Αθώος ή ένοχος; Υπερόπτης πρωταγωνιστής ή θύτης ανηλίκων; Ο Κέβιν Σπέισι, σταρ της μεγάλης και της μικρής οθόνης, κάτοχος Οσκαρ και ταλαντούχος ερμηνευτής του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, σύντομα θα αντιμετωπίσει μια καταιγίδα που θα σκιάσει τη ζωή του. Η καθυστερημένη κατά 30 χρόνια ανοιχτή παραδοχή της σεξουαλικότητάς του δεν τον αθωώνει από το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για παιδεραστία. Πριν ανοίξει κάποιος επίσημος κύκλος ερευνών, η κοινότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνει την ετυμηγορία της και αρχίζει την αποδόμηση του Σπέισι. Το παρελθόν του φαίνεται να προσφέρει ερεθιστικές λεπτομέρειες για να παίξουν οι χρήστες των social media με τα τραπουλόχαρτα του ιδιωτικού του βίου. Αλλωστε η πτώση τού άλλοτε ισχυρού μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν από τις γυναίκες ηθοποιούς και εργαζόμενες στη βιομηχανία του Χόλιγουντ τροφοδοτεί την ανάδυση περιστατικών σεξουαλικής αντιμετώπισης αδύναμων ατόμων. Σε ένα από τα οποία κυκλοφορεί από προχθές το όνομα του πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς «House of Cards».

Το περιστατικό

Η ιστορία έχει ως εξής: μια νύχτα στη Νέα Υόρκη του 1986 ο Κέβιν Σπέισι προσκάλεσε σε ένα κλαμπ δύο ανήλικα αγόρια. Επειτα από ώρες και πολύ αλκοόλ, ο 26χρονος τότε Σπέισι κάλεσε τα δύο αγόρια να συνεχίσουν στο δικό του πάρτι στο διαμέρισμά του. Εκεί ο μεθυσμένος ηθοποιός παρενόχλησε σεξουαλικά το νεαρότερο, 14 ετών, αγόρι. Ηταν ο Αντονι Ραπ, ο οποίος εκείνο το διάστημα εμφανιζόταν σε μια θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ. Ο σημερινός πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Star Trek: Discovery» κατήγγειλε προχθές σε μια συνέντευξή του στο διαδικτυακό BuzzFeed το περιστατικό, κατηγορώντας τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του λονδρέζικου θεατρικού οργανισμού Old Vic για εκείνη τη νύχτα που τον τραυμάτισε ψυχικά. Ο Ραπ εξήγησε ότι το θάρρος και η τόλμη των γυναικών συναδέλφων του που αποκάλυψαν τη συμπεριφορά του Γουάινστιν τον βοήθησαν να μιλήσει για αυτήν την εμπειρία της εφηβείας του.

Ο Σπέισι απαντώντας στις κατηγορίες του Ραπ και στον λογαριασμό του στο twitter ζήτησε συγγνώμη για τη «βαθιά ανεπίτρεπτη συμπεριφορά» του μεθυσμένου του εαυτού, σημειώνοντας όμως ότι δεν θυμάται τίποτε από το περιστατικό: «Ειλικρινά δεν θυμάμαι τι συνέβη πριν από τριάντα χρόνια. Λυπάμαι για ό,τι νιώθει και ό,τι κρατά μέσα του όλα αυτά τα χρόνια». Στο ίδιο απολογητικό σημείωμα δήλωσε ανοιχτά τη σημερινή επιλογή του να ζει ως ομοφυλόφιλος και ότι στο παρελθόν, προσπαθώντας να κρατά την ιδιωτική του ζωή κρυφή, είχε κάνει σχέσεις τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες. «Σε όλη μου τη ζωή αγάπησα και σχετίστηκα με άνδρες και τώρα επιλέγω να ζήσω ως γκέι. Θέλω να το χειριστώ ανοιχτά και με ειλικρίνεια, γι’ αυτό και ξεκινώ να εξετάζω την ίδια μου τη συμπεριφορά».

Ο Αντονι Ραπ στη συνέντευξή του ισχυρίζεται ότι ο Σπέισι εκείνη τη νύχτα τον έριξε στο κρεβάτι και έπεσε πάνω του. Κατάφερε, όμως, να ξεφύγει από τον διώκτη του και να κλειδωθεί στο μπάνιο του διαμερίσματος του Σπέισι, λέγοντάς του ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και ότι θέλει να φύγει. Για χρόνια δεν είχε μιλήσει σε κανέναν. Ο Αντονι Ραπ, επίσης ομοφυλόφιλος, εξηγεί ότι κατάφερε να ξεπεράσει το τραύμα του χάρη στις σπουδές του στην ηθοποιία.

