Είμαστε όλοι εν δυνάμει καλλιτέχνες. Τα όνειρά μας είναι οι ταινίες της ψυχής μας. Τέλεια σκηνοθετημένα και ερμηνευμένα από εμάς τους ίδιους. Οι παραπάνω σκέψεις κυριαρχούν στην παράσταση «Μάτια του έρωτα» που ανεβαίνει στο Skrow Theatre και μπλέκονται με τα θέματα του έρωτα. Ονειρα και έρωτας, οι δύο μεγαλύτερες ίσως πηγές της ανθρώπινης έμπνευσης, υφαίνουν μια πλοκή ανεξάντλητου γέλιου. «Νομίζω ότι μας αρέσει πολύ το στοίχημα να πιάσουμε ένα έργο που μιλάει για την ερωτική τρέλα με τόσο μεταφυσικό τρόπο και να το προσγειώσουμε σε μία ρεαλιστική ιστορία κρύβοντας μέσα της το όνειρο», τονίζει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο οποίος υπογράφει την σκηνοθεσία μαζί με την Κατερίνα Μαυρογεώργη και τη Μαρία Φιλίνη.

Ο ιστός της αφήγησης βασίζεται στο «Ονειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ κι εδώ παρουσιάζεται υπό διαφορετικό πρίσμα. «Το έργο του Σαίξπηρ είναι καμουφλαρισμένο κάτω από τη δική μας πραγματικότητα. Σε μια εποχή άχρονη που μοιάζει λίγο περισσότερο με το τώρα, τρία ζευγάρια περνούν ένα τριήμερο στην εξοχή προκειμένου να γιορτάσουν τον γάμο του ενός ζευγαριού. Ολα τα στοιχεία της φύσης, τα ξωτικά και οι νεράιδες που πρωταγωνιστούν στο «Ονειρο θερινής νυκτός», σε μας αποκτούν ρεαλιστική υπόσταση και μεταμορφώνονται σε ανθρώπινα προβλήματα. Σε ζητήματα που καταδυναστεύουν τους ήρωές μας με μία ψυχαναλυτική απόχρωση. Η επιρροή της φύσης γεννά πάνω τους τον κεραυνοβόλο έρωτα, την ερωτική απελπισία, την ανυπομονησία για μια ζωή που ποτέ δεν έζησαν. Το έργο του Σαίξπηρ είναι κρυμμένο κάτω από τις ατάκες των ηρώων στοιχειώνοντας την ιστορία και τα συναισθήματά τους και βγαίνει στην επιφάνεια μόνο ελάχιστες στιγμές, σαν κείμενο, όταν αναφέρονται σε μια παλιά παράσταση, που δύο από τους ήρωες είχαν παίξει σε μια θεατρική ομάδα στο πανεπιστήμιο», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Στην πορεία του έργου τίθενται ερωτήματα για τις βασικές έννοιες που αυτό πραγματεύεται, ανοίγοντας την πόρτα σε πολλούς προβληματισμούς. «Ενα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν στη δουλειά μας είναι το «ανήκω σε κάποιον». Η αόρατη κλωστή που ενώνει δύο ανθρώπους. Πώς προσδιορίζεται κάποιος μέσα από την επιλογή του συντρόφου του; Με ποιο τρόπο οι σχέσεις επηρεάζουν την ταυτότητά μας; Τι σημαίνει συστήνομαι στους άλλους ως αυτόνομος άνθρωπος και τι σημαίνει συστήνομαι ως ζευγάρι; Ολα αυτά τα ερωτήματα μάς απασχόλησαν και με μια διάθεση να ανακαλύψουμε το χιούμορ που κρύβεται κάτω από τις ερωτικές σχέσεις», καταλήγει ο Μαυρογεωργίου.

INFO

«Τα μάτια του έρωτα» κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Σάββατο έως την 1η Απριλίου στο Skrow Theater (Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 2107235842, είσοδος 8-12 ευρώ)