Οι γραμμές του τρένου στον Βοτανικό γίνονται από σήμερα έως τις 24 του μήνα σημείο αναφοράς για το φεστιβάλ Κάτω από τις Γραμμές, που φιλοδοξεί να ξανασυστήσει τη γειτονιά με τις αλλαγές της, τα νέα πρόσωπα, τους καινούργιους χώρους αλλά και την πολιτισμική δημιουργικότητα που αναδεικνύεται μέσα σε αυτούς. Στην πέμπτη του χρονιά το φεστιβάλ έχει να επιδείξει συναυλίες, DJ sets, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, θεματικές συζητήσεις και εκθέσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις –με δωρεάν είσοδο –ξεκινούν με την ομάδα του Βασίλη Μαυρογεωργίου να παρουσιάζει θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Παράλληλα, εγκαινιάζονται και δύο εκθέσεις φωτογραφίας. Πρόκειται για μια ομαδική παρουσίαση έργων των μαθητών του Studio Μελενίκου και μια επαγγελματική έκθεση του Φρανσουά Λοτέλ. Το κυρίως πρόγραμμα διανθίζεται με πολλές μουσικές παραστάσεις, όπως το live των Echo Train και οι ψυχεδελικοί garage ήχοι τους την πρώτη μέρα του φεστιβάλ. Την επόμενη μέρα, ο Πέτρος Μάλαμας παρουσιάζει τραγούδια ακουστικά από τη ζωή στο θέατρο και ερωτικά άσματα, λίγο πριν πάρει το μικρόφωνο ο Θέμος Σκανδάμης με τραγούδια φτιαγμένα με απλούς τόνους. Η συναυλία των Brain’s Squeeze και η post punk κουλτούρα που κουβαλάνε θα συνδυαστούν με το video art project του Παντελή Παντελόπουλου. Το Σάββατο στη σκηνή θ’ ανέβουν οι Βασίλης Μαντζούκης, Παναγιώτης Μανουηλίδης και Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ το φεστιβάλ κλείνει με τους Πλήρη Ντάξει και το Πολυφωνικό Σχήμα Διώνη σε μια σύμπραξη του προπολεμικού τραγουδιού του ’20 και του ’30, του ρεμπέτικου και του ηπειρώτικου πολυφωνικού.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβολές ελληνικών και διεθνών ταινιών. Στο Studio Μελενίκου είναι προγραμματισμένη η δράση «Σιωπηλές πρωτοπορίες» με τέσσερις ταινίες πρωτοποριακού βουβού κινηματογράφου. Πρόκειται για φιλμ των Μάγια Ντέρεν, Σάμουελ Μπέκετ, Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαδόρ Νταλί. Τη βραδιά θα ολοκληρώσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Καλαμπάκα για το περιεχόμενο και τις θεματικές που θίγουν οι ταινίες. Ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί μια καλλιτεχνική κολεκτίβα με δημιουργούς από όλο το φάσμα της τέχνης και λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος στο φεστιβάλ. Εκεί, το Σάββατο, θα παρουσιαστούν οι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί πάνω στο έργο «Ανάθεση» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ιδιαίτερο τόνο θα δώσει η μπάντα κρουστών Quilombo που θα παρελάσει στους δρόμους του Βοτανικού, έχοντας αφετηρία το Παραδοσιακό Καφενείο Θεσσαλός και σκοπό να σκορπίσει αφροβραζιλιάνικους ρυθμούς στη γειτονιά.