Εκτός διαγωνιστικής πλειοδοτικής αδειοδοτικής διαδικασίας τέθηκε χθες το βράδυ η υποψηφιότητα της Ε Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (Ε Radio – TV), δηλαδή η εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού Εψιλον, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου.
Και αυτό επειδή η εγγυητική (τριών εκατ. ευρώ) που υπέβαλε –διά του εκπροσώπου της –η Ε Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (Ε Radio – TV) είχε ισχύ για μόνον 36 ημέρες και ήταν μεταβιβάσιμη, ενώ οι σχετικές διατάξεις αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά τις 365 ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη (ήταν δε από εξωχώρια τράπεζα –του Χονγκ Κονγκ συγκεκριμένα –συνδεδεμένη με ελληνική).
Εντονες αντιδράσεις μελών αντιπροσωπειών, εξάλλου, προκάλεσε η εκπρόθεσμη –κατά 40 ολόκληρα λεπτά –κατάθεση αντίστοιχης εγγυητικής από τον εκπρόσωπο της υποψήφιας για άδεια εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία (ΤΠΚ μαε).
Νωρίτερα ο πρόεδρος της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, καθηγητής Πληροφορικής, Χρήστος Δουληγέρης είχε ενημερώσει τα μέλη των αντιπροσωπειών που είχαν μεταβεί από νωρίς στην Αλέκου Πάντου για την πρόβα τζενεράλε ότι το πρωτόκολλο της ΓΓΕΕ κλείνει στις 15.00.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα κατέθεσε την εγγυητική (της Τράπεζας Αττικής, από την οποία η υποψήφια εταιρεία φέρεται να έχει λάβει επίσης και δάνειο) στις 15.40.
Η εκπρόθεσμη κατάθεση που έγινε δεκτή ηλέκτρισε τα πνεύματα και η υπάλληλος της υπηρεσίας, κατά πληροφορίες, έγινε αποδέκτης φραστικών επιθέσεων.

Κύκλοι της Αλέκου Πάντου υποστήριζαν χθες αργά το βράδυ ότι η υποψηφιότητα της εταιρείας συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης και τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο υπάγεται στον γενικό γραμματέα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν ανοιχτό, αν και το ωράριο λειτουργίας είχε παρέλθει. «Αν για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας αποχωρήσει στη μία μετά τα μεσάνυχτα, μόνο τότε θα κλείσει η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία κατατέθηκε η επίμαχη εγγυητική» ανέφεραν.

Μαύρο στην πρόβα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής δοκιμής οι υποψήφιοι έπρεπε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να προσκομίσουν και να καταθέσουν στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του γενικού γραμματέα τις εγγυητικές επιστολές με τις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Επειτα από την απόρριψη της Ε Ραδιοτηλεοπτικής, στην τελική φάση τις τέσσερις άδειες θα διεκδικήσουν οκτώ υποψήφιοι.

Κατά τη χθεσινή πρόβα αντιπροσωπεία κοψοχολιάστηκε όταν έπεσε μαύρο στον υπολογιστή της, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι το σύστημα έπεσε. Εντέλει είχε χαλάσει ο υπολογιστής –κράσαρε, κατά την ορολογία των πληροφορικάριων –ο οποίος αντικαταστάθηκε.

Κλεισμένοι 48 ώρες

Στις 06.50 ένα μέλος από κάθε συμμετέχοντα θα έπρεπε να είναι στο κτίριο της Αλέκου Πάντου. Μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους οι οκτώ εκπρόσωποι ενώπιον της πενταμελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού παρακολουθούν την κλήρωση των ειδικά διαμορφωμένων χώρων στους οποίους θα καταλύσουν οι συμμετέχοντες.

