Θύλακες προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς βλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό να επιμένει ότι «εμείς, δεν πρόκειται να παρέχουμε ασυλία σε αυτά τα φαινόμενα».

Την παραπάνω προειδοποίηση έδωσε ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ), όπου και συναντήθηκε την Τετάρτη με τη διοίκηση και αμέσως μετά με το προσωπικό στο αμφιθέατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα βασικά θέματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ήταν η υποστελέχωση, η ελλιπής χρηματοδότηση και τα κτιριακά προβλήματα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

«Ακόμα και σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο με τις προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, όσο και με την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά από 6 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Ιπποκράτειο

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Υπουργός επισκέφτηκε και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Θεσσαλονίκης. Εκεί εργαζόμενος του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» είχε αλυσοδεθεί στην πόρτα του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενες για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας.

Η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός σε κρίσιμα τμήματα – όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -, αλλά και η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ ήταν πρώτα στη λίστα των θεμάτων που έθιξαν οι εργαζόμενοι.

Ο Ανδρέας Ξανθός εμφανίστηκε να αναγνωρίζει τα προβλήματα, στέλνοντας παράλληλα ένα «πολιτικό σήμα»: Παρά τις συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας η δημόσια περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα, επεσήμανε.