Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί θυμίζει το ΕΣΥ: o ιατρικός και νοσηλευτικός στρατός στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνει εξαντλημένος και κακοπληρωμένος. Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά, με τα χρέη στους προμηθευτές να έχουν δημιουργήσει μια απειλητική μαύρη τρύπα.

Οι αριθμοί περιγράφουν μια κατάσταση που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, παρά τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί αυξημένης χρηματοδότησης κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, πέρυσι η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμια περίθαλψη) έκλεισε στα 1,289 δισ. ευρώ. Ομως, από την κατανομή των δαπανών του 2016 που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προκύπτει ότι για φέτος το αντίστοιχο ποσό που αφορά την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ανέρχεται στα 1, 248 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον δε ότι το ταμείο των νοσοκομείων επιβαρύνεται πλέον και με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων για τις σοβαρές παθήσεις, τα οποία έως και το 2015 χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, στάση αναμονής διατηρούν οι προμηθευτές, οι οποίοι τροφοδοτούν τις κλινικές με το σταγονόμετρο. Το χρέη ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας θέτουν σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική φροντίδα των πολιτών της χώρας.

ΡΕΦΕΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΖΕΣ. Τα παραδείγματα ένδειας στις δημόσιες δομές αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο: τον περασμένο μήνα στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Γουμένισσας το προσωπικό συγκέντρωσε χρήματα για να αγοράσει γάζες και λευκοπλάστ.

Αντίστοιχα, στο κεντρικό πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα για να καλύψουν την αμοιβή της καθαρίστριας, σεβόμενοι τις ανάγκες των ασθενών.

Επιπλέον, οι δομές Υγείας αδειάζουν επικίνδυνα από προσωπικό: το ΕΣΥ υπηρετούν πλέον μόλις 7.271 γιατροί και 36.333 νοσηλευτές, ενώ επιπλέον 800 γιατροί εργάζονται σε κέντρα υγείας.

Κάπως έτσι, ο νεφρολόγος στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς εκτέλεσε –εθελοντικά –τη Μεγάλη Παρασκευή και χρέη παθολόγου.
Ο γιατρός είχε τοιχοκολλήσει και σχετική ανακοίνωση στους τοίχους του νοσοκομείου, όπου μεταξύ άλλων ενημέρωνε ότι «η Παθολογική Κλινική είναι ακάλυπτη από γιατρό, καθώς η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψαν οι γιατροί του νοσοκομείου για το επερχόμενο κακό δεν βρήκε ευήκοα ώτα».

Στην ίδια ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Ευάγγελος Γιαννάτος, νεφρολόγος – διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ζητούσε την κατανόηση των πολιτών, διευκρινίζοντας ότι «προτίθεται να εξυπηρετήσει κατά τη γενική του ιατρική κρίση και σε καθαρά εθελοντική βάση όσους προσέλθουν, αναζητώντας έναν γιατρό που θα μπορούσε να τους βοηθήσει».