«Διαλογισμοί για τη γλώσσα», το νέο βιβλίο του Γ. Μπαμπινιώτη

Παρουσιάζεται την Πέμπτη στη Στοά του Βιβλίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2010 15:01 |

Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, με τίτλο «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας – Απλά μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη Στοά του Βιβλίου.

Τα κείμενα που περιέχονται στο νέο πόνημα του σημαντικού Έλληνα γλωσσολόγου αποτελούν σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα και κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησής του με τη γλώσσα.

Είναι διαλογισμοί για τη γλώσσα, που ήθελε να μοιραστεί με ένα ευρύτερο κοινό ενδιαφερομένων, οι οποίοι τον ρωτούν συχνά αν μερικά από αυτά που λέει σε ομιλίες του ή σε μαθήματα για το ευρύτερο κοινό μπορεί να τα βρει κανείς σε κάποιο γραπτό κείμενό του.

Ο συγγραφέας τονίζει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου: «Όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα που διακηρύσσω ακατάπαυστα: να μπορέσουμε να μιλήσουμε απλά για την ουσία και τη λειτουργία της γλώσσας, για τις αρετές και τις δυσκολίες, για τη μαγεία του κόσμου της γλώσσας, για τα κλειδιά που σου ανοίγουν τον κόσμο της έκφρασης, αλλά και για τον αγώνα, για "το έργο ζωής" (opus vitae) που είναι πράγματι η κατάκτηση της ίδιας της μητρικής μας γλώσσας».

Ο Γ. Μπαμπινιώτης είναι Καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο διετέλεσε Πρύτανης, την περίοδο 2000-2006. Είναι, επίσης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού από το 2006, και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) από το 1987.

Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τα θέματα του βιβλίου και τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής γλώσσας.

Το βιβλίο του Γεωργίου Μπαμπινιώτη παρουσιάζεται την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου.

1
nikos dikos
13/12/2010 15:31
1. στους διαλογισμούς για τη γλώσσα ξέχασε να αναφέρει την άλλη χρήση της γλώσσας στην οποία πρέπει να επιδοθεί κανείς για να γίνει καθηγητής στην Ελλάδα, καθώς και τα post doc στο πεδίο που τον κάνουν εισηγητή επί παντός του επιστητού σε όλους τους υπουργούς παιδείας
2. στους διαλογισμούς για τη γλώσσα μας, προφανώς δίδεται ιδιαίτερο βάρος σ''αυτό το κομμάτι της που ο λοός ήδη έχει ονομάσει προσφυώς "μπαμπινιώτικα"