Τα χρώματα αλλάζουν. Το πολύβουο πλήθος κινείται γρήγορα πάνω στις πλάκες του Πικιώνη, στην Aρχαία Aγορά, στο Μοναστηράκι, με τελική κατεύθυνση τη βόρεια πλευρά της πόλης. Το μεγάλο τόξο, «ζωγραφισμένο» αρχικά σε μπλε, βαθιές αποχρώσεις και έπειτα σε αυτές που θυμίζουν την ώχρα και την κανέλα, αγκαλιάζει την Αθήνα. Διεθνείς πνευματικές προσωπικότητες βαδίζουν κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης συνομιλώντας με απλούς ανθρώπους, χιλιάδες ενδιαφέροντα βιβλία με κάτι από το μαγικό άγγιγμα των Σαίξπηρ και Θερβάντες, μουσικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και μια διαφορετική θεατρική παράσταση. Μια παράσταση με ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι όμως δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη σκηνή, προσφέροντας δυναμικά μέσα από τα έσοδα που συγκεντρώνουν στο κοινωνικό σύνολο. Η Ομάδα Θεάτρου 08, γνωστή στο κοινό ως Θεατροπαρέα, είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία συστάθηκε το 2009 με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει πάσχοντες συνανθρώπους μας. Aνθρωποι οι οποίοι εμπνέονται από τις ανθρώπινες αξίες και την εθελοντική προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η συνεργασία κάτω από ένα πέπλο ευαισθησίας και αλληλεγγύης κάνει τα όνειρα πραγματικότητα.

Η Ομάδα Θεάτρου 08 ανεβάζει τη φετινή σεζόν στο θέατρο ACS Athens στο Χαλάνδρι την κωμωδία «Μπονασέρα-Μπονασέρα». Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως και τις 15 Μαΐου. Θυμάμαι ότι έγραψα πρώτη φορά για τη δημοφιλή αυτή Θεατροπαρέα δύο σχεδόν χρόνια πριν. Η ομάδα με τους θερμούς υποστηρικτές και εθελοντές συνεργάτες δεν επιθυμούσε καμία δημοσιότητα. Οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι επειδή τα μέλη της, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί δηλαδή, είναι γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού, κοινωνικού και πνευματικού γίγνεσθαι της Αθήνας, κάτι τέτοιο ίσως δημιουργούσε αντίθετα αποτελέσματα. Τελικά, τους έπεισα. Παρακολούθησα την πολύ καλή παράσταση «Ο θησαυρός του μακαρίτη» με τους εφοπλιστές Νίκο Φραγκίστα, Νίκο Βερνίκο, τον γνωστό κοσμηματοπώλη Αντώνη Βουράκη, την πολυπράγμονα Νινέττα Βαφειά, τον Τίμο Τζάννες, τον βιομήχανο Τάκη Κανελλόπουλο, τη Νινέττα Κασκαρέλη να ερμηνεύουν με κέφι ρόλους που έχουν παίξει οι ηθοποιοί Βασίλης Αυλωνίτης και Γεωργία Βασιλειάδου όπως και η νεαρή (στην κινηματογραφική εκδοχή του 1959) Ξένια Καλογεροπούλου. Στις πρώτες σειρές χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι τους συντελεστές μεγάλα ονόματα του εφοπλισμού, των επιχειρήσεων, του πνεύματος και της τέχνης.

«Μπονασέρα-Μπονασέρα» και ατέλειωτες ώρες δουλειάς
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, γνωστοί επιχειρηματίες της χώρας, δουλεύουν πάρα πολλές ώρες για να φέρουν εις πέρας αυτές τις δύσκολες παραστάσεις. Οι άνθρωποι άλλωστε δεν είναι επαγγελματίες. Η αρχική ιδέα δημιουργίας της ομάδας ήταν του αείμνηστου δικηγόρου Κώστα Κυριακίδη, τον οποίο διαδέχθηκε για λίγο ο γιος του Γιάννης Κυριακίδης. Εκείνος όμως που αποτελούσε πάντα την κινητήριο δύναμη σκηνοθετώντας παραστάσεις ήταν ο αρχιτέκτονας και γλύπτης Δημήτρης Βλάσσης. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι υπηρετούν ευγενείς κοινωνικούς σκοπούς. Οσο για τους θεατές; Ξεφεύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα μέσα από τα κείμενα των σημαντικότερων συντελεστών της μεταπολεμικής κωμωδίας (τουλάχιστον μέχρι τώρα) που προσπάθησαν και απέδωσαν σωστά το μεγαλείο της νεοελληνικής ψυχής. Συνάντησα πριν λίγα μεσημέρια τυχαία τον Αντώνη Βουράκη στο Roof garden της Μεγάλης Βρεττανίας. Εδειχνε ενθουσιασμένος με τη νέα τους κωμωδία, την «Μπονασέρα-Μπονασέρα», η οποία κάνει πρεμιέρα στις 10 Μαΐου. Εμοιαζε με ένα μικρό, σκανδαλιάρικο παιδί. Ετσι είναι συνήθως ο ταλαντούχος κύριος Βουράκης, ο οποίος λατρεύει τις κατακόκκινες τιράντες που συγκρατούν το παντελόνι του.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνάντησε διάσημη γλύπτρια

Συνειδητοποίησα, μιλώντας και με άλλα μέλη της Θεατροπαρέας, ότι επιθυμούν και πάλι χαμηλούς τόνους. Ολοι τους έχουν επικεντρωθεί στους αξιόλογους κοινωνικούς σκοπούς τους. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδέκτες δωρεών το μικρό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στα Κρανιά Γρεβενών, σχολεία και νηπιαγωγεία σε Σέριφο, Αστυπάλαια, Ρόδο, Αργολίδα και πολλά ιδρύματα στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπήρξε πάντα αρωγός της μεγάλης προσπάθειας της δημοφιλέστατης Θεατροπαρέας.

Η διάσημη γλύπτρια Χέτβα Σερ «ανηφόρισε» στο Γουδί και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Η επιφανής εικαστικός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Συλλόγου Ελπίδα, πρέσβειρα της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Επισκέφθηκε τους χώρους του νοσοκομείου και τοποθέτησε το δικό της αστέρι στον ειδικά διαμορφωμένο «τοίχο των αστεριών». Η Χέτβα Σερ επισκέφθηκε επίσης τη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου. Η γλύπτρια, επιφανές μέλος της UNESCO, βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την ανάδειξη της πόλης μας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Η Χέτβα Σερ φιλοτεχνεί πάντα το γλυπτό για την εκάστοτε πρωτεύουσα.