Τέλος τις αυθαίρετες και δίχως κριτήρια αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων σε εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες βάζει η απόφαση του ΣτΕ που εξεδόθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι τα μαθήματα πρέπει να διδάσκονται από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και μόνο κατ᾽ εξαίρεσιν και εκτάκτως μπορούν να ανατίθενται σε δασκάλους ΠΕ 70 υπό δύο προϋποθέσεις: α) να μην υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικότητας και β) οι εκπαιδευτικοί που θα τα διδάξουν να διαθέτουν επαρκή γνώση και ακαδημαϊκές σπουδές πάνω στα αντικείμενα.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 1858, 1859 και 1860/2017 αποφάσεις του έκρινε ότι τα μαθήματα ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική και Γυμναστική – κρίση που ισχύει mutatismutandis και για το μάθημα της Πληροφορικής-ΤΠΕ) επιβάλλεται με βάση το νόμο και το Σύνταγμα να ανατίθενται ως κανόνας μόνο σε εκπαιδευτικούς αντιστοίχων ειδικοτήτων.

Η απόφαση αυτή, μάλιστα, φέρνει νέα δεδομένα στις αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων στο Δημοτικό τη νέα σχολική χρονιά.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων Ανθή (Αγαθή) Κοντορούση δήλωσε στα nea.gr: «Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους θεατρολόγους και γενικά τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, αρκεί να εφαρμοστεί – και πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση καταλύεται το Κράτος Δικαίου. Το οποιοδήποτε επιχείρημα του Υπουργείου για έλλειμμα οικονομικών πόρων δεν ευσταθεί, καθώς το ίδιο περίπου κόστος έχει και ο μόνιμος και ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Έτσι, το σωστό είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να προσληφθούν όσοι αναπληρωτές ειδικότητας είναι απαραίτητοι για να καλυφθούν τα κενά, τα πραγματικά κενά. Να επισημάνω επίσης ότι σωστό και δίκαιο είναι να μονιμοποιηθούν και όλοι οι συμβασιούχοι Εκπαιδευτικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-418/13 κρίνει ότι η εκμετάλλευση των «στρατιών» αναπληρωτών Εκπαιδευτικών που εργάζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτών».

Όπως εξηγεί η Μαράια Γαλιατσάτου, έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων στα nea.gr «αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, διότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κώφευε διαρκώς στις εκκλήσεις μας να δοθεί ένα τέλος στην ασυδοσία της προηγούμενης χρονιάς. Ζητήσαμε να εκδοθεί από το Υπουργείο έστω μία διευκρινιστική εγκύκλιος, ώστε να θωρακιστεί η διδασκαλία των μαθημάτων ειδικοτήτων και αυτό δεν έγινε ποτέ. Το ΣτΕ, με την Απόφασή του, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και απαιτεί ακαδημαϊκά προσόντα για τη διδασκαλία τους. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμμόρφωση της Διοίκησης στην Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς οτιδήποτε άλλο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα παράβασης δικαστικής απόφασης. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι η Απόφαση εξεδόθη έγκαιρα ώστε να εφαρμοστούν άμεσα τα νέα δεδομένα και να μην επαναληφθούν τη νέα χρονιά οι παρατυπίες του παρελθόντος».