Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες ώστε μια ομάδα οκτώ συνδαιτυμόνων να απολαύσει την προετοιμασία ενός γεύματος; Τι σημαίνει σήμερα παρασκευή τροφής και σε τι περιβάλλον μπορεί η εστίαση να αποτελέσει εξαιρετική εμπειρία και όχι απλώς βιαστική κατανάλωση; Παρόμοια ερωτήματα θα απασχολήσουν τους αρχιτέκτονες οι οποίοι προσκαλούνται να λάβουν μέρος στο πρωτότυπο πρότζεκτ «COOK8»: έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και μία ημερίδα ομιλιών που διοργανώνει από σήμερα η έκδοση «ΔΟΜΕΣ», η οποία πρόκειται άλλωστε να ανακοινώσει τις βραβευμένες προτάσεις τον Φεβρουάριο του 2018.

Μετά τον διαγωνισμό με θέμα τον σχεδιασμό ξενοδοχειακών δωματίων, οι «ΔΟΜΕΣ» επανέρχονται με τον διαγωνισμό «COOK8» στην εξέταση και παρατήρηση της σύγχρονης πραγματικότητας. Η κουλτούρα της γεύσης, η εξάπλωση εστιατορίων σε πολλές περιοχές της πόλης αλλά και των περιοχών παραθερισμού, η εμφάνιση στην τηλεόραση ειδικών εκπομπών γύρω από την τέχνη της κουζίνας, ακόμα και η ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων με εξειδικευμένα προϊόντα ελληνικής γευσιγνωσίας πρόκειται να δώσουν τροφή για σκέψη σε όσους από τους αρχιτέκτονες επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτό το συνδυαστικό πείραμα αρχιτεκτονικής, ανθρωπολογίας, ιστορίας και τέχνης.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. Ο διεθνής διαγωνισμός σχεδιασμού «COOK8» έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30 τ.μ. Ο χώρος πρέπει να περιλαμβάνει: μία διακριτή περιοχή παρασκευής (συντήρηση, προετοιμασία, παρασκευή, καθαρισμός, αποθήκευση τροφίμων και σκευών), περιοχή κατανάλωσης και περιοχή υγιεινής (τουαλέτα και νιπτήρας, μαζί ή χωριστά). Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Αγγελιδάκη, Ζήση Κοτιώνη, Νέλλη Μάρδα, Γιώργο Πανέτσο. Στόχος του διαγωνισμού είναι η διατύπωση νέων ιδεών για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης ως μέσου κοινωνικοποίησης. Μέσα από αυτήν τη συμμετοχή το ζητούμενο είναι η δημιουργική επανερμηνεία, αλλά και η υπέρβαση των συνηθισμένων προσεγγίσεων, που συναρτώνται με τις συμβατικές κτιριολογικές και διοικητικές κατατάξεις των χώρων εστίασης. Εκτός δηλαδή από την ιδιωτική ή κοινόχρηστη τραπεζαρία, τον χώρο μίας λέσχης, του εμπορικού εστιατορίου, του καφενείου, ή κυλικείου, snack-bar, ταχυφαγείου, ο «COOK8» καλεί τους αρχιτέκτονες να σκεφτούν πέρα από τις γραφικότητες της ταβέρνας και της καντίνας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι τρεις βραβευθείσες προτάσεις θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ εκάστη και θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στο Μουσείο Μπενάκη. Επίσης θα δοθούν 6 εύφημοι μνείες, ενώ η έκθεση στο Μπενάκη από 13/6 έως 31/7/2018 θα παρουσιάσει όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό. Πληροφορίες στο www.cook8.gr.