Μια ακόμη μαρτυρία που προκαλεί συγκίνηση για τις τελευταίες στιγμές που έζησαν δεκάδες αγνοούμενοι στο Μάτι, έρχεται στο φως. Πρόκειται για τα συγκλονιστικά λόγια ενός κατοίκου της περιοχής, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Αργυρή Ακτή, λίγα μέτρα από το οικόπεδο που κάηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι.

Ο 25χρονος Γιάννης Σταμπέλος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής, ήταν εκεί όταν οι φλόγες έκαψαν τα πάντα. Μιλώντας στο People αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι, γέροι, παιδιά έσπευσαν στον μικρό κόλπο για να σωθούν.

Τονίζει ότι λίγο αργότερα βρήκαν ένα απανθρακωμένο πτώμα σε ένα παγκάκι πιο πέρα, και την επομένη είδαν ένα άλλο απανθρακωμένο σε ένα αυτοκίνητο που έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ομως συγκινεί όταν αναφέρεται στα όσα άκουγε.

«Υπήρχαν 52 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί, αλλά η φωτιά τους πρόλαβε. Οι μισοί κατάφεραν να διαφύγουν από ένα μονοπάτι, πριν ακόμη αρπάξουν τα πεύκα και η βλάστηση που υπήρχε κι εκεί. Όταν έγινε αυτό, δεν υπήρχε πλέον καμία διαφυγή. Είχαν μπροστά τους τη φωτιά και πίσω τον γκρεμό… Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί και κάηκαν ζωντανοί. Μια κοπέλα, στην απόγνωσή της, βούτηξε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Την ώρα που πλησίαζε η φωτιά επικρατούσε ησυχία, που τη διέκοπταν εκρήξεις σε αυτοκίνητα. «Ακούγονταν κάποιες στιγμές ουρλιαχτά απόγνωσης», λέει ο Γιάννης Σταμπέλος. «Ίσως να έφερνε αυτά τα ουρλιαχτά ο αντίλαλος».

Όταν η φωτιά έφτασε κοντά τους, άκουγαν τον απειλητικό ήχο των καιόμενων αντικειμένων, με την ορατότητά τους να περιορίζεται σε ακτίνα περίπου τριών μέτρων, λόγω των πυκνών καπνών. Η φωτιά κινούταν αστραπιαία και ανεξέλεγκτα. «Βλέπεις οικόπεδα που έχουν σωθεί και άλλα καμένα. Πήγαινε όπου την κατηύθυνε ο αέρας».