Τα social media

Την επόμενη μέρα οι δηλώσεις του προκάλεσαν συζητήσεις και κριτικό σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρώτος αντίκτυπος ήρθε από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς, όπως λένε, ο Σπέισι εκμεταλλεύτηκε την εις βάρος του καταγγελία για να δηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. «Είναι τραγικό να χρησιμοποιεί τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση για να κάνει «outing» ότι είναι γκέι, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έκρυβε τον σεξουαλικό προσδιορισμό του. Και είναι χειρότερο που ανακατεύει την ανάρμοστη συμπεριφορά του με τη σεξουαλικότητά του. Η ομοφυλοφιλία του δεν σχετίζεται με το περιστατικό» σχολίασε στην εφημερίδα «Guardian» ο υπεύθυνος της εκστρατείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πίτερ Τάτσελ.

Ανάλογα και ο κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού «Vanity Fair» Ρίτσαρντ Λόσον θεωρεί «αηδιαστικό» το σχόλιο του Σπέισι στο twitter, το οποίο μάλιστα μοιράστηκε (έως χθες το μεσημέρι) περισσότερο από 3.000 φορές.

Θύματα και θύτες

Αν ο Σπέισι προσπάθησε να θολώσει τα νερά με το επικοινωνιακό εύρημα της παραδοχής του ότι είναι γκέι, η επίθεσή του στον ανήλικο Ραπ αυτήν τη στιγμή παίρνει άλλες διαστάσεις. Το 1986 ο 14 ετών Ραπ έπαιζε στην παράσταση «Precious Sons» και ο 26 ετών Σπέισι εμφανιζόταν στο έργο «Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’Νιλ. Οι παράλληλες παραστάσεις των ρόλων τους τούς έφεραν σε συνάντηση στα πάρτι της θεατρικής νεοϋορκέζικης σκηνής.

«Το να δηλώνει ο Σπέισι πως «ήταν μια βαθιά ανάρμοστη συμπεριφορά από μεθύσι» σημαίνει πως όταν οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι μεθύσουν, είναι η δεύτερη φύση τους να ορμήσουν σε ένα 14χρονο αγόρι» αναφέρει το Dailybeast.com. «Μας θυμίζει τη μισητή ρητορική στην εκστρατεία του 1977 «Save the Children» της Ανίτα Μπράιαν, η οποία προσπάθησε να συσχετίσει τους ομοφυλόφιλους με τους θηρευτές λέγοντας: «Μερικές από τις ιστορίες που θα μπορούσα να σας πω για τη στρατολόγηση και την κακοποίηση παιδιών από τους ομοφυλόφιλους θα ανακάτευαν το στομάχι σας»». Για τους πιο υποψιασμένους του Χόλιγουντ η παραδοχή τη συγκεκριμένη στιγμή του Κέβιν Σπέισι θυμίζει την τακτική του χαρακτήρα τον οποίο ερμηνεύει άψογα στο «House of Cards», να χρησιμοποιεί τα μίντια προς ίδιον συμφέρον. Ετσι, το να μένει τόσα χρόνια «μέσα στην ντουλάπα» δεν το έκανε επειδή φοβόταν να δηλώσει ότι είναι γκέι. Αλλά επειδή ήταν μέρος του κρυφτού της γάτας με το ποντίκι που χρόνια τώρα παίζει με τα μίντια. Είτε κάνει άκομψα αστεία για τους γκέι στην πρόσφατη τελετή απονομής των βραβείων Τόνι. Είτε όταν στο παρελθόν υπονοούσε στις συνεντεύξεις του στα περιοδικά ότι μπορεί και να ήταν γκέι.

Τίτλοι τέλους για το «House of Cards»

Το ωστικό κύμα των καταγγελιών κατά του Κέβιν Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση οδήγησαν το διαδικτυακό τηλεοπτικο δίκτυο Netflix να ανακοινώσει χθες αργά το βράδυ πως το «Houseof Cards», η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατέςμε πρωταγωνιστή τον Κέβιν Σπέισι, θα τερματιστεί αμέσως μετά τον επερχόμενο έκτο κύκλο.