Χθες οι συμμετέχοντες στη διαδικασία επιθεώρησαν τους χώρους στους οποίους θα χρειαστεί να παραμείνουν 48 ώρες (σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις) με άνδρες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αρχικώς προτάθηκε να στηθεί κληρωτίδα για τα διαμορφωμένα γραφεία εκείνη την ώρα, αμέσως μετά την πρόβα προσομοίωσης του διαγωνισμού. Αλλά έγινε δεκτή η πρόταση εκπροσώπου καναλιού η κλήρωση να πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ασφαλείας, όπως άλλωστε προβλέπει και το εγχειρίδιο με τις οδηγίες για τη δημοπρασία που διένειμε η ΓΓΕΕ στους υποψηφίους.

Στις 07.10, η πρώτη αντιπροσωπεία υποψηφίου –εκείνη του Antenna, όπως προέκυψε από τη σχετική χθεσινή κλήρωση για την ώρα προσέλευσης –που θα διεκδικήσει μία από τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας τις οποίες αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να διαβεί την είσοδο της ΓΓΕΕ και να υποβληθεί στον προβλεπόμενο –εξονυχιστικό –έλεγχο από άνδρες ειδικής ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει επιφορτιστεί με την ασφαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και να περάσει στο μεγάλο χολ του ισογείου με κατεύθυνση το κέντρο Τύπου.
Η συγκεκριμένη διαδικασία προσέλευσης θα επαναληφθεί άλλες επτά φορές με χρονική μεσολάβηση δέκα λεπτών για κάθε άφιξη.

Οταν οι οκτώ αντιπροσωπείες –συνολικά 48 άτομα –περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας (εκτιμάται ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 08.40), θα συγκεντρωθούν για το check in και θα κατευθυνθούν στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία που τυχαία έχουν επιλεγεί και μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας και διαμονής των αντιπροσωπειών.

Δύο προκαθορισμένα μέλη ανά αντιπροσωπεία θα είναι στο κέντρο Τύπου –το στρατηγείο του πλειστηριασμού –ενώ οι άλλοι τέσσερις θα κατευθυνθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της ΓΓΕΕ.
Εκεί, ένα δωμάτιο θα έχει υπολογιστή συνδεδεμένο με το εσωτερικό δίκτυο (Ιντρανετ) που υποστηρίζει η Singular Logic, από το οποίο ο εντολέας κάθε ομάδας θα παρακολουθεί την πλειοδοτική διαδικασία. Σε όλους τους χώρους, πάντως, όπου θα διαμένουν οι ομάδες υποψηφίων οι τηλεπικοινωνιακές πρίζες και μεταφοράς δεδομένων θα έχουν απενεργοποιηθεί, εκτός από εκείνη του διαγωνιστικού συστήματος.

Ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας θα αρχίσει με την ειδοποίηση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής και το προτεινόμενο πρώτο «χτύπημα» 500.000 ευρώ με τιμή εκκίνησης τα τρία εκατ. ευρώ.

Παρουσίες και απουσίες

Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες των υποψήφιων εταιρειών ή τα μεγάλα στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων έχουν δηλώσει «παρών» για την σημερινή διαδικασία. «Δεν αποκλείεται όμως να κάνουν αισθητή την παρουσία τους διά της απουσίας τους από τη στιγμή που έχουν δώσει σαφείς εντολές στα επιτελικά στελέχη τους, τους οικονομικούς συμβούλους και νομικούς εκπροσώπους τους» έλεγε στέλεχος του τηλεοπτικού χώρου.

Από χθες το απόγευμα το κτίριο της ΓΓΕΕ πέρασε στον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρες της με ειδικές ταινίες έκαναν απροσπέλαστες τις Αλέκου Πάντου, Φραγκούδη, Παπαζαχαρίου και Αριστοτέλους, από τις οποίες οριοθετείται το οικοδομικό τετράγωνο που καταλαμβάνει το πενταώροφο οικοδόμημα της ΓΓΕΕ. Υπήρχαν σταθμευμένα περιπολικά, ενώ περιπολούσαν και ένστολοι αστυνομικοί της ομάδας Κ9 (με εκπαιδευμένα σκυλιά).