Ο ήχος από έξι πυροβολισμούς στον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, σε απόσταση λίγων μέτρων απο την πλατεία, αιφνιδίασε χθες λίγο μετά τις 11.30 το πρωί κατοίκους της περιοχής και περαστικούς. Οι πρώτοι που πλησίασαν στον πεζόδρομο στο ύψος του αριθμού 88 βρήκαν έναν άνδρα γύρω στα 35 πεσμένο σε μια λίμνη αίματος στα σκαλιά ενός κτιρίου. Ο άγνωστος μόλις που ανέπνεε και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Το σκηνικό της δολοφονίας εκτυλίχθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου και οι περιγραφές στην Αστυνομία είναι ελάχιστες. Την ώρα που έγινε η ένοπλη επίθεση δεν υπήρχε πολύς κόσμος στις καφετέριες της πλατείας και ελάχιστοι από τους περαστικούς ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες. Την πρώτη θολή περιγραφή έδωσε ένας κάτοικος της οδού Θεμιστοκλέους ο οποίος μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε στο μπαλκόνι του. Οπως περιγράφει, άκουσε πέντε συνεχόμενους πυροβολισμούς και ύστερα από λίγο τον τελευταίο, ενώ ταυτόχρονα ήχησε η σειρήνα ενός συναγερμού. Είδε δυο άνδρες που φορούσαν κράνη να περπατούν ψύχραιμα προς την οδό Ερεσού. Εκεί ανέβηκαν πάνω σε μια μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού (παπάκι) και απομακρύνθηκαν κινούμενοι αντικανονικά στον δρόμο. Πίσω από το παπάκι ακολούθησε άλλη μια μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν άλλα δυο άτομα που επίσης φορούσαν κράνη.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. Από τις πρώτες έρευνες αρμόδιοι της Αστυνομίας ανέφεραν ότι θύμα της ένοπλης επίθεσης είναι ένας άνδρας αραβικής καταγωγής γύρω στα 35 και για την επίσημη ταυτοποίησή του ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα. Από την εξέταση προέκυψε ότι πρόκειται για 36χρονο Αιγύπτιο ο οποίος έχει σημανθεί με πέντε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και έχει συλληφθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αλλοδαπών και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Μαρτυρίες είχαν συνδέσει από την αρχή το θύμα με διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων για λογαριασμό συμμοριών.

Το καρτέρι θανάτου με χαρακτηριστικά μαφιόζικης επίθεσης είχε στηθεί στην οδό Θεμιστοκλέους την ώρα που το θύμα περπατούσε στον πεζόδρομο. Οι δυο ένοπλοι τον αιφνιδίασαν και τον πυροβόλησαν με πιστόλι Tόκαρεφ στο πρόσωπο και στο στήθος. Πάνω του βρέθηκαν δυο κινητά τηλέφωνα με επαφές γραμμένες στα αραβικά καθώς και μια αρμαθιά κλειδιά. Το σημείο αιχμής για τα κίνητρα της ένοπλης επίθεσης αποτελούν τα ναρκωτικά και η βασική εκδοχή που διερευνάται είναι να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών συμμοριών που ελέγχουν τη διακίνηση στην περιοχή Εξαρχείων.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην πλατεία Εξαρχείων με δυναμικές αντιδράσεις και παρεμβάσεις από αντιεξουσιαστές και άλλες συλλογικότητες ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών που έχουν διεισδύσει στην περιοχή, καθώς και επιθέσεις που έχουν δεχθεί πρόσωπα του αντιεξουσιαστικου χώρου κάνουν την Αστυνομία να λαμβάνει υπόψιν της και αυτήν την κατάσταση χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο σε σχέση με τη δολοφονία.

Κορύφωση των αντιδράσεων ενάντια στις μαφίες που λυμαίνονται την περιοχή ηταν η πορεία που πραγματοποίησαν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου αντιεξουσιαστές –αναρχικοί και άλλες συλλογικότητες στους δρόμους των Εξαρχείων. Το θέμα πήρε άλλες διαστάσεις καθώς σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα διακρίνονταν νεαροί που κρατούσαν όπλα. Σε ανακοίνωση ομάδας του αντιεξουσιαστικού χώρου που ακολούθησε οι συντάκτες παραδέχονται ότι τα όπλα ήταν αληθινά επισημαίνοντας απειλητικά: «Ημασταν συνδιοργανωτές της συγκεκριμένης διαδήλωσης, γνωρίζαμε και συμφωνήσαμε με όλα τα χαρακτηριστικά της. Την εικόνα του βίντεο κοιτάξτε την καλά γιατί είναι εικόνα από το μέλλον». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ακόμα ότι η μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε «ενάντια στις μαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή στην περιοχή των Εξαρχείων».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επίθεση με μαχαίρι που είχαν δεχθεί τρεις αντιεξουσιαστές ξημερώματα Κυριακής 28 Φεβρουαρίου στην πλατεία. Σε επώνυμη καταγγελία του σε ιστοσελίδα, ένα από τα θύματα περιγράφει ότι ο ίδιος μαζί με δυο συντρόφους του δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία Εξαρχείων από τρία άτομα. «Σε λίγα δευτερόλεπτα βγάλαν μαχαίρια και ο ένας επιχείρησε να με καρφώσει στα πλευρά». Στο ίδιο κείμενο καταγγέλλει ότι ο παρ’ ολίγον δολοφόνος ήταν ένας Αιγύπτιος γνωστός στην περιοχή με ψευδώνυμο, ο οποίος καθημερινά διακινεί ναρκωτικά στην πλατεία. Τον χαρακτηρίζει δε «ημιπαράφρονα διακινητή ναρκωτικών, έναν δημόσιο κίνδυνο».