Κομπίνα με «όχημα » την ελληνοποίηση ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων κοινοτικής προέλευσης (πατάτες) που διετίθετο προς πώληση ως εγχώριες αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας,

Για την απάτη σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δυο εταίρων επιχείρησης με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων καθώς και άλλων τριών (δυο άνδρες και γυναίκα), οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, προέβαιναν στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία, που ανήκε στα δυο αρχηγικά μέλη.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες και συντονισμένες έρευνες σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενώ επακολούθησε διασταυρωτικός έλεγχος των οικονομικών δεδομένων της εμπορικής δραστηριότητας τεσσάρων επιχειρήσεων, για τα έτη 2014 και 2015.

Ειδικότερα, η συμμορία δραστηριοποιούνταν από το 2014, με ιεραρχική δομή και διακριτή δράση, ενώ το ρόλο των αρχηγικών μελών είχαν δυο εταίροι επιχείρησης με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιούνταν ως «όχημα» για την «ελληνοποίηση» του προϊόντος, προβαίνοντας στην έκδοση εικονικών παραστατικών, στα οποία το προϊόν δηλώνονταν ως εγχώριας παραγωγής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν και στην επεξεργασία του προϊόντος ώστε αυτό να προσομοιάζει εξωτερικά με αυτό της εγχώριας παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτό παραπλανούσαν κατ’ εξακολούθηση το καταναλωτικό κοινό που αγόραζε με ψευδή πεποίθηση το προϊόν ως εγχώριας παραγωγής, καταβάλλοντας αντίτιμο σημαντικά υψηλότερο από την εμπορική του αξία.

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2015, χρονικό διάστημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά 497 εικονικών τιμολογίων, διατέθηκαν στην αγορά 282 τόνοι και 427 κιλά πατάτας κοινοτικής προέλευσης, απατηλά δηλούμενο ως εγχώριας παραγωγής.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση.

Για τις παραπάνω φορολογικές παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.