Με καινούργια εταιρική ταυτότητα, που αντλεί την έμπνευσή της από τα 111 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε τις πολιτιστικές του δράσεις για τη νέα χρονιά. Η αναδρομή στην ιστορία του Ινστιτούτου επισφραγίζεται μάλιστα με την κυκλοφορία ειδικού τόμου από τις εκδόσεις Αγρα αλλά και τρία residencies ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών (μουσικοί και εικαστικοί) που θα κάνουν παρεμβάσεις στους χώρους του. Για τον εορτασμό έχουν προβλεφθεί επίσης και μια σειρά εκθέσεων φωτογραφιών, αφισών και έργων που συνδέονται με τον οργανισμό.

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζει η έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει στο Ινστιτούτο με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον Μάιο του ’68, παρουσιάζοντας ντοκουμέντα της εποχής. Με τον εν λόγω εορτασμό θα είναι συντονισμένος και ο κύκλος «Cine-club» που θα αναδείξει το φθινόπωρο του 2018 την κινηματογραφική σχολή της Nouvelle Vague. Μια άλλη χρονική συγκυρία, αυτή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο δύο μεγάλων γάλλων καλλιτεχνών, του Κλοντ Ντεμπισί και του Γκιγιόμ Απολινέρ, δίνει το έναυσμα για μια σειρά συναυλιών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του κύκλου «Vive la France», θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2018 κι ένα συνέδριο με θέμα «Ο Απολινέρ και οι τέχνες». Τέλος, η επέτειος των 250 χρόνων από τη γέννηση του Πολ Κλοντέλ θα μετουσιωθεί σε δύο τόμους με έργα του συμβολικού θεάτρου, μεταφρασμένα στα ελληνικά. Πρόκειται για το «Χρυσό κεφάλι» του Κλοντέλ και το «Πελλέας και Μελισσάνθη» του Μέτερνικ (εκδ. Αγρα).

ΒΙΒΛΙΟ. Στον τομέα του βιβλίου έχει δοθεί αυτή τη χρονιά επιπλέον έμφαση, μιας και πέρα από την Αθήνα, ως παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου, η γαλλοφωνία καταλαμβάνει αρκετό χώρο στην Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Το Ινστιτούτο θα οργανώσει πολλές δράσεις προβολής της γαλλικής και γαλλόφωνης λογοτεχνίας, όπως η επίσκεψη του Νταβίντ Φενκινός την 1η Φεβρουαρίου στον Ιανό (ήδη κυκλοφορεί από την Εστία το βιβλίο του «Σαρλότ») ή ο εξαιρετικός δημιουργός κόμικ Νικολάς ντε Κρεσί που θα δώσει το «παρών» στην έκθεση Comicdom. Επίσης, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί σκηνής» που προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις διαφορετικές όψεις της γαλλικής λογοτεχνίας σε συνδυασμό με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, θα διοργανωθούν τέσσερις βραδιές αφιερωμένες στη σύγχρονη γραφή.

Ο κινηματογράφος θα έχει επίσης την τιμητική του με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου προβάλλονται περίπου 50 ταινίες. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής θα πραγματοποιείται το θερινό φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου. Το καινούργιο στοιχείο στον κινηματογραφικό προγραμματισμό του Ινστιτούτου είναι το εγχείρημα «Η Comédie-Française στην οθόνη» που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις του μεγάλου αυτού θεατρικού οργανισμού. Φέτος θα προβληθούν τα έργα «Cyrano de Bergerac», «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου» και «Το πάθημα του δανδή». Αν πάλι θέλει κανείς ζωντανές, μπορεί να βρεθεί από τις 8 Φεβρουαρίου έως την 1η Απριλίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, όπου η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέτ, πέντε δεκαετίες μετά την πρώτη του παρουσίαση στον εν λόγω χώρο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα έχουν οι Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Οι παραστατικές τέχνες θα εκπροσωπηθούν στο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Τέλος, η σύγχρονη μουσική δημιουργία θα αναβιώσει σε συνεργασία με τα φεστιβάλ Plissken και Ιnmute, πριν δώσουν τη θέση τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.