Ο «ΚΥΝΟ∆ΟΝΤΑΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥΛ ΑΝΘΙΜΟΥ ∆ΙΕΚ∆ΙΚΕΙ ΑΓΑΛΜΑΤΙ∆ΙΟ ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

«∆ΑΓΚΩΝΙΑ» ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ

Του ∆ηµήτρη ∆ανίκα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2011 07:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 26/01/2011 14:25 |
 «∆αγκωνιά» στα Οσκαρ
Η Αγγελική Παπούλια σε σκηνή από τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιµου. Ο έλληνας σκηνοθέτης (δεξιά) στις 27 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο Kodak Theater του Λος Αντζελες, για την τελετή απονοµής των βραβείων Οσκαρ

Το κατευχαριστήθηκα. Οχι µόνο επειδή πιστεύωότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιµου είναι ένα από τα διαµάντια της σύγχρονης παγκόσµιας πρωτοπορίας, αλλά επειδή κέρδισα και το στοίχηµα που είχα βάλει µε τον εαυτό µου. Ναι ο «Κυνόδοντας» στις 27 Φεβρουαρίου διεκδικεί το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας!

Ο µεγαλύτερος ελληνικός θρίαµβος τωντελευταίων ετών.

Εξω πάµε περίφηµα. Η είδηση είχε προαναγγελθεί από τέλη Απριλίου του 2009, όταν και το «∆εκαπενθήµερο σκηνοθετών» και το «Ενα κάποιο βλέµµα» του Φεστιβάλ Καννών διεκδικούσαν µε επιµονή τον«Κυνόδοντα» για το πρόγραµµά τους. Τελικά αποσπά το πρώτοβραβείο καλύτερης ταινίας για το «Ενα κάποιο βλέµµα».
DOGTOOTH (ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ)

Είχε ακόµα προαναγγελθεί όταν η θρυλική γαλλική εταιρεία MK2 (του Μαρτίν Καρµίτζ), ίσως ηµοναδική στην Ευρώπη που επιλέγει «κρυφά» σπουδαίακινηµατογραφικά χαρτιά, καπάρωσε τον «Κυνόδοντα» για διεθνή διανοµή. Είχε προαναγγελθεί από τις διθυραµβικές κριτικές του βρετανικού Τύπου. Μάλιστα ο κριτικός του «Guardian»στοιχηµάτιζε εδώ και σαράντα µέρες ότι η ταινία θα πάει για Οσκαρ (είχε συµπεριλάβει την Αγγελική Παπούλια για την υποψηφιότητα β’ ρόλου). Και, τέλος, είχε προαναγγελθεί πριν από µερικές µέρες όταν διέρρευσε ότι συµπεριλαµβάνεται στις 9 από τις 65 που είχαν υποβληθεί σε αυτή την κατηγορία!

Μα πώς είναι δυνατόν! Μια ιστορίατόσο σουρεαλιστική, όπου τρία παιδιά εκπαιδεύονται από τουςγονείς τους να µπερδεύουν τις λέξεις σκόπιµα, όπως το αιδοίοµε τη λάµπα, να βρεθεί στη λίστα ενός θεσµού του οποίου οι µοναδικές αξίες είναι εµπορικότητακαι ψυχαγωγία; Πρώτον, ο θεσµός τα τελευταία χρόνια το στρίβει ολίγον προς το σκοτεινό. Παράδειγµα ο νοσηρός «Μαύρος κύκνος» µε τις πέντε υποψηφιότητες. Και δεύτερον, τα είκοσι µέληµιας επιτροπής – µέλη της Ακαδηµίας – που συστάθηκε υπό τον τίτλο Foreign Language Film Award Executive Commitee. Με επικεφαλής τον Μαρκ Τζόνσον και µε ονόµατα όπως ο γερµανός σκηνοθέτης Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσµαρκ («Οι ζωές των άλλων» και «Τουρίστας»), ο παραγωγός Μπεν Γιέρξα («Little Miss Sunshine»), ο διευθυντής φωτογραφίας Γιάνους Καµίνσκι και ο Μάικλ Τόλκιν, σεναριογράφος του «Παίκτη» του Ρόµπερτ Ολτµαν.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε για να τονώσει αυτή την κατηγορία, η οποία συνήθως έπασχε από ταινίες ακαδηµαϊκές που προκαλούσαν βαθιά χασµουρητά. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι αυτοί σπρώχνουν (µε την καλή έννοια) ταινίες µε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Εντάξει οι τέσσερις αλλά τουλάχιστον µια πέµπτη, ιδιαίτερη και περίεργη που ίσως αφήσει κάποια ίχνη στην ιστορία του σινεµά. Αλλωστε, τα τελευταία είκοσι χρόνια το Χόλιγουντ περισσότερο έχει να ωφεληθεί από τα εισιτήρια που κάνουν οι ταινίες του στο εξωτερικό, παρά εντός!
Τα ελληνικά Οσκαρ

Εξι Ελληνες (όχι Ελληνοαµερικανοί) έχουν κερδίσει Οσκαρ:

1944 Κατίνα Παξινού (β’ γυναικείου ρόλου για το «Για ποιον χτυπάει η καµπάνα»)

1961 Μάνος Χατζιδάκις (µουσικής στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν)

1965 Βασίλης Φωτόπουλος (για τα ντεκόρ του «Ζορµπά» του Μιχάλη Κακογιάννη)

1975 Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριτζ (για τα κοστούµια του «Μεγάλου Γκάτσµπι»)

1982 Βαγγέλης Παπαθανασίου (µουσικής στους «∆ρόµους της φωτιάς»)

1983 Κώστας Γαβράς (σεναρίου για τον «Αγνοούµενο» – µε τον Ντόναλντ Στιούαρτ) Οι 5 υποψηφιότητες 1963 «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη 1964 «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη 1966 «Το χώµα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη 1978 «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη 2011 «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιµου

20
AΡΗΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
04/02/2011 18:57
Ο ΓΙ?ΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔHΛΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ LUIS SPOTA ''LA CARCAJADA DEL GATO'''' KAI TIN TAINIA TOY HUGH WILSON ''''BLAST FROM THE PAST''''. ΕΝΩ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΤΙ, ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ Ο M. NIGHT SHYAMALAN ΜΕ ΤΟ ''''ΤΗΕ VILLAGE'''' ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙ''ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΜΗΝΥΣΕΙ.
Soundmag.gr
31/01/2011 13:46
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΕΝΑΣ ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ! Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της εβδομάδας από το soundmag με αφορμή την επιλογή της ταινίας "Κυνόδοντας" ως μια από τις 5 υποψήφιες για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. http://www.soundmag.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2639&Itemid=494
Σπύρος Ζέρβας
30/01/2011 12:24
Το φιλμ του Λάνθιμου, αποτελεί ένα διαμάντι του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, με αφηγηματική δομή που σοκάρει και ενοχλεί χωρίς η "γροθιά στο στομάχι" να είναι αυτοσκοπός αλλά φυσικό επακόλουθο. Άρτια δομή, καλαίσθητη φωτογραφία με στοιχεία ρετρό και πολύ καλές ερμηνείες. Όσο αναφορά, τα περί αντιγραφής η μη, αφενός δεν υπάρχει παρθενογένεση και αφετέρου ρόλος της τέχνης (και του καλού σινεμά) είναι η αφήγηση παραμυθιών που "δικαιώνουν" τον χωροχρόνο μέσα στον οποίο εκτυλίσσονται και με βάση αυτήν την λογική η ιστορία του Κυνόδοντα είναι σύγχρονη, επίκαιρη και βαθιά.
αναστασια
27/01/2011 16:14
Βρε παιδιά ας αφήσουμε μια φορά να περάσει ασχολίαστο και χωρίς να το μαυρίσουμε. Ισως για κάποιους να ειναι μια αδιαφορη ταινια και να εχετε δει σιγουρα και καλυτερες παραγωγες. Είτε αντιγραφή είτε όχι, είτε σας αρέσει είτε όχι, ειναι ενας τροπος να ακουστει η Ελλαδα λιγακι παραεξω. Σταματήστε να κάνετε τα ιδια λαθη που κάνουν πολιτικοί και ανθρωποι που εφεραν την χωρα σε αυτό το σημειο. Ειναι ωρα να προχωρησουμε χωρις χολη σε κάθε πραγμα που παει κατι να κερδισει......Καθε φορά τα ίδια.
Eλεν
27/01/2011 12:18
Λοιπον η ταινια ειναι καταπληκτικη, ο Λανθιμος ενα σεμνο παιδι απο τα λιγα που υπαρχουν στην Ελλαδα και πολλοι ετοιμοι να ριξουν το δηληρηριο τους επειδη τους ενοχλει το θεμα της ταινιας, αλλωστε οι ζωες μας δεν ειναι νοσηρες, ειναι κανονικες γεματες υγεια και φυσιολογικοτητα
Ελεν
tom
26/01/2011 22:08
Η ταινία μου άρεσε παρα πολύ για το εφιαλτικό της σενάριο, για τις "''γροθιές" που ξέρει να δίνει ο σκηνοθέτης και γιατί ειχε sex kai βια. Θελω να ευχηθώ στους δημιουργούς της καλή επιτυχία στα Oscar,καλή πρόοδο και πάντα τετοια.
Κικίτσα
26/01/2011 21:07
Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να παίρνει στα σοβαρά το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Κατά τ''άλλα, προσοχή στον Η1Ν1 και περαστικά.
EC
26/01/2011 19:53
Εάν τα κριτήρια της ακαδημίας είναι η"επορικότητα και ψυχαγωγία" (σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου πάντα), τότε υποθέτω ότι και η Ελληνική ταινία πρέπει να είναι εμπορική και ψυχαγωγική. Αλλα τι λέω, τόσα χρονια ο θεσμός των Oscar έπασχε και βράβευε εμπορικές ταινίες, επίσης γνωστες και ως "Αμερικανιές". Φέτος όμως που συμπεριλαμβάνει και μια Ελληνική ταινία...θεραπεύτηκε. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του Κυνόδοντα πάντως.
Κύριο Κούρτς - πέτανε
26/01/2011 19:03
''''Είμαστε οι κούφιοι ανθρώποι / είμαστε οι παραγεμισμένοι ανθρώποι / που σκύβουνε μαζί'''' (Τόμας Έλιοτ, Οι Κούφιοι Ανθρώποι)
Κ. Κ.
26/01/2011 17:21
Μπράβο σου Λάνθιμε που διαχειρίστηκες με τόση αξιοπρέπεια την μεξικάνικη ταινία "El Castillo de la Pureza". Μετά από δεκάδες αιώνες πολιτισμού, στις παρθενογενέσεις πιστεύουν μόνο οι κακότεχνοι, οι ζηλότυποι και οι ανόητοι. Η επιλογή σου να αλλάξεις το φινάλε νομίζω πως ήταν βασική και σου υπαγόρευσε μια καθολική επεξεργασία τού θέματος, έτσι που το αποτέλεσμά σου να είναι τίμιο. Καλή δύναμη
Zonk
26/01/2011 16:49
Α ρε Ελληνάρες.....

η όποια καλλιτεχνική αναγνώριση χάνεται μέσα στη μάχη του ποιος αντέγραψε ποιον..λες και αυτές οι δύο ταινίες είναι οι μόνες με αυτό το θέμα...λες και δεν υπάρχουν στοιχεία διαφοροποίησης. αν θέλουμε να κοιτάμε μόνο το πρώτο επίπεδο, ας μείνουμε στην Candy Candy παρακαλώ.
ούτε μια επιτυχία δεν δεχόμαστε, έτοιμοι να βγάλουμε τα μάτια μας..
Χρυσάνθη
26/01/2011 16:32
Ο Κυνόδοντας είναι πιστή αντιγραφή της Μεξικάνικης ταινίας του 1973 "El Castillo de la Pureza"...η οποία μάλιστα βασίστηκε σε αληθινή ιστορία... Γιατί δεν το αναφέρετε πουθενά αυτό;;; Τι έχει να απαντήσει για αυτό ο σκηνοθέτης; Θα έδινα συγχαρητηρια για αυτη την διάκριση (παρόλο που προσωπικά δεν μου άρεσε η ταινία) αν έκανε ο ίδιος αναφορά ότι εμπνεύστηκε (αντέγραψε για να είμαστε ακριβής) από την μεξικάνικη ταινία ή από την αληθινή ιστορία που περιγράφει η ταινία. Όλη αυτή ιστορία θυμίζει την έκφραση "Κηδεία με ξένα κόλυβα".
Μαρια
26/01/2011 14:22
Δεν πήρε όσκαρ το Ζ.
Τασος
26/01/2011 13:18
Δεν εχει τιποτα το σπουδαιο αυτη η ταινια. Βαρετη, με ερασιτεχνες ηθοποιους. Δεν καταλαβαινω γιατι ειναι υποψηφια για Οσκαρ. Ευτυχως, ο πολυς ο κοσμος την αγνοει παντελως.
Κατερινα
26/01/2011 13:14
Ειναι πολυ υπερεκτιμημενη ταινια. Στην πραγματικοτητα δεν ειναι και τοσο σπουδαια. Ειναι περισσοτερο ενοχλητικη, νοσηρη και ερασιτεχνικη ως ταινια.
Ηλιας
26/01/2011 13:00
Για να διαλεξαν τον Κυνοδοντα στις καλυτερες 5 ταινιες καταλαβαινω το επιπεδο των υπολοιπων... Ο Κυνοδοντας ειναι μια νοσηρη, βαρετη ταινια με ανυπαρκτες ερμηνιες. Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να συγκριθει με τα πραγματικα διαμαντια του ελληνικου και παγκοσμιου κινηματογραφου.
Χάρης Μιχαήλ
26/01/2011 12:07
Μπράβο στον Λάνθιμο !
Μάριος Κιοστής
26/01/2011 12:02
Τώρα που πάει για Όσκαρ ο Λάνθιμος θυμηθήκατε ότι τα Όσκαρ είναι ανώτερου κινηματογραφικού επιπέδου. Ε, τότε να δώσω και εγώ με την σειρά μου πολλά συγχαρητήρια στην μεξικάνικη ταινία του 1973 "El Castillo de la Pureza" που το επίκαιρο του νοήματος της εποχής εκείνης έδωσε μια πιστή αντιγραφή της, τον Κυνόδοντα, που πάει για ακόμα ένα ελληνικό όσκαρ...
Χρυσάνθη Τσαπέρα
26/01/2011 11:08
Ο Κυνόδοντας είναι πιστή αντιγραφή της Μεξικάνικης ταινίας του 1973 "El Castillo de la Pureza"... Έλεος πια...έτσι γίνομαι και εγώ σκηνοθέτης... http://prezatv.blogspot.com/2010/05/dogtooth-1973-el-castillo-de-la-pureza.html http://kinginkgr.blogspot.com/2010/01/castle-of-purity-arturo-ripstein-vs.html http://www.imdb.com/title/tt0068348/plotsummary
nikos
26/01/2011 09:37
To οσκαρ του Ζ δεν μετραει στον Γαβρα? Ειναι μονο για την χωρα?