Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο Ιρλανδός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα και συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμά του την επίσκεψή στο Δημαρχείο της Αθήνας και τη συνάντησή του με τον κ. Καμίνη.

«Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά σε ένα ιστορικό κτίριο. Ξέρουμε ότι διατελέσατε σε αυτό το ύπατο αξίωμα της χώρας σας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ιρλανδία. Κι εμείς βρισκόμαστε στην ίδια οικονομική κρίση. Εσείς ευτυχώς τα καταφέρατε, κατορθώσατε να βγάλετε τη χώρα σας από την κρίση, εμείς ακόμη παλεύουμε, πιστεύω, όμως, ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να ξέρετε ότι οι Ιρλανδοί είναι πάρα πολύ αγαπητοί στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι είναι από τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης αυτός που έχει το πιο μεσογειακό ταμπεραμέντο. Είμαστε, άλλωστε, και οι δύο χώρες που έχουμε στείλει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό», δήλωσε ο δήμαρχος της Αθήνας υποδεχόμενος τον Ιρλανδό Πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο κ Χίγκινς, ευχαρίστησε τον κ Καμίνη για τη θερμή υποδοχή. «Όπως γνωρίζετε συναντήθηκα μόλις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, με τους οποίους είχα μακρές και λεπτομερείς συζητήσεις.

Συζητήσαμε για τους παλιούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Η Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας, από την οποία προέρχομαι, χρησιμοποιούσε τους χάρτες του Πτολεμαίου για τη ναυσιπλοΐα. Είναι σημαντικό, βέβαια, να έχουμε και σχέσεις που θα μας πάνε στο μέλλον, όταν εσείς θα ξεπεράσετε αυτά, τα οποία υφίστασθε τώρα, αυτά τα οποία εμείς ελπίζουμε ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει.

Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για τις αρχές του κοινωνικού κράτους αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίσουμε και ποια είναι τα εμπόδια και ποιες θα είναι οι πρακτικές για την εφαρμογή του, δηλαδή για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, ώστε οι πολίτες να το αντιληφθούν. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το πώς η Ευρώπη θα έρθει και πάλι σε επαφή με τους ευρωπαϊκούς δρόμους. Εξ’ όσων γνωρίζω, 80.000 Ιρλανδοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο και αυτό είναι σημαντικό. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά κοινά, είμαστε λαοί που μας ενδιαφέρει η θάλασσα, η γη και η ανεξαρτησία».