Σε οριακή οικονομική κατάσταση το ΕΜΠ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2017 21:06 |
Σε οριακή οικονομική κατάσταση το ΕΜΠ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννης Γκόλλιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη, καθώς το Ίδρυμα τελεί υπό "ασφυκτικές οικονομικες συνθήκες" και πλέον, είναι "σε οριακή κατάσταση" για την κάλυψη των αναγκών του.

Η συνέντευξη Τύπου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, στην οποία θα παρευρεθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, το ερχόμενο Σάββατο, ήρθε να επιβεβαιώσει την άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά Ιδρύματα.

Ειδικά όσον αφορά στο ΕΜΠ, ο κ. Γκόλλιας ανέφερε ότι για να μπορέσουν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες, θα πρέπει να υπάρξει διπλασιασμός της κρατικής επιχορήγησης που προβλέπεται για το 2017, με ταυτόχρονη εξαίρεση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος από μελλοντικές περικοπές.

«Έχουμε πλέον προσεγγίσει κόκκινες γραμμές και είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε αυτό το θέμα", είπε ο κ. Γκόλλιας και πρόσθεσε: "Δεν είμαστε “στον κόσμο μας”.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, όμως αν η Πολιτεία θέλει να υποστηρίξει την επιβίωση του Ιδρύματος πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση. Διαφορετικά βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια των σπουδών των φοιτητών και το Ίδρυμα θα χάσει τη θέση που έχει και με προσπάθεια χρόνων, κατέκτησε στις διεθνείς κατατάξεις».

Σημειώνεται, ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία χρηματοδοτησης του ΕΜΠ, το Ίδρυμα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα με το 30% των εσόδων του που λάμβανε το 2009, τη στιγμή που τα πάγια έξοδά του υπολογίζονται στο 130% του προϋπολογισμού του.

6
Εθνικιστης Μεσολογγιτης
12/01/2017 10:29
ελληνοφωνα μσκαρια του ΕΜΠ τα ξενα πολυτεχνεια τα λεφτα τα παιρνουν απο τις πυλυεθνικες για τα ερευνιτικα προγραμματα ενω εσεις κοπριτες σε αυτο τον τομεα ειστε στις τελευταιες θεσεις στην ευρωπη και εχετε κανει το ΕΜΠ κεντρο αναρχοπαρακρατικων και φουστηδων.......
Κσαραγιαννίδης Κ.
12/01/2017 07:27
1. "...Διαφορετικά βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια των σπουδών των φοιτητών ...το Ίδρυμα θα χάσει τη θέση που έχει και με προσπάθεια χρόνων, κατέκτησε στις διεθνείς κατατάξεις»." Παράξενο δεν είναι, να έχουμε ... υπέρεπάρκεια μηχανικών στη χώρα μας και να συνεχίζουμε να βγάζουμε, με αιματηρές θυσίες, ακόμη περισσότερους, και μάλιστα να τους θέλουμε και με πλήρη ... επάρκεια; Η θέση στις διεθνείς κατατάξεις, αναφέρεται ως ισχυρό ατού, για να συγκινηθεί ο υπουργός της παιδείας. 2. "...το Ίδρυμα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα με το 30% των εσόδων του που λάμβανε το 2009,...". Αφού καταφέρνει και τα καλύπτει, κ. πρύτανη, οδηγούμαι στο συμπέρασμα, ότι το 2009 γινότανε ... πάρτι στο ΕΜΠ.
:))
12/01/2017 13:05
Αν αυτή η επάρκεια μένει εδω, σερβίρει, η σχεδιάζει φραπεδες, και πληρώνει φόρους, αλαφρώνοντας τους υπόλοιπους μας, πάει καλά! Αν ομως την κοπανούν στο εξωτερικό, άστα να παν στο διαλα, που τους αναθρέψαμε, (φοροι μας ειναι) και μας γράφουν στα ... τους. Αλλα θα μου πεις, έρχονται μετά το καλοκαίρι διακοπές, και όλα καλά. Όλα τα' χει υπολογισμένα στην λεπτομερεια η σοφία του Μεγαλοδυναμου Κυρίου μας!
Λαλαρι λαλα
12/01/2017 00:43
Ποιοι ειναι αυτοί οι απόφοιτοι από το ΕΜΠ; Ειναι αυτοι που πάνε και βρίσκουν δουλειά να αλλάζουν τα ρελε της ΔΕΗ, που καίγονται. Μπας κι ειναι αυτοί που σου λένε, τάδε BTU, και τάδε θορύβου, μάρκας κλιματιστικό θα βάλεις στο υπνοδωμάτιο σου. Μήπως ειναι αυτοί που πάνε 2 χρόνια μεταπτυχιακά στην Σκωτία, κι επιστρέφουν έπειτα δριμείς οικονομολόγοι; Α οι πολιτικοι μηχανικοί ειναι! Κι αρχιτέκτονες. Αυτοί μάλιστα! Αυτοί φτιάχνουν ωραία ξενοδοχεία, που δεν πέφτουν. Χωρίς πλάκα!!! Όσο και να κουνουν τα κρεβάτια οι ενοικιαστές.
Ελλας? ΜΟΝΟ για να ΓΕΛΑΣ
11/01/2017 22:06
Αφου αντι για καθηγητες εκλεγετε πτωματοφαρα "Ζα". Καντε επιτιμο διδακτορα σας τον Τσι..για να ρευση χρημα στα ταμεια σας. Εδω ο ενας πηγε στην Κουβα για το τιποτα και ο αλλος μπουλης μοιρασε δωρα την πρωτοχρονια με Αι Βασιλη οου τον εφερε απο την Λαπωνια με ΜΙΡΑΖ!!! Δεν ειμαστε Ελλας ειμαστε για να ΓΕΛΑΣ
Σόι Μπλε
12/01/2017 09:20
Μνημόνια και μάλιστα να σφίξουν οι κώλοι κύριε Σόιμπλε.