Κανόνες στο παιγνίδι ,όσον αφορά τις ΜΚΟ , προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ,με νομοθετική ρύθμιση επανέλαβε σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις.

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του “ΑLPHA” ο κ Τόσκας απάντησε σε σχετική ερώτηση για τη νέα ρύθμιση ότι«έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες ρύθμισης κανόνων λειτουργίας από πλευράς τάξης των ΜΚΟ, αλλά δεν περνάνε όλα. Την κύρια ευθύνη για την μεταναστευτική πολιτική προφανώς την έχει το αρμόδιο Υπουργείο. Εμείς θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία και με τους αρμόδιους και να βάλουμε μια τάξη γιατί, ξέρετε, αυτό είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα δεν είχαμε ανάγκη ή δεν είχαμε φαινόμενα ΜΚΟ σ’ αυτόν τον τόπο…»

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι« υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν προβλήματα, αλλά ξέρετε, για τον ρόλο, για το θέμα της ρύθμισης των κανόνων λειτουργίας των ΜΚΟ, δεν είχαμε τέτοιο τεράστιο προσφυγικό ρεύμα και πριν δυο χρόνια. Δεν είχαμε ροές, ώστε να έχουν ρυθμιστεί από την αρχή, από το 2015, αυτά τα πράγματα. Στην πορεία κι εμείς διορθώνουμε. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε αυτοί που το παλεύουμε αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να διορθώσουμε και τα σφάλματα τα δικά μας και να βάλουμε και κανόνες στο παιχνίδι.»

Ως προς τις ΜΚΟ διευκρίνισε«Καταρχάς, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι ούτε με τους αλληλέγγυους ούτε με τις σοβαρές ΜΚΟ, αυτές που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στο ανθρώπινο πρόβλημα, είμαστε όμως και είμαι πολύ αντίθετος με αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν προκάλυμμα ανθρωπισμού και έχουν άλλες επιδιώξεις εμπορικές, έχουν το κέρδος μόνο και βγαίνουν με άλλη προβιά.

Σε αυτούς θα είμαστε σκληροί, γιατί δεν μπορεί ούτε να διακυβεύεται η κυριαρχία αυτού του τόπου, σε αυτόν τον τόπο υπάρχει κυριαρχία, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν όργανα, κρατικά όργανα και από κει και πέρα έρχονται συμπληρωματικά οι ΜΚΟ, οι ΜΚΟ δεν είναι για να υποκαταστήσουν το κράτος, δεν είναι για να ανεβούν στο σβέρκο του Κράτους, είναι για να βοηθήσουν το Κράτος όπου αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί.»

Για την νομοθετική ρύθμιση είπε ότι «Εχουμε ξεκινήσει διαδικασίες ρύθμισης κανόνων λειτουργίας από πλευράς τάξης των ΜΚΟ, αλλά δεν περνάνε όλα. Την κύρια ευθύνη για την μεταναστευτική πολιτική προφανώς την έχει το αρμόδιο Υπουργείο. Εμείς θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία και με τους αρμόδιους και να βάλουμε μια τάξη.»

Για το περιεχόμενο της ρύθμισης είπε «είναι σε εξέλιξη αυτά τα πράγματα, απλά εμείς τις πρώτες ενδείξεις δίνουμε, θα πρέπει να καταγραφεί, θα πρέπει να έχει Α.Φ.Μ., θα πρέπει να φαίνεται ποιοι είναι οι χρηματοδότες και σε αυτή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοί είναι οι υπεύθυνοι, εκεί που θα πρέπει να πηγαίνει και εκεί που την έχει ανάγκη το Κράτος. Δεν μπορεί η κάθε ΜΚΟ να πηγαίνει σε μια παραλία, να στήνει μια σκηνή και να λέει εδώ στήνω το μαγαζί μου.»