορεί να παίξει σε ελκυστικά επίπεδα» αναφέρει ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς και του φεστιβάλ Anima Syros.

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Από τα συνολικά 16 πρότζεκτ που θα γνωρίσουν οι ειδικοί του animation, τρία είναι ταινίες μεγάλου μήκους. Πρόκειται για τα «Marcos» του Τόμας Κούνστλερ με θέμα τη ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, «Η νύχτα με τους καλικάντζαρους» του Σπύρου Σιακκά και «Wally Walnet and the Christmas Cake» του Τάσου Ιωαννίδη. Εξι από τα έργα του περιπτέρου σχετίζονται με το τηλεοπτικό και διαδικτυακό κομμάτι, ενώ πέντε είναι οι ταινίες μικρού μήκους. Από αυτά, ξεχωρίζουν τα πρότζεκτ «Μέντορας» του Αγγελου Ρούβα που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την απομάκρυνσή τους από τον Ελγιν και η σειρά 13 επεισοδίων των Δημήτρη Σαββαΐδη και Σέργιου Κωτσόβολου «Ο ταχυδρόμος του μέλλοντος». Αμφότερα έχουν επιλεγεί για το Φόρουμ Καρτούν της Τουλούζης τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το «Breaking Bad» του Αντώνη Σμυρνιώτη, το οποίο αξιοποιώντας την τεχνική ροτοσκόπ προσπαθεί να δώσει μια παρωδία τής γνωστής σειράς δράσης, μεταφέροντάς τη στο animation. Το πακέτο ολοκληρώνουν δύο διαδραστικά κομμάτια με εκπαιδευτική διάδραση από την εταιρεία Syllipsis του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ.

ΣΤΟ ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ. Στη Μέκκα του κόμικ, αν και είναι ένα προϊόν μυθοπλασίας χωρίς σκίτσα, θα βρεθεί τον Ιούλιο η ελληνική ταινία «9023». Το φιλμ μικρού μήκους που έστησαν οι Σωτήρης Πετρίδης και Τάνια Ναναυράκη με την παραγωγή του Δημήτρη Τσακαλέα θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Comic-Con International στο Σαν Ντιέγκο, προκειμένου να διαγωνιστεί μαζί με άλλα δέκα για το βραβείο καλύτερης ταινίας Horror/Suspense. «Αφού ολοκληρώθηκε το «9023», όλη η ομάδα παραγωγής αναλάβαμε το δύσκολο κομμάτι προώθησης της ταινίας και αποστολής σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Η μέχρι στιγμής πορεία της ταινίας μάς έχει δικαιώσει, καθώς ήδη μετράμε 23 φεστιβάλ σε 13 χώρες ανά τον κόσμο και τρία διεθνή βραβεία –και όλα αυτά σε μόνο επτά μήνες από την πρεμιέρα μας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έπειτα από επίσημη κατάθεση της ταινίας μας ανάμεσα σε χιλιάδες ταινίες ανά τον κόσμο, γίναμε δεκτοί και στο Comic-Con International, κάτι που είναι απίστευτα σουρεαλιστικό για όσους ξέρουν τι εστί το συγκεκριμένο event, καθώς είναι η Μέκκα της ποπ κουλτούρας και του κινηματογράφου των ειδών» αναφέρει ο Σωτήρης Πετρίδης, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία έκανε και το σενάριο της παραγωγής.

Κάθε χρόνο, στο Comic-Con παρουσιάζονται οι πολυαναμενόμενες ταινίες και σειρές της χρονιάς, ενώ από τα πάνελ του περνούν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες του Χόλιγουντ. Δίπλα σε όλους αυτούς θα βρεθούν και οι έλληνες δημιουργοί, διεκδικώντας ό,τι καλύτερο. «Το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να διαγωνιστούμε με την ταινία που κάναμε είναι αρκετά σημαντικό τόσο για την πορεία της ταινίας όσο και για εμάς! Η ταινία αποτελεί μέρος ενός σεναρίου μεγάλου μήκους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σ’ αυτήν τη θέση γιατί μια τέτοια διάκριση θα μας βοηθήσει, πιθανώς, να κάνουμε πραγματικότητα το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας λίγο πιο εύκολα. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι η ιστορία μας συνεχίζει να επικοινωνεί με τον κόσμο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο παραγωγός Δημήτρης Τσακαλέας.

ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ! Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Κωχ, Νίκος Κολοβός, Αναστάσης Ροϊλός και Ελένη Θυμιοπούλου. Η αφήγηση περιγράφει ένα δυστοπικό παρόν όπου λόγω ενός μεγάλου λιμού που πλήττει ολόκληρη τη χώρα η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ανορθόδοξη πολιτική έναντι των μη παραγωγικών πολιτών. «Στόχος μας μαζί με τον Σωτήρη ήταν να αποδώσουμε σκηνοθετικά μια ρεαλιστική αποτύπωση μιας ακραίας και σουρεαλιστικής συνθήκης, όπως είναι ο κανιβαλισμός, κάτω από το πέπλο μιας αλληγορίας που καυτηριάζει τη σημερινή κοινωνία στην Ελλάδα. Η χρήση μιας δυστοπικής κοινωνίας ως βάσης της αφήγησης της ταινίας μας μάς βοήθησε στο να δημιουργήσουμε μια μικρογραφία της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της χώρας και να δώσουμε το έναυσμα στον θεατή να προβληματιστεί και να ταυτιστεί έμμεσα με τους ήρωες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να υπακούν σε ακραίους κανόνες που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους» καταλήγει η Τάνια Ναναυράκη.