Ιστορική δικαστική απόφαση για
αλλαγή φύλου χωρίς επέμβαση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2016 02:52 |
Ιστορική δικαστική απόφαση για <br> αλλαγή φύλου χωρίς επέμβαση
Για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, το Ειρηνοδικείο αναγνώρισε ότι η εγχείρηση των γεννητικών οργάνων δεν είναι απαραίτητη και ότι, αν θεωρείτο απαραίτητη, θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα του αιτούντος προσώπου.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που αναγνωρίζει το δικαίωμα μεταβολής ληξιαρχικών στοιχείων φύλου και ονοματεπωνύμου χωρίς να προϋποθέτει την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αναπαραγωγικών οργάνων.

Στην Δικαιοσύνη προσέφυγε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου τρανς άνδρας (φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση: κορίτσι), ο οποίος με την επίκληση παρεμφερούς (αλλά όχι ad hoc) νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και άρθρων του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, ζήτησε να διαταχθεί το ληξιαρχείο να μεταβάλει το φύλο και το ονοματεπώνυμο (από θήλυ σε άρρεν), χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί επέμβαση αφαίρεσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Σωτηρόπουλος, μέχρι πέρυσι το ίδιο δικαστήριο απέρριπτε τέτοια αιτήματα, με την αιτιολογία της έλλειψης νομικής βάσης και αναγνώριζε ως προϋπόθεση τη χειρουργική επέμβαση, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στον νόμο.

Στην υπόθεση αυτή, για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, το Ειρηνοδικείο αναγνώρισε ότι η εγχείρηση των γεννητικών οργάνων δεν είναι απαραίτητη και ότι, αν θεωρείτο απαραίτητη, θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα του αιτούντος προσώπου.

«Υπερβολική απαίτηση και πρακτική»

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται: «Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τούτο δεν πρέπει να θεωρηθεί πρόβλημα για τις αιτούμενες αλλαγές στην ληξιαρχική πράξη γέννησης. Συγκεκριμένα, η υποχρεωτική στείρωση, η χειρουργική αλλαγή φύλου με αφαίρεση των γεννητικών οργάνων από θήλυ σε άρρεν και αντίστροφα, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της αλλαγής φύλου στα διεμφυλικά άτομα, όπως η αιτούσα κρίνεται ότι είναι υπερβολική απαίτηση και πρακτική και παραβιάζει το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), σύμφωνα με την οποία 'καθένας έχει το δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, του οίκου του και των επικοινωνιών του'. Επίσης, οι παραπάνω υποχρεώσεις προσκρούουν στο δικαίωμα για ισότητα και μη επιβολή διακρίσεων των άρθρων 2 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). […]».

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος Β. Σωτηρόπουλος, «στην ουσία το Δικαστήριο προσδίδει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα στην έννοια της 'αλλαγής φύλου', όπως αναφέρει ο ν.344/1976, εναρμονίζοντας τον -ξεπερασμένο- αυτόν νομικό όρο με τη σύγχρονη αντίληψη για την 'ταυτότητα φύλου' και τα έντονα στοιχεία αυτοπροσδιορισμού και αυτοπραγμάτωσης που περιλαμβάνει ο όρος αυτός».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η απόφαση κατέστη αμετάκλητη, δηλαδή δεν μπορεί πλέον να προσβληθεί με τακτικό ένδικο μέσο σε ανώτερο ή ανώτατο δικαστήριο.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Θεωρούμε την παραπάνω απόφαση, παρ' όλο που το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις ιατρικές διαδικασίες που είχε προχωρήσει το πρόσωπο, μία ιδιαίτερα θετική και ιστορική μεταβολή στην νομολογία για την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, καθώς θεώρησε ως υπερβολική απαίτηση και πρακτική για την αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητας ενός τρανς ανθρώπου, την υποχρεωτική στείρωση και την χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά όργανα, πολλώ δε παραπάνω ότι παραβιάζει το Άρθρο 8 της ΕΣΔΑ που αναφέρεται στο δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής κάθε προσώπου».

5
Φραγγελα
04/10/2017 14:32
Θα ήθελα να πω και εγώ κάτι , ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στην προσκοπική του ζωή ο καθένας μπορεί να αλλάζει όσους συντρόφους θέλει είτε από το ίδιο φύλλο η και το αντίθετο φύλλο , δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι όλα αυτά που μας παρουσιάζουν είναι φυσιολογικά δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό και όχι μόδα δεν γίνεται ξαφνικά όλοι να είναι γκει λεσβίες και ότι άλλο μας έχει βγάλει αυτή η κοινωνία ... Εάν το δούμε με αυτήν την οπτική γωνία τότε και η παιδεραστές είναι φυσιολογικοί δεν είναι διεστραμμένο δεν είναι αφύσικο έτσι ;; Πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας και να καταλάβουμε ότι όλα αυτά γίνονται για να μας εξοντώσουν για αν εξαφανίσουν την ανθρωπότητα γιατί έτσι τίποτα δεν λειτουργήσει φυσιολογικά και όπως είπε και ένας άλλος συμπολίτης μας δεν θεωρώ φευγάτη δυο άντρες οι δυο γυναίκες ζευγάρι θεωρώ έναν άντρα και μια γυναίκα ... ευχαριστώ !
Χρήστος
01/07/2016 14:02
Άρα ο Σύριζα πλέον μπορεί νά χαρακτηριστεί τραβεστί κυβέρνηση, χωρίς αλλαγή "ονόματος". Έυγε, καλό εγκρίνω, όπως φυσικά εγκρίνω καί τήν κανονική απόφαση λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
K;vstaw
01/07/2016 08:17
Δηλαδή μπορεί να πάει κανείς στο ληξιαρχείο, λίγο πριν τη στράτευσή του, και να κάνει το ... "άρρεν" ... "θήλυ". Δεν γνωρίζουμε, αν θα έχει το δικαίωμα ... επαναφοράς του φύλου!
Σωκράτης
05/07/2016 15:07
Στην δικιά σου περίπτωση μια λοβοτομή θα ήταν οτι πρέπει. Και στο κάτω και στο πάνω κεφάλι.
Τ.Κ.
01/07/2016 14:33
Εσύ ειδικά θα ήταν καλύτερα να ζητήσεις αλλαγή χρονολογίας γέννησης, μιας και το σχόλιό σου έχει λογική 5χρονου...