Εξαιτίας του περιεχομένου τους, έχουν ενδιαφέρον κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τιμούν τα κτίρια, τις αρχιτεκτονικές κατασκευές και τις μελέτες που έχουν παραχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελούν δείγματα υψηλής αισθητικής, ιδιαίτερου σχεδιασμού και έξυπνου συνδυασμού υλικών και τεχνικής. Ωστόσο φέτος, τα Βραβεία Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Chicago Athenaeum σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Αστικών Σπουδών, έχουν ελληνικό χρώμα. Κι αυτό γιατί τα 79 πρότζεκτ που ξεχώρισαν στην 23η χρονιά του θεσμού, ήταν αποτέλεσμα των επιλογών που έκανε η κριτική επιτροπή, στο σύνολό της στελεχωμένη από έλληνες αρχιτέκτονες.
Από το 1994, το Μουσείο μαζί με το Κέντρο διοργανώνουν τα βραβεία με άξονα την ανάδειξη των εναλλακτικών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί στην αμερικανική ήπειρο ή φέρουν την υπογραφή αμερικανών αρχιτεκτόνων εκτός των ΗΠΑ. Με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί κάθε φορά επί της ουσίας διευρύνουν τις νέες τάσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και δημοσιοποιούν τις νέες κατευθύνσεις πάνω στην σχεδιαστική σκέψη, παρουσιάζοντας διαφορετικές προτάσεις για την αισθητική πάνω στις κατασκευές. Γι’ αυτό και η ελληνική επταμελής επιτροπή με τους νικητές που ανέδειξε, μοιάζει να επιβραβεύει την καινοτομία σε οποιαδήποτε έκφανσή της.

Οι Γιάννης Γιαννούτσος, Παντελής Καμπουρόπουλος (PANL_architects –Open Platform for architecture), Νίκος Καζέρος (Metropolitan College), Ηρώ Νικολακέα (επικεφαλής του τμήματος αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Βασίλης Βαβουγυός (Officetwentyfivearchitects), Σταύρος Βιδάλης (Stavros Vidalis Architect) και Μανώλης Βουράκης (Officetwentyfivearchitects) είχαν δύσκολο έργο να επιτελέσουν.

ΡΕΚΟΡ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ. Ο φετινός αριθμός των υποψηφιοτήτων αποτέλεσε ρεκόρ για τα δεδομένα της διοργάνωσης, καθώς περισσότερες από 300 προτάσεις υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή των φακέλων πέρα από την αμερικανική αναφορά, ήταν όλα τα έργα να έχουν σχεδιαστεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, ανεξαρτήτως αν σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους ή βρίσκεται ακόμη σε φάση μακέτας. Στη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στις 27 Μαρτίου στο Contemporary Art Space, χώρο που αποτελεί ούτως ή άλλως την έδρα του Chicago Athenaeum στην Αθήνα, τα μέλη της κλήθηκαν να καταλήξουν στη λίστα των επικρατούντων σε καθεμία από τις 17 διαφορετικές κατηγορίες.

Και δεν ήταν μόνο το μεγάλα έργα υποδομών όπως αεροδρόμια και γέφυρες, οι ιδιωτικές κατοικίες και τα δημόσια κτίρια όπως εκκλησίες, νοσοκομεία και κυβερνητικές έδρες, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες ήταν φουτουριστικά σχέδια που εφαρμόστηκαν σε εναλλακτικές οικοδομές όπως το μουσείο Whitney Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη που φέρει τη υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο. Αλλά και μια εναλλακτική ματιά πάνω στον εξωτερικό χώρο, που αποτυπώθηκε στις προτάσεις για πάρκα, κήπους και γενικότερα ανοιχτούς χώρους, όπως το πάρκο Liberty επίσης της Νέας Υόρκης. Τέλος, δεν έλειψαν και οι προτάσεις για μεγάλα αστικά τοπία που ήταν αρκετά φουτουριστικές.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Το κοινό, αν δεν έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει για να δει τα κτίρια από κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, μπορεί να το κάνει έμμεσα, μέσω της έκθεσης «American Architecture Awards» που εγκαινιάζεται αύριο στο Contemporary Art Space στην Πλάκα. Συμπληρωματικά με τα έργα που θα παρουσιαστούν, θα υπάρχουν φωτογραφικό υλικό και βίντεο, για να δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των σχεδίων. Ακόμα, θα διατίθεται και μια έκδοση με τίτλο «Global Design+Urbanism XVI –American Architecture Awards» από τις εκδόσεις Metropolitan Arts Press LTD όπου θα υπάρχει άφθονο υλικό για όλους τους νικητές των βραβείων. Στον δεύτερο όροφο του ίδιου κτιρίου, σε παράλληλο χρόνο, θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση αφιερωμένη στην εταιρεία Form 4 Architecture, φετινό νικητή του American Prize for Architecture 2017, προβάλλοντας 19 πρότζεκτ της.

INFO

Η έκθεση «American Architecture Awards» από αύριο στις 20.00 έως τις 10 Αυγούστου στο Contemporary Art Space (Μητροπόλεως 74, τηλ. 210 3428.511, είσοδος ελεύθερη)