«Η εταιρεία λέει ότι ανακυκλώνει 200 τόνους την ημέρα. Όμως απλώς τα δεματοποιεί. Καμία ανακύκλωση δεν κάνει. Όλα τελικά φτάνουν εδώ», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ν. Χρήστου, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής.


Όταν το «ειδικό όχημα» της ανακύκλωσης αρχίζει να αδειάζει το περιεχόμενό του, επιβεβαιώνεται η καταγγελία: παλιοσίδερα, χαρτιά, κουτάκια αναψυκτικών δεμένα σε έναν κύβο μαζί με ρούχα και οικιακά απόβλητα πετιούνται στη χωματερή. Καθημερινά «πάνω από 10 τέτοια οχήματα εταιρειών ανακύκλωσης φτάνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής με ανάλογο φορτίο», όπως ανέφερε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εργαζομένων

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Αντί να μειωθούν τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή αυξήθηκαν

Γιώργος Χάρδας.

Σημειώνει ότι οι εταιρείες αυτές επιδοτούνται με 5 έως και 100 ευρώ ανά τόνο ανάλογα με τις ποσότητες υλικών προς ανακύκλωση που συγκεντρώνουν από τους δρόμους. Έτσι, υποστηρίζει ο κ. Χάρδας, «πληρώνουμε την ανακύκλωση δύο φορές- μία στις εταιρείες και μία στη χωματερή. Ωστόσο ο όγκος των απορριμμάτων δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στις ελληνικές χωματερές αυξήθηκαν κατά 140% στην οκταετία 1995- 2003. Το 1997 η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών ήταν 68 τόνοι τον χρόνο ανά κάτοικο και το 2002 έφτασε στους 94 τόνους. Αύξηση δηλαδή πάνω από 27%!

Μόνο ό,τι συμφέρει

Οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ της Φυλής είναι ξεκάθαροι. Αναφέρουν ότι κάποιες από τις εταιρείες ανακύκλωσης, αφού πάρουν την επιδότηση της ανακύκλωσης με τη συγκέντρωση των απορριμμάτων, στη συνέχεια ανακυκλώνουν μόνο τις ποσότητες που θεωρούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες. Έτσι, μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Μάλιστα ο κ. Χάρδας τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται πλασματικά τα ποσοστά της ανακύκλωσης: «Τους τόνους σκουπιδιών που μαζεύουν τούς βάζουν στα επίσημα ποσοστά ανάκτησης των απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης».

Ούτε οι πρακτικές αυτές όμως «σώζουν» τη χώρα στον τομέα της ανακύκλωσης: τα ελληνικά ποσοστά είναι τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. των 15, ενώ ακόμη και στην Ε.Ε. των 25 βρίσκεται στην προτελευταία θέση.

Έτσι, ενώ έως το 2011 θα πρέπει να γίνεται ανάκτηση- ανακύκλωση του 60% των συσκευασιών, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν… πιάνει ούτε καν τη βάση. Με τον μέσο όρο ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ε.Ε. των 25 να κυμαίνεται στο 54%, η χώρα μας βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων φτάνει μόλις στο 33%!

Λιγότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας- μόνο 446 σε σύνολο 1.030 δήμων- έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των μπλε κάδων σύμφωνα με τον απολογισμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για το 2007. Όλα στην τύχη τους

Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως για το άδειασμα των 51.602 μπλε κάδων σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούνται μόλις 140 οχήματα: «Υπάρχουν μπλε κάδοι γεμάτοι από διάφορα σκουπίδια που κάθε άλλο παρά ανακυκλώσιμα είναι. Κανείς δεν γνωρίζει κάθε πότε μαζεύονται τα σκουπίδια και από ποιους», σχολιάζει ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος.

Από τους 6.000 μπλε κάδους που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πρωτεύουσας έχουν τοποθετηθεί μόλις 2.500.

Σε οικολογικές σακούλες από σήμερα τα ψώνια


ΣΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ τσάντες θα βάζουν από σήμερα τα ψώνια τους όσοι πολίτες πηγαίνουν σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα.

Ο Δήμος της πόλης συμφώνησε με εννέα αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με καταστήματα πώλησης μικρογευμάτων, να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή πλαστική σακούλα και από εδώ και στο εξής να δίνουν στους πελάτες τους τσάντες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η συμφωνία αυτή έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δήμου για καθαρότερο περιβάλλον και χθες το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης μαζί με εθελοντές μοίρασαν στον κόσμο πάνινες τσάντες και ενημερωτικό υλικό για την προσπάθεια σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας που όπως έχει αποδειχτεί ρυπαίνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.

«Ξεκινάμε τη σταδιακή αντικατάσταση της παραδοσιακής πλαστικής και άρα ρυπογόνου για το περιβάλλον σακούλας, με τρία καινούρια είδη. Τη βιοδιασπώμενη, με ειδικό ένζυμο που έχει χρόνο ζωής 18-24 μήνες και θα διανέμεται δωρεάν, τη φιλική προς το περιβάλλον, από άμυλο, που θα κοστίζει 7 λεπτά και θα είναι σε διάφορα μεγέθη, και βεβαίως την πάνινη τσάντα ή πολυχρησιμοποιούμενη», δήλωσε χθες ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Δοκιμαστικά

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή της πόλης, η εκστρατεία για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας θα έχει αρχικά πιλοτικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει ενάμιση μήνα. Η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου απ΄ όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συνυπέγραψαν με τον Δήμο τη σχετική συμφωνία, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.

Σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου καταναλώνονται ετησίως περισσότερες από 1,2 τρισ. πλαστικές σακούλες. Έρευνες Βρετανών επιστημόνων έδειξαν ότι κάθε λεπτό χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες.

Περισσότερα χρήματα για μπλε κάδους


ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για την επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος των μπλε κάδων αλλά και για την ανάπτυξη συμπληρωματικών συστημάτων άναψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ).

Εδώ και καιρό οι δήμοι έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς το σύστημα των μπλε κάδων, καθώς εκτιμούν πως δεν αποδίδει επαρκώς και είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. «Δώσαμε έμφαση στο γεγονός ότι οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος αποκομιδής των μπλε κάδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.