Άνθρωποι που βγαίνουν μέσα από μαύρες σακούλες σκουπιδιών, που χάνονται μέσα σε συσκευασίες άχρηστων αντικειμένων, που χαίρονται τη στιγμή, που σκοτώνουν τη στιγμή, αλλοδαποί και ημεδαποί που προσπαθούν να ζήσουν σαν Άνθρωποι. Μαύροι, άσπροι, κόκκινοι, χοντροί, ψηλοί, κοντοί, που πεινάνε για ζωή, που διψάνε για ένα άγγιγμα, δυνατοί, αδύναμοι, ξεθωριασμένοι, άνθρωποι που τρέχουν πίσω από την ύλη, που κυνηγάνε τα αόρατα.

Αυτό είναι το θέμα του «πENDε» του χορογράφου Γιάννη Μπαγουρδή που παρουσιάζεται στο θέατρο Olvio. Πέντε ιστορίες που προσπαθούν να φωτίσουν τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων, ιστορίες για τη Διαφορετικότητα που βάλλεται από ανόητους κανόνες που οι άνθρωποι θέτουν στην κοινωνικότητά τους. Πέντε ιστορίες με κέντρο την ανθρώπινη επιθυμία και την ανθρώπινη αλήθεια. Με αφορμή το «πENDε», συναντήσαμε τον Γιάννη Μπαγουρδή, ο οποίος μένει στη Γερμανία και ήρθε για λίγο καιρό στην Ελλάδα για την προετοιμασία της παράστασης.

«Ήθελα πέντε χορευτές, τα κορίτσια τα είχα» λέει ο βραβευμένος χορογράφος. «Με τη Νατάσα Παπαμιχαήλ και τη Βάσω Λύκουρα δουλεύουμε μαζί εδώ και χρόνια. Για τα αγόρια έκανα οντισιόν. Ήθελα να δημιουργήσω πέντε ιστορίες που να έχουν σχέση με τη διαφορετικότητα: φυλετική, κοινωνική, σεξουαλική. Γενικά στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με ό,τι ξεφεύγει από το κοινό μέτρο, είμαστε λάτρεις της κανονικότητας, της μετριότητας, το διαφορετικό μας τρομάζει. Αυτό, λίγο-πολύ συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αλλά στη χώρα μας είμαστε αναγκασμένοι να παλεύουμε για το αυτονόητο. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια ζω στη Νυρεμβέργη, αλλά φροντίζω να ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στο χορό και στο θέατρο στη χώρα μας, κυρίως μέσω διαδικτύου. Η γενικά εικόνα που έχω για το χορό, είναι πως βρίσκεται σε μία συνεχή εξέλιξη, με τη δημιουργία να ανθίζει προς όλες τις κατευθύνσεις και με τον συνδυασμό διαφορετικών μορφών Τέχνης και κινησιολογικών τεχνοτροπιών. Η κλίμακα διαφέρει βέβαια από χώρα σε χώρα. Στη Γερμανία, κάθε μεγάλη πόλη έχει Κρατικό θέατρο με μόνιμη ομάδα χορού που παρουσιάζει τρεις με τέσσερις παραγωγές το χρόνο. Στην Ελλάδα, μόνο η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει αυτή τη δυνατότητα. Για τους καλλιτέχνες που δουλεύουν ανεξάρτητα και τις ομάδες Σύγχρονου Χορού, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και μη συγκρίσιμες».

Η μουσική «πENDε» περιλαμβάνει από κλασσικά κομμάτια (Schubert, Chopin, Bach, Ave Maria του Gounod), αλλά και σύγχρονα (Robot Orchestra, The Prodigy). Τραγουδάει ζωντανά οκόντρα ο τενόρος Γιώργος Κατσούλης και η Μαντώ Αγουρίδου παίζει τσέλο. «Ο τρόπος που χρησιμοποιώ κάθε φορά τη μουσική στη δουλειά μου διαφέρει. Κάποιες φορές ξεκινάω από αυτήν, γιατί το άκουσμά της μου φέρνει μια εικόνα και συναισθήματα που με οδηγούν στη δημιουργία ενός έργου. Άλλοτε, συμβαίνει να έχω πρώτα στο μυαλό μου την ιστορία, την εικόνα και στη συνέχεια να την «ντύνω» με μουσική, ήχους, αλλά και σιωπή. Η συνεργασία με όλους τους συντελεστές ήταν εξαιρετικά αρμονική. Συνήθως, ξέρω τι ζητάω από τον καθένα και επιλέγω ανθρώπους που μπορούν να μου το δώσουν. Υπάρχει βέβαια και το προσωπικό στοιχείο των συνεργατών μου, το οποίο είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και αυτό το απρόβλεπτο είναι μεγάλη αξία. Εκτιμώ βαθιά τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων και προσπαθώ να τις αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Μετά την πρώτη παρουσίαση στο Olvio, το «πENDε»ταξιδέψει σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Γιάννης Μπαγουρδής ανήκει στη γενιά των χορογράφων που διαμόρφωσαν το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990. Έχει χορογραφήσει έργα που παρουσιάστηκαν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, το Κ.Θ.Β.Ε. κ.λπ., ενώ έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά. Για την Ομάδα Χορού «Αίρεσις» (που ίδρυσε το 1990) χορογράφησε 26 έργα, ενώ η δουλειά του έχει βραβευθεί από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Πρέπει να μάθουμε να είμαστε συνεπείς, να ενημερωνόμαστε, να διαβάζουμε, να παρακολουθούμε τι συμβαίνει γύρω μας» συνεχίζει. «Το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι χαμηλό και πρέπει να καλύψουμε τα κενά της δημόσιας ή της ιδιωτικής μόρφωσης, να αναπτύξουμε την αισθητική μας, την κοινωνικότητά μας, να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, που έχει τεράστιες δυνατότητες κι εμείς το χρησιμοποιούμε στο ελάχιστο δυνατό. Όλα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να μπορούμε δηλαδή να ζήσουμε αρμονικά με τους άλλους ανθρώπους. Πολιτισμός σημαίνει να αποδέχεσαι αυτό που δε σου μοιάζει, το έξω από σένα, αν και πιστεύω ότι κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, αυτό που μας διαφοροποιεί τελικά είναι η ευγένεια, με τη βαθύτερη έννοια του όρου, η ευγένεια και η αισθητική».

Πληροφορίες παράστασης

«πENDε»

Χορογραφία – δραματουργία: Γιάννης Μπαγουρδής

Σκηνικά- κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Ερμηνεύουν: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Βάσω Λύκουρα, Νεκτάριος Ράμιας, Ηλίας Μπαγεώργος, Παναγιώτης Πολίτης / Κωστής Τσιαμάγκας. Στο τσέλο η Μαντώ Αγουρίδου. Τραγουδάει ζωντανά ο κόντρα τενόρος Γιώργος Κατσούλης

Μουσικές: Schubert, Chopin, Bach, Ave Maria (Gounod), Robot Orchestra, The Prodigy

Θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 &Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210-3414.118) στις 21.15 Εως 28/5/2017.