«Θα ήταν μεγάλη χαρά να εντάξουμε την Καμεράτα στο Εθνικό Θέατρο, ως in house oρχήστρα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο μουσικό σύνολο, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σπάνιες και υπέροχες ηχογραφήσεις. Προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει. Παρόλο που συζητήσαμε ενδελεχώς με τον μαέστρο της Ορχήστρας Γιώργο Πέτρου -σχεδιάζοντας τι θα μπορούσαμε να κάνουμε –οι επιθυμίες μας προσέκρουσαν σε διάφορα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή η Καμεράτα. Αν ξεπεραστούν, ευχαρίστως το συζητάμε». Αυτό δηλώνει στο «Νσυν» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός αναδεικνύοντας μια από τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τη λειτουργία της Ορχήστρας, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά και διοικητικά ζητήματα. Παραμένοντας χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο από την 1η Μαΐου 2015, δεν μπορεί να εκταμιεύσει τις ετήσιες επιχορηγήσεις, δεν έχει διοικητικό προσωπικό, ενώ οκτώ μουσικοί της είναι ενοικιαζόμενοι από ιδιωτικό γραφείο παραγωγής.

ΠΟΙΟΝ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Παράλληλα με τη δήλωση Λιβαθινού προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα: ποιος πραγματικά βαρύνεται με χρέη (προς το ΙΚΑ). Μόλις χθες ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής δημοσιοποίησε δελτίο Τύπου, όπου, εκτός των άλλων, επισημαίνεται προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ότι δεν είναι «η Καμεράτα εκείνη που έχει στις πλάτες της οικονομικά θέματα να διευθετήσει, αλλά ο Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος (ΜΕΟΕ)». Πρόκειται για το μουσικό σύνολο που έχει αναλάβει από το 1991 τη λειτουργία της Ορχήστρας με την υποστήριξη του κράτους, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ιδιωτικής χορηγίας. Ειδικά στον Σύλλογο η Καμεράτα ανήκει κατά κυριότητα ως υλικό και άυλο περιουσιακό στοιχείο (μουσικά όργανα, αρχείο, εξοπλισμός, brand name, σήματα). Με σύμβαση νομοθετικά κατοχυρωμένη ο ΣΦΜ την παραχωρεί κατά χρήση στον ΜΕΟΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει ως σκοπό του τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της Ορχήστρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Πάνος Δημαράς εκφράζει την ανησυχία του αλλά και νέα ερωτήματα: «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί θέλει να κλείσει την Καμεράτα. Το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε μια ανακοίνωση (σ.σ.: στις 2 Οκτωβρίου) όπου λέει ότι έχει ορίσει «ελεγκτική εταιρεία για την πραγματοποίηση λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά στοιχεία της Καμεράτα». Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η Καμεράτα εκείνη που οφείλει χρήματα, αλλά ο ΜΕΟΕ –ο οποίος μάλιστα ήταν δημόσιος».

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου, εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι από το 2015, οπότε παραιτήθηκε το τότε ΔΣ και παρόλο που ο ΣΦΜ υπέδειξε, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, τρία μέλη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διορίσει μέχρι σήμερα νέο ΔΣ. Κάτι που, προφανώς, οφείλεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του ΜΕΟΕ (ασφαλιστικές, φορολογικές και οικονομικές προς τρίτους), τις οποίες το υπουργείο προσπαθεί να ρυθμίσει, όπως έχει άλλωστε συμβατική υποχρέωση. Ο Πάνος Δημαράς τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, αφού αυτή τη στιγμή η ορχήστρα υπάρχει –κάνοντας μάλιστα μια αξιοθαύμαστη «πορεία» –μόνο χάρη στην προσπάθεια των ίδιων των μουσικών και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας Γιώργου Πέτρου. «Θα πρέπει να σας πω ότι οι μουσικοί πληρώνονται έναντι, ενώ ο Γιώργος Πέτρου δεν παίρνει ούτε ευρώ από τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Ορχήστρα. Είναι καιρός να δοθεί μια λύση που θα επιτρέψει στην Καμεράτα να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει το άγχος της βιωσιμότητάς της».

Οι προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, όπως διαφαίνονται από τη νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών, αφορούν μόνο τον έλεγχο των οικονομικών για την περίοδο 2013 – 2016 από ειδική εταιρεία (με την αναμενόμενη, άραγε, «επιθετική» στάση απέναντι σε ηγετικά στελέχη ή υπουργούς περασμένων κυβερνήσεων;). Οπως αναφέρεται, «η εξέλιξη αυτή αποτελεί την αφετηρία για την επίλυση του ζητήματος που ταλαιπωρείτην ορχήστρα τα τελευταία χρόνια». Οπως είναι ήδη γνωστό και επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στόχος είναι να ενταχθεί η Καμεράτα ως resident orchestra στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από την πλευρά του, το Μέγαρο δηλώνει ανοιχτό να δεχθεί οποιαδήποτε λύση του προταθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι βιώσιμη και το ίδιο δεν θα αναλάβει ούτε τα χρέη του παρελθόντος, ούτε κάποια επιβάρυνση λειτουργικών αναγκών στον προϋπολογισμό του. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, λοιπόν, τι θα γίνει με τον ΜΕΟΕ, αν θα συνεχίσει να υπάρχει, αν θα οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο ή αν θα δημιουργηθεί νέος διοικητικός φορέας.