«Ξαφνικός και απροσδόκητος». Ετσι χαρακτηρίστηκε ο θάνατός του από τον εκπρόσωπό του Μπράιαν Μπάμπερι. Στην περίπτωση του Κρις Κορνέλ όμως, που τα μεσάνυχτα της Τετάρτης βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του ξενοδοχείου του στο Ντιτρόιτ, ίσως ταιριάζουν και μερικοί ακόμη, έστω μάταιοι προσδιορισμοί. Εχοντας γεννηθεί στο Σιάτλ το 1964, έχοντας τραγουδήσει στους Soundgarden και στους Temple of the Dog με τραχιά αλλά και ευρεία φωνή, ο Κορνέλ ανήκε στους «ιδρυτές πατέρες» ενός μουσικού ρεύματος που, μετά τον Κερτ Κομπέιν των Νιρβάνα, τον Λέιν Στάλεϊ των Alice in Chains ή τον Σκοτ Γουέιλαντ των Stone Temple Pilots, μόλις απόκτησε άλλον έναν μάρτυρα: ο θάνατός του μοιάζει σχεδόν επιβεβαιωτικός της μοίρας του grunge. Αυθαιρετώντας περαιτέρω, αν θυμηθούμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες συζητιόταν στην Ελλάδα για τη συνεργασία του με την Αννα Βίσση, η απώλειά του σαν να αποκτά και μια ειρωνική για τα καθ’ ημάς χροιά.

Στην πραγματικότητα, ο μακαρίτης αντιμετώπιζε καθώς λέμε προβλήματα εθισμού σε ουσίες και αλκοόλ. Οταν οι Soundgarden διαλύθηκαν το 1997, έπειτα από μια πορεία με άλμπουμ και τραγούδια τόσο αντιπροσωπευτικά της Generation X όσο τα «Badmotorfinger», «Superunkonwn», «Black Hole Sun» ή «Fell on Black Days», η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Παρακολούθησε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, παντρεύτηκε με την Eλληνοαμερικανίδα Βίκυ Καραγιάννη, κυκλοφόρησε σόλο δίσκους όπως ο «Euphoria Morning», έστησε τους Audioslave με τους εναπομείναντες Rage Against the Machine, έγραψε τραγούδια για ταινίες όπως το «Casino Royale», κατά καιρούς όμως, όπως δήλωνε σε συνεντεύξεις του, ταλαιπωρούταν και από κατάθλιψη ή αγοραφοβία.

Ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις τους οι Soundgarden κυκλοφόρησαν το 2012 το «King Animal». Από πέρυσι το καλοκαίρι δούλευαν σε νέο υλικό. Στο πλαίσιο της επανεκκίνησής τους βρίσκονταν σε περιοδεία στις ΗΠΑ και την Τετάρτη το βράδυ έδωσαν μια συναυλία στο Ντιτρόιτ. Και λίγες ώρες αργότερα όταν το δυσάρεστο είχε μαθευτεί πια, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της κομητείας Γουέιν θα αναλάμβαναν τον δικό τους ρόλο στη διαδικασία προσδιορισμού του θανάτου του Κορνέλ. «Η αιτία κρίθηκε ότι είναι η αυτοκτονία δι’ απαγχονισμού» έλεγε η επίσημη ανακοίνωσή τους. «Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».