Ενα μακρύ ζεϊμπέκικο του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή άναψε χθες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό…

Σε ανάρτηση της ιστοσελίδας parapolitika.gr υπάρχει βίντεο που δείχνει τον υπουργό Ναυτιλίας να χορεύει ζεϊμπέκικο στο γνωστό Ammos της Παραλιακής.

Το βίντεο τράβηξε και ανέβασε στην προσωπική της ιστοσελίδα στο facebook η σύζυγος του πλοιοκτήτη τού «Αγία Ζώνη ΙΙ» –η βύθιση του οποίου προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων στον Σαρωνικό.

Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο έντονες με την αναφορά στην ημερομηνία κατά την οποία χόρεψε ο υπουργός τον συγκεκριμένο χορό. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ιστοσελίδα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σε εκδήλωση που έγινε στις 4 Μαρτίου 2017, ανήμερα δηλαδή την ονομαστική εορτή του Θεόδωρου Κουντούρη –του πλοιοκτήτη του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου.

Ετσι, μετά την ανάρτηση, επόμενο ήταν να τεθεί το ερώτημα κατά πόσο η… γνωριμία του υπουργού με τον πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έπαιξε κάποιο ρόλο στους χειρισμούς του υπουργείου για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας που έφτασε μέχρι το Λαγονήσι…

Και μετά άρχισαν οι… εξηγήσεις: από το υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χόρεψε το ζεϊμπέκικο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας που έλαβε χώρα στο ίδιο κέντρο αλλά μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 3 Μαρτίου 2017 (σ.σ.: έδωσαν στη δημοσιότητα και τη σχετική πρόσκληση).

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε γνωστό πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη ανάρτηση και υποστήριξε πως δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Θεόδωρο Κουντούρη και ουδέποτε τον κάλεσε ο εν λόγω επιχειρηματίας σε εκδήλωσή του.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αποδίδει την κίνηση αυτή στην πρωτοβουλία του να ζητήσει –και από τα άλλα κόμματα –να καταθέσουν όλοι μαζί αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για επανεξέταση όλων των αθωωτικών αποφάσεων της τελευταίας δεκαετίας που συνδέονται με λαθρεμπόριο και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Για «στρέβλωση της πραγματικότητας» έκανε λόγο –με ανακοίνωσή του –ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας. «Το βίντεο με τον χορό προέκυψε μετά την ανταπόκριση του υπουργού στο κάλεσμα του προέδρου του ΣΕΝΑΒΙ» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Για το θέμα πήρε θέση και η πλοιοκτήτρια εταιρεία τού «Αγία Ζώνη ΙΙ». Υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία κοινωνική ή άλλη σχέση μεταξύ του Θεόδωρου Κουντούρη και του Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Πάντως, ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα η σύζυγος του πλοιοκτήτη τού «Αγία Ζώνη ΙΙ» έσπευσε να κατεβάσει την ανάρτηση με τον υπουργό να χορεύει από την προσωπική της ιστοσελίδα στο facebook.

Η επιχείρηση

απάντλησης

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η απάντληση των πετρελαιοειδών από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, μέχρι χθες είχαν απαντληθεί και είχαν καταλήξει στο δεξαμενόπλοιο «Siros» 597 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδή. Επίσης, άλλα 1.540 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδή έχουν καταλήξει στο δεξαμενόπλοιο «Lassea».

Υπενθυμίζεται ότι στο «Lassea» βρέθηκαν πετρελαιοειδή χωρίς νόμιμα παραστατικά, με συνέπεια να συλληφθούν ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός. Η δίκη τους –έπειτα από δύο αναβολές –ορίστηκε για την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου. Το «Lassea» αποχώρησε από την επιχείρηση απάντλησης επειδή έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του. Προχθές, ξεκίνησε η επιχείρηση αδειάσματος των διυλίσιμων πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτικό τού πόσο παλιό είναι το δεξαμενόπλοιο είναι το γεγονός ότι το άδειασμα των πετρελαιοειδών –υπό άλλες συνθήκες –δεν θα διαρκούσε πάνω από έξι ώρες.

«Το όλο σύστημα του πλοίου, με τις ζημιές στις σωληνώσεις όπου μπλοκάρει το παχύρρευστο φορτίο, καθυστερεί το άδειασμά του» έλεγαν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Το αλαλούμ

μετά την εμπλοκή

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απάντλησης ξεκίνησε και πάλι το περασμένο Σάββατο –έπειτα από εμπλοκή τριών ημερών –από το δεξαμενόπλοιο «Siros». Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, από το Λιμενικό διέρρεε πως την απάντληση θα αναλάμβανε το δεξαμενόπλοιο «Aegean Breeze 1», η εταιρεία του οποίου ήθελε να πάρει το φορτίο από το βυθισμένο πλοίο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα (slops). Τελικά, επιλέχθηκε το «Siros» που παίρνει τα απαντλημένα καύσιμα ως φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» θέλει το φορτίο να μην πεταχθεί και να δοθεί για διύλιση, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένη να πληρώσει δασμούς.

Το κόστος

της απορρύπανσης

Σε ό,τι αφορά το έως τώρα κόστος της απορρύπανσης, η εκτίμηση είναι ότι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ (σ.σ.: η ασφαλιστική κάλυψη του δεξαμενόπλοιου είναι για 5 εκατ. ευρώ).

Κατά πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το συνολικό κόστος της επιχείρισης απορρύπανσης αναμένεται να τριπλασιαστεί, δηλαδή να ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, «πέρα από τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στην αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι σαφές ότι η όποια πίεση προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν είναι αποτελεσματική. Τα μέσα και οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ρύπανσης δεν είναι τα απαιτούμενα και αυτό φαίνεται από τα έως τώρα αποτελέσματα».

Η επόμενη μέρα

Μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει η συζήτηση ούτε έχει προταθεί επισήμως ο σχεδιασμός για το πώς και το πότε θα γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου.

Τότε θα φανεί ξεκάθαρα πώς βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο. Eως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για τον τρόπο βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Την περασμένη Τετάρτη, ειδικός εμπειρογνώμονας κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» πως όλα δείχνουν ότι – άγνωστο πώς – άνοιξαν οι βάνες εισρόφησης προκειμένου να μπει νερό και να αποκρυφθεί με αυτόν τον τρόπο μια ενδεχόμενη απόπειρα να καλυφθεί το κενό του φορτίου.

Επιπλέον, ένα από τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι και το ποιος είναι ο δεύτερος χρηματοδότης του φορτίου που μετέφερε στις δεξαμενές του το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η παρουσία του δεύτερου χρηματοδότη επιβεβαιώθηκε και από τα ΕΛΠΕ, αλλά κανείς δεν ανακοινώνει το όνομά